lördag, augusti 18, 2012

Bankerna kan inte räkna rätt på valutakurserna

När kronan, dollarn eller schweizerfrancen numeriskt sjunker mot euron betyder det att dessa valutakurser stiger. Om euron sjunker plötsligt innebär det att någon säljer euro och inte att någon köper, vilket påståtts i media.

Det här med valutakurser tycks vara svårt. Även experter verkar kunna få allt bak och fram. Här nedan visas ett treårsperspektiv för eurons utveckling mot kronan. Antalet kronor per euro har sjunkit från 9:60 till 8:23 (rödbrun kurva). Som en komplettering visas dollarns utveckling med utgångspunkt från augusti 2009 (blå kurva).

På tre år har euron sjunkit med nästan 20 % mot kronan och USD har sjunkit med 8 %
Man kan också säga att kronan har stärkts från 9:60 till 8:23 mot euron. Det ser konstigt ut när siffrorna numeriskt sett sjunker. Men motsatsen brukar inte användas. Då skulle man säga att kronan har stärkts från 10,4 cent till 12,1 - dvs en EMU-person måste betala 1,7 cent mer för varje krona den vill köpa.

Dollarns kurs i kronor har sjunkit från 7:25 till 6:67 på tre år. Det är ca 8 procent. Men eurokursen får jag till en sänkning med ca 14 procent, vilket indikerar att det finns något fel i SvD Näringslivs automatiska valutaredovisning.

Under onsdagen (15/8) förekom ett oförklarligt fall i eurokursen vid lunchtid. I SvD anges detta som 8:28 till 8:21 på någon timme (Näringsliv s 8). Man rapporterar att det ryktas på marknaden att "någon centralbank är ute och gör köper" (sic). En anonym bankkälla uttalar sig för TT med följande ord:
"En av de misstänkta är självklart den schweiziska centralbanken, men det är inget jag har fått bekräftat."
 SvD ger förklaringen att schweizerfrancen har stigit till rekordnivåer eftersom många investerare ser den som en säker tillflyktsort. Sedan snart ett år har centralbanken satt ett tak på 1:20 franc per euro för att francen inte ska bli för stark, skriver SvD.

Denna framställning har två allvarliga fel. För det första kan inte den schweiziska centralbanken sätta "ett tak" vid 1:20 CHF per euro för att hålla sin valuta någorlunda svag. Det är fråga om ett golv vid 1:20 som inte får underskridas. Lägre siffra ger ju starkare valuta.

För det andra har Schweiz inget intresse att hålla euron på en generellt låg kurs eftersom det samtidigt betyder att CHF får en något högre kurs. Schweiz kommer alltså att sälja CHF när kursen kryper ner under 1:20 för att stärka euron och försvaga francen.

Det framstår som en gåta hur en bankkälla kan påstå att någon centralbank är ute och köper (euro) när kursen oförklarligt sjunker. Rimligtvis är det någon aktör som säljer euro för att säkra sin valutareserv om euron skulle fortsätta att sjunka okontrollerat på grund av EMU-ledarnas inkompetenta hantering av eurokrisen. Och det borde absolut inte vara den schweiziska centralbanken som ju vill försvaga sin valuta.

Artikeln om köp av euro som förklaring till den mystiska försvagningen av euron tycks ha kommit från TT och sedan bearbetats av SvD:s näringslivsredaktion. Ingen av dessa två instanser har kommit på att framställningen måste vara helt felaktig och att man kanske grovt missuppfattat ursprungskällorna. Men även dessa kan ha haft fel, vilket den anonyma bankkällan indikerar med sitt prat om Schweiz.

Det verkar vara tydligt att man inte kan lita på vad som står i tidningarna ens på näringslivssidorna. Hur många fel som inte lika enkelt framträder finns det i övrig journalistik om ekonomi och finansiell utveckling?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , intressant.se

Etiketter:

7 Comments:

At 18 augusti, 2012 23:55, Anonymous AB said...

Schweiz säljer CHF och köper EUR för att försvara 1.20-nivån. Detta ger en för stor EUR pos, därför säljer man sedan EUR mot (dvs köper) andra valutor, tex SEK för att få en bättre balans.

 
At 19 augusti, 2012 16:02, Blogger ekvationsteorin said...

Sådana här fel går allmänheten på dom luras helt och hållet, det som står i tidningen måste vara sant.

April april din dumma sill jag kan lura dig dit jag vill.

Räddas Euron av en kraftig försvagad valuta?
Är det den säkerhetsventilen som akut löser problemet.
Tyskarna kan teoretiskt stoppa QE men dom kan inte rädda eurons värde.

Grekland blir ett billigt turistparadis för kineser.

 
At 19 augusti, 2012 21:00, Blogger Danne Nordling said...

AB, teoretiskt är det möjligt att Schweiz säljer euro för att man köpt för mycket euro tidigare. Om man är klumpig kan man sänka eurokursen med nästan en procent på någon timme.

Frågan är dock om Schweiz vill agera så att euron försvagas. Landet har ju som intresse att hålla uppe euron så att CHF inte blir för stark (dvs sjunker under 1:20). Men det är naturligtvis möjligt att om CHF försvagats till 1:21 så säljer centralbanken euro för att få upp kursen till 1:20. Jag kan inte förstå syftet med en så närsynt växelkurspolitik. Det borde ju gå att avvakta tills euron försvagas mot francen på naturlig väg.

Bakom SVD:s artikel kan förvisso ligga ett totalt missförstånd om vad marknaden hade för åsikter om eurosänkningen. Men det är ändå svårt att förstå att det enbart är ett missförstånd om att Schweiz köpt för mycket euro. SvD beskriver det som att någon centralbank är ute och KÖPER euro när kursen sjunker. Och det är uppgifter från marknaden och inte SvD:s egen spekulation. Det indikerar att någon tänker fel. Intrycket om fel förstärks när SvD talar om ett tak på 1:20 för francen när det är fråga om ett golv.

ekvteorin, eurons försvagning är naturligtvis något som tysk exportindustri uppskattar. Men denna försvagning är inte tillräcklig för att rädda Spaniens konkurrenskraft och än mindre Greklands. Därför pekar mycket på att Draghi snart kommer att vidta QE med inriktning på Spaniens och Italiens statsobligationer så att dessa länder inte måste ställa in betalningarna de närmaste månaderna. Grekland kan däremot gå överstyr med utträde som följd. Men konsekvenserna för övriga länder kan antagligen begränsas och kanske bli ofarliga.
/DNg

 
At 19 augusti, 2012 22:41, Anonymous Patrik said...

Att bara titta tre år tillbaka är ett mycket snävt synsätt på detta. Titta på 10 eller 20 år istället. Betydligt mer relevant och kommer att visa en annan bild av det hela.

 
At 20 augusti, 2012 11:00, Anonymous Anonym said...

Alla vet väl att ökad efterfrågan leder till prissänkningar? :D

---

"Sådana här fel går allmänheten på dom luras helt och hållet, det som står i tidningen måste vara sant.

April april din dumma sill jag kan lura dig dit jag vill."

Aprilskämt är ju åtminstone medvetna - den här sortens fadäser illustrerar väl mest att väldigt abstrakta fenomen (som valutakurser) är svåra att hantera för oss stackars människor...

/Ekon

 
At 22 augusti, 2012 12:53, Blogger Danne Nordling said...

Jag hörde nyss en kort spekulation om Schweiz av Peter Malmqvist i P1. Han antydde att Schweiz skulle sälja franc och köpa kronor som ett led i strävandena att kursen inte skulle bli för stark. Det skulle alltså vara en delförklaring till att kronan blivit så stark mot euron.

Jag tycker att denna förklaring verkar skruvad. Om syftet är att sätta ett tak för hur stark francen får bli mot euron (numeriskt ett golv vid 1:20) måste kursen mot kronan vara tämligen betydelselös.

Hur kan man veta att det inte istället är skeptiker till eurons framtid som säljer ut euro?
/DNg

 
At 22 augusti, 2012 18:19, Blogger ekvationsteorin said...

Kronan måste sänkas något, det är nog alla överens om.
Alla tittar på riksbankens ränta, men måste vi använda räntevapnet?

Riksbanken kan gå ut och säga att dom tänker trycka pengar om valutan är för stark, själva hotet kan sänka kronan, händer inget så trycker dom lite pengar, ekonomin behöver ändå en stimulans.
Men kan riksbanken göra det eller är dom förhindrade av lagar precis som ECB är förhindrad att vara lender off last resort.

Danne hur ser du på det förslaget.

Ekon
det jag vill belysa är att vi som människor är mycket lättlurade.
det finns fel som sprids medvetet och av misstag, och saker som inte sägs kan lura oss.

"den här sortens fadäser illustrerar väl mest att väldigt abstrakta fenomen (som valutakurser) är svåra att hantera för oss stackars människor..."
Där sa du något bra, det är samma sak med penningmängden, hur stor ska den vara, ökar en löneökning realönen eller kan löneökningen bara försvinna i inflation. det är svårt för oss att förstå.

 

Skicka en kommentar

<< Home