Stefan Löfven hade inga konkreta svar om hur upploppen ska förhindras
Orsaken till upploppen var de ökande klyftorna där långtidsarbetslösheten är viktig enligt S-ledaren. Men någon förklaring till varför bruksorterna inte "brinner" kom inte. Receptet verkade vara en allmän minskning av arbetslösheten.
"Arbetargrabben om förortsbråken" var rubriken för Ekots lördagsintervju 25/5-13 där han utfrågades av Monica Saarinen. Tanken var att socialdemokraternas ledare skulle presentera sitt program för att förhindra upplopp i framtiden. Stefan Löfven hade ju besökt Husby i hemlighet för några dagar sedan.
Programmet inleddes med frågan om samarbete mellan S och MP efter valet. Det skulle avgöras av väljarna i valet 2014 - inte genom att man bestämde något i förväg. Men någon form av besked skulle ändå lämnas i före valet. Huruvida S kunde samarbeta med Folkpartiet i en S-MP-regering var en fråga som inte berördes.
Stefan Löfven (S) |
Löfven hade ingen kunskap om Husby och ingen analys utom att det fanns social utsatthet. Han hänvisade till att "klyftorna i hela landet har ökat". Det är de borgerliga som haft makten i sju år. Men S har kanske bidragit något tidigare. [Detta är en nästan korrekt beskrivning enligt min granskning 17/5-13.] Han lovade lägst arbetslöshet i EU till 2010 och minskad långtidsarbetslöshet. Det har förekommit ett antal "satsningar" på förortsområden under de snaste decennierna. Ska man fortsätta? Vårdcentraler och bibliotek har försvunnit, var svaret. Ytterligare sådana satsningar var oklara. Det är jobb och utbildning som behövs, enligt Löfven.
Väljarnas reaktioner? SD kan få tillfälle "att ställa till det". Sverige ska ha en generös flyktingpolitik. Någon särskild integrationspolitisk talesperson behövs inte. En minister får vi återkomma till. Var sjätte LO-medlem skulle rösta på SD enligt en undersökning i februari, hur skulle Löfven få tillbaka dem? SD gör det alldeles för enkelt för sig. Men budskapet till dina väljare? Alla människor har sin plats i det socialdemokratiska Sverige, sa Löfven. Bidragen skulle höjas och utbildning garanteras. Det var åtminstone en fråga om höjd a-kassa, men diskussionen gick alltför snabbt vidare.
Hur ska klyftorna minskas? Det är jobben enligt Löfven. Vad ska göras annorlunda sedan 90-talet? Svaret var att alla då fick det bättre men nu får de fattigaste det sämre. Även den fattigaste sjundedelen ska få jobb. [Om de kan arbeta menade han väl?] Men regeringen sänker istället bolagsskatten. Ska man sänka skatten för dem? Det är inte skattesänkningar som är det primära. Någonstans ska pengarna tas. De som tjänar mer än 60 000 kronor per månad ska få minskat jobbskatteavdrag och vid Löfvens inkomst inget alls (150' el 120' kr). Förmögenhetsskatt och arvsskatt ska inte återinföras. Löfven lyckades undvika att svara på frågan om de "relativt fattiga" (ett begrepp som inte nämndes) skulle få högre socialbidrag eller höjda bidrag i övrigt. Det var arbetstillfällen som var lösningen [som om ingen tänkt på det tidigare].
Vi måste få tillräcklig ökning av arbetade timmar och då kan vi slippa skattehöjningar för att trygga välfärden, menade Löfven. Enligt KI måste man få ner arbetslösheten till 4 procent till 2017 för att inte behöva höja skatterna, hade Saarinen tagit reda på. Det är deras bedömning enligt Löfven. Om kalkylen inte lyckas med lägst arbetslöshet till 2020 är ett hypotetiskt problem. Kan man rucka på överskottsmålet? Det är inte aktuellt nu. Vi har ett underskott just nu. Bolagsskatten var en felanvändning av våra resurser. Nu har vingen plan för att rucka på överskottsmålet. Vi ska ha starka statsfinanser. Det behövs en bred överenskommelse för något annat.
Löfven klarade sig hyggligt i utfrågningen. Monica Saarinen är en mindre vass utfrågare jämfört med den tidigare programledaren Tomas Ramberg. Kanske det var därför vi inte fick någon diskussion om att det är enkelt att ställa upp ett mål för sänkt arbetslöshet till 2020 men betydligt svårare att konkretisera vilka jobb som ska åstadkommas. Är det exportindustrin som ska anställa de arbetslösa? Eller är det den offentliga sektorn?
Nu handlar jobbskapandet dessutom om en fråga som är ännu svårare eftersom det är socialt utslagna i oroliga förortsområden som ska ha jobb enligt Löfvens preliminära analys. Hur gör man för att skapa jobb som passar för utpräglat lågproduktiva personer? Och hur gör man med yngre personer som enligt Aftonbladets reportage inte ens vill jobba även om det finns jobb? Även om arbetslösheten kan pressas ner till Österrikes nivå 2020 kvarstår uppemot 250 000 ytterst svåranställningsbara personer. Är det inte dessa som även i framtiden till stor del kommer att finnas i de oroliga förorterna?
Tidigare artikel om upploppen 22/5
Läs även andra bloggares åsikter om upplopp, Husby, Löfven, socialdemokraterna, nya jobb, arbetslöshet, förorter, miljöpartiet, val 2014, politik på intressant.se
Etiketter: partipolitik vänster
5 Comments:
Alla dessa förklaringar faller platt till marken när man ser att det är yrkeskriminella, vänsterfolk och 12 åringar som orsakar bränderna!
Att satsa på jobb för yrkeskriminella blir väl ingen bra lösning?
Eller för 12 åringar?
Vänstern gillar väl inte heller att jobba!
S och Löfven sitter i en rävsax vilket dom borde vara medvetna om. För många S väljare och potentiella S väljare är MP ett rött skynke.
Vad tycker tex. S kärnväljarna ute i landet, där industrin är viktig för försörjninge, bilen viktig för att kunna leva meningsfullt och jakten för många en viktig fritidssysselsättning, om ett djupt samarbete med ett parti som hatar allt det?
/Eskil
Helt klart är det ett problem för S som traditionellt vill förbättra situationen för arbetarna, att samarbeta med Mp som vill försämra situationen för arbetarna.
Varför lanserade inte Löfven sin redan framlagda politik som ett recept mot upplopp? Höjd a-kassa och sjukpenning, skolplikt till 25 års ålder, jobb i offentlig sektor efter 90 dagar för dem som inte kan få vanliga jobb är väl något som skulle hålla de utlandsfödda borta från gatorna? Folket ute i landet på t ex bruksorterna skulle kanske inte vara lika glada, eller är det så att denna sinistra politik inte uppskattas av någon?
En del av dessa tankegångar finns redan i jobb- och utvecklingsgarantin. Men den tycks inte fungera om det är sant att det fins 77 000 ungdomar som varken arbetat eller studerat på tre år. Var finns t ex FAS 3?
MP i sig är ingen lösning utan det är en S-MP-FP-regering som tolereras av vänsterpartiet. Det borde Saarinen åtminstone ha formulerat som ett problem även om hon inte fått några konkreta svar just nu.
/DNg
Jag tror att det gäller att få lite vi känsla i förorterna.
I stället för att fokusera på utanförskapet i det Svenska samhället så bör de fokusera på det faktum att de är utanför deras hemländer. Gör detta till något positivt. Somalier kanske inte skall förvänta sig uppgradera sig till Svensk medelklass under en generation utan att anstränga sig?
Skicka en kommentar
<< Home