Arbetstidsförkortning utan kostnader?
I vissa kreativt inriktade företag går det att sänka arbetstiden med 25 procent utan att lönerna måste sänkas. Men kan det betyda att det går att införa sextimmarsdag i hela Sverige utan större kostnader för löntagarna?
I debatten om sextimmars arbetsdag eller 30-timmarsvecka är det många som kräver att denna reform görs med oförändrad lön. Om detta var möjligt skulle reformen naturligtvis bli mera populär bland medborgarna i allmänhet. De brukar inte vara så intresserade om en kraftig arbetstidsförkortning också skulle innebära sänkt lön.
Mina grova kalkyler (senast i en artikel i januari -12) har utgått från att en 6-timmarsreform både fordrar sänkt lön och en skattehöjning för att både kunna anställa fler i den offentliga sektorn och för att kompensera för det bortfallna skatteunderlaget. Här nedan publicerar jag en invändning skriven av Maria Westling som bygger på hur man i ett företag i Örnsköldsvik har minskat arbetstiden till sex timmar.
"6-timmars arbetsdag - bra för både företaget och de anställda"
Jag har turen att jobba för ett företag som valt 6 timmars arbetsdag. För mig som anställd finns självklart många fördelar men även företaget ser detta som positivt.
Fördelar för den anställde
Som småbarnsmor med ständigt dåligt samvete och tidsbrist så är 6 timmars arbetsdag en räddare i nöden. Det dåliga samvetet blir inte lika stort, tiden räcker litet bättre och jag känner att jag orkar med arbetet, familjen, hemmet och mig själv. Företaget jag jobbar på, Brath AB, har valt att ge mig heltidslön trots att jag bara jobbar 6 timmar per dag, så jag tappar inte finansiellt på detta. Eftersom jag har 2 timmar "extra" per dag, så hinner jag laga riktig mat, leka med mina barn och till och med träna själv. Detta gör att jag mår bättre och med det orkar prestera mer, både på jobbet och hemma.
Fördelar för företaget
När Brath AB startade sin verksamhet så valde man att direkt satsa på de anställda med 6 timmars arbetsdag och 6 veckors semester. Här kan läsaren se hur företaget tänkte: Är vi först i Sverige med 6 timmars arbetsdag?
Som företag såg man fördelar med att personalen mår bra och trivs med sitt jobb. Arbetet som ska göras kräver mycket "tankeverksamhet" och då anser företaget att en anställd inte orkar göra detta på bra nivå i 8 timmar i sträck. "Bättre 6 timmar effektivt än 8 timmar mindre effektivt och med 2 fikaraster." Fördelarna för företaget är att de anställda mår bra, de pratar positivt om företaget, de jobbar flitigt och effektivt hela arbetsdagen, det är lättare att rekrytera ny personal och hela företaget blir ett mer hälsosamt företag: mår personalen bra så mår företaget bra!
Frågan är varför inte fler företag förstår detta?
Maria Westling
- - - - -
Kommentar av Danne Nordling:Några enstaka effektiviseringsmöjligheter hjälper inte i det stora hela
Maria Westling visar i sitt inlägg att det i vissa företag är möjligt att öka effektiviteten mycket kraftigt vid en övergång till sextimmarsdag. Exempelföretaget sysslar med konsultverksamhet för sökmotorverksamhet på internet. Det är sannolikt en i huvudsak kreativ verksamhet där slutresultatet inte är starkt kopplat till insatser per tidsenhet. Dessvärre är verkligheten helt annorlunda i största delen av näringslivet och den offentliga sektorn.Det finns inte i allmänhet en effektiviseringspotential på 33 procent i arbetslivet. Typexemplet är en maskinoperatör inom industrin. Om han slutar att arbeta 25 procent av tiden måste det anställas en tredjedel fler (välkvalificerade) som istället gör jobbet. Eller vi kan ta en sjukvårdsanställd. Om arbetstiden förkortas måste fler anställas eftersom volymen sjukvård inte kan tillåtas minska till skillnad från industrin där vi kan nöja oss med lägre standard i form av varukonsumtion. Dessutom kommer all offentlig tjänsteproduktion att utsättas för ett skatteintäktsintäktsbortfall genom lönesänkningarna i hela samhället, vilket måste kompenseras med skattehöjningar.
Mitt grova resultat av en sänkning av arbetstiden från åtta till sex timmar per dag visar en standardsänkning med tre månadslöner genom att lönerna sänks 25 procent. För att hålla uppe produktionen i offentlig verksamhet måste denna tredjedel av de anställda öka med en tredjedel (ca 11% av alla). Det fordrar teoretiskt en höjning av t ex kommunalskatten med 22 procentenheter, vilket sänker standarden med 2,6 månadslöner.
Även om det i vissa företag skulle gå att sänka arbetstiden utan att lönerna minskar utgör detta en mindre effekt som inte kan reducera ovanstående stora kostnad särskilt mycket. Behovet av skattehöjningar kan bli något mindre. Men för dem som inte jobbar i snabbt rationaliseringsbara verksamheter blir lönesänkningen fortfarande 25 procent. Det kan dessutom utlösa oro och avundsjuka på arbetsmarknaden. Var står Miljöpartiet?
Läs även andra bloggares åsikter om sextimmarsdag, 30-timmarsvecka, arbetstidsförkortning, kortare arbetstid, effektivisering, skatt, skattehöjning, lönesänkning, standardsänkning, skatter, ekonomi, politik på intressant.se
Etiketter: nationalekonomi
7 Comments:
Fikarasterna blir också kortare med allt vad detta innebär av socialt utbyte.
Det borde bli en valfråga att miljöpartiet vill sänka arbetstiden från nu 40 timmar per vecka till 35.
Likaså att detta parti pläderar för friår.
Allt detta med bibehållen lön.
Förslaget ät populistiskt, men skulle innebära en samhällsekonomisk katastrof.
Detta ska också se mot bakgrund av att vi har ett växande antal äldre, det demografiska gapet.
Frågan är naturligtvis också hur en eventuell regeringspartner socialdemokraterna ser på detta naiva förslag.
Löfven har ju också sina problem med att försvara höjd a-kassa, något LO prioriteringar liksom ökade investeringar och övriga offentliga utgifter med 90 miljarder.
Även det borde bli ett slagträ för alliansen.
Per Fredö, problemet är att alliansen verkar väldigt ointresserad av att hitta slagträn. Däremot låter sig regeringen gång på gång slås av oppositionen med byxorna neddragna.
Alliansen verkar inte ha någon politisk kompetens längre. Man resonerar i allmänna termer och lanserar inte ens några slagord. Än mindre för man några faktabaserade resonemang om sysselsättning, ungdomsarbetslöshet/studerande, arbetstidsförkortning, skattehöjningar eller tvångsutbildning.
Det finns en hel del sakfrågor som kan göras till slagträn mot oppositionen. Men regeringen tycks tro att jobbskatteavdrag och 100 kr till pensionärerna ska vända opinionen. IPSOS visade för några dagar sedan att man istället tappat stöd och de rödgröna har egen majoritet för andra mätningen i följd.
/DNg
Jag har skickat vår lilla korrespondens till moderaternas partisekreterare och bett honom om ett svar.
Så vi får se och begrunda.
Återkommer om det blir något svar.
Jag tror varken kreativa eller vanliga företag kan producera lika mycket trots kortare arbetstid. Finns det gjort någon vetenskaplig undersökning om detta?
6-timmars dagen om den genomförs kommer ju bara beröra en del av befolkningen.Många i Sverige jobbar ju redan nu mer än 40-timmar i veckan,en del betydligt mer som egna företagare,högre tjänstemän,butiksägare och många andra.
Det faktumet berörs aldrig i debatten o 6-timmars arbetsdag.Konstigt att det inte görs det.
Jag lyckades få en kredit mellan privata sir. Diego Zumerle, förhållandena är bra såväl som återbetalningsläget. Det är verkligen allvarligt att räntan är. Om du också behöver en kredit på 20.000 kr upp till 120.000.000 kr, här är hans e-postadress: diegozumerle71@gmail.com
Skicka en kommentar
<< Home