lördag, mars 08, 2008

LO vet inget om klimatpolitik

I Ekots lördagsintervju var LO:s ordförande Vanja Lundby-Wedin gäst 8/3. Medlemstappet ansåg hon som allvarligt. Följs det av lika stort tapp i år kommer LO:s makt och möjlighet att teckna avtal att reduceras. Handslaget med arbetsgivarna är inte längre lika starkt. Kansliet måste dras ner och med så många utanför drabbas löntagarna. De står dessutom utan skydd vid en lågkonjunktur.

Felet är regeringens politik. Går man ur a-kassan går man ur facket. Några fack har särat på medlemskapen men när man går ur A-kassan passar en del på att går även facket. Kommunerna kommer att få svårigheter när folk blir arbetslösa. Att det finns en grundförsäkring låtsades Vanja inte om. Eller kan LO:s ordförande vara okunnig om grundförsäkringen? Hon ville skrämma regeringen med att kommunernas resurser frö skola och omsorg skulle urholkas genom större utgifter för arbetslösa.

Vi skall ha en robust försäkring i framtiden men inte med höga trösklar (Anders Borgs argument). Vi får besked på LO-kongressen i juni. Mari Forssblad hade tidvis svårt att utveckla frågorna och något ståndpunktstagande om obligatorisk a-kassa kom inte.

Thomas Östros vill inte lägga ned kärnkraft. Karin Jämtin vill lägga ner några reaktorer och ersätta dem med vindkraft. LO vill inte lägga ned kärnkraft i förtid. Det är ett underkännande att klimatberedningen inte kunde komma fram till ett enigt ståndpunktstagande. Att oppositionen kanske inte ville bli överens kom inte på tal. Men Vanja vet ingenting om energibalanserna och LO har tydligen inte analyserat vad beredningens förslag innebär. LO:s ordförande vet tydligen inte mycket ens om den övergripande klimatpolitiken.

Transportarbetarförbundet säger nej till km-skatt. Och så länge Europa i övrigt inte höjer drivmedelsskatten är man emot, enligt ordf Per Winberg. Detta hade Vanja förståelse för. Men stödde hon km-skatt? Nja, man måste se det i relation till andra förhållanden som konkurrenskraften. [Självklart] Vanja tyckte att EU skulle få beslutsrätt om miniminivåer för skatterna för att undvika skattedumpning. Sverige skall fortfarande gå före och inte slå sig till ro - jfr med sysselsättningen. Det kan bli 20 kr i km-skatt...

Miljöpartiets ev avsteg från kravet på utträde ur EU diskuterades. Det verkade som detta skulle kunna innebära ett närmande till s. Och mp kanske skulle kunna ingå i en ny regering. Men Vanja ville inte ge besked, det betydde bara att det "underlättar". Vi måste diskutera hur vi får en stabil regering. Står mp eller v närmast. I fackliga frågor v men EU betyder att det inte längre är så tydligt. Vanja ville inte ha någon egen uppfattning i samarbetsfrågan. En minoritetsregering s är ett drömscenario - inte gemensamt valmanifest men man måste ha diskuterat samarbetsfrågan före valet.

Hur allvarligt är läget efter Laval-domen? Vi kan lösa detta och regeringen måste komma med ett snabbt besked. På lång sikt måste vi få rätten att vidta stridsåtgärder för lika lön för lika arbete. Det måste regleras i en klausul så att detta inte kan hävdas hota friheten för arbetskraft över gränserna.

Av LO:s medlemmar röstade 6 procent på sverigedemokraterna. Det är inte pinsamt men det är dock fruktansvärt. Medlemmarna borde inte känna otrygghet, det är denna som leder till att de röstar sd. Vanjas kvinnliga förebild var slutligen hennes mamma - apropå kvinnodagen idag, som trots påannonseringen inte fick någon plats i intervjun.

Tyvärr gav intervjun inte några nya besked. Vanja kanske är bra på att glida undan intrikata frågor genom att hon pratar snabbt och aldrig blir verbalt ställd. Det kräver en särskild intervjuteknik. Men vissa frågor ställdes aldrig. Exempel: Är regeringens politik med först höjd a-kassa och därefter obligatorisk ett led i en strategi för att försvaga fackföreningsrörelsen? Hur kan det stämma med regeringens värnande av kollektivavtalen? Vad kommer att hända med jobbskatteavdraget med en ny regering? Kan LO:s antydan häromdagen att skatten skall höjas med en s-regering som effektuerar LO:s intentioner hjälpa s att vinna valet? Är LO berett att ta på sig att förorda alla de uppoffringar som en 40-procentig (?) minskning av utsläppen skulle innebära?

Andra bloggar om: , , , , , , , intressant.se

Etiketter:

11 Comments:

At 08 mars, 2008 16:38, Anonymous Anonym said...

Av LO:s medlemmar röstade 6 procent på sverigedemokraterna. Det är inte pinsamt men det är dock fruktansvärt. Medlemmarna borde inte känna otrygghet, det är denna som leder till att de röstar sd.

Otrygghet? Nja, snarare är det er partiledare Måna Muslim som kommer att leda till att Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen 2010 med bred marginal.

Jag tror att det är lite det som gör många svenskar så avundsjuka på invandrargrupper. Ni har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop er. Och vad har vi? Vi har midsommarafton och sådana töntiga saker.
Mona Sahlin i ett tal inför Turkiska ungdomsförbundets tidning Euroturk i mars 2002.

Om två lika meriterade personer söker jobb på en arbetsplats med få invandrare ska den som heter Mohammed få jobbet.
Dåvarande integrationsminister Mona Sahlin i en intervju i Göteborgs-Posten den 22 oktober 2000.

Men det har inget med etnicitet att göra. Vem är förresten svensk och vem är invandrare?
Mona Sahlin besvarar en fråga om ökad brottslighet i samband med invandring i Aftonbladet Ungt val den 15 mars 2002.

Sverige är det land i Europa som tar emot flest flyktingar. Det har vi gjort med högt huvud trots att problemen varit stora. Ska vi stänga gränsen och säga: ”Vi har haft lite svårt att integrera så därför kan ni inte komma hit och få skydd nu”?
Stödet till sd en klassfråga, Mona Sahlin i Dagens Arbete den 30 november 2007

Problemet i Klippan är inte att det bor många invandrare där utan att det bor många arbetslösa. Det är en klassfråga som var lika stor på 30-talet, men då hette problemfamiljerna Olsson och Karlsson.
Stödet till sd en klassfråga, Mona Sahlin i Dagens Arbete den 30 november 2007

Min uppfattning är att alla som bor i Sverige är svenskar – därför att vi bor här, därför att vi andas alla samma luft, för att vi är alla del av samhället.
Statsrådet Mona Sahlin svarar på frågan "Känner du dig svensk?" i GT den 6 juni 2001.

Det finns en illusion att man kan se på någon var de kommer ifrån. Svensk eller invandrare är ointressant, vi som bor här är svenskar.
Mona Sahlin under ett besök i Mångkulturellt centrum i invandrartäta Fittja i slutet av januari 2007. Citerat av Södertäljeposten den 21 februari 2007.

Någon mer svenskfientlig etnisk (nåja) svensk politiker går nog inte att uppbringa i Sverige. Grattis!

 
At 09 mars, 2008 09:22, Blogger Per-Olof Persson said...

Mona Sahlin använder sig av omvänd rasism. Svenskarna är slödder medan invandrarna kommer ifrån högkulturella samhällen.

När muslimerna i Sverige får politisk majoritet i valen kommer de att använda Koranen som den enda vägledningen. Detta innebär att demokratin kommer att avskaffas och att Sharia-lagarna kommer att införas. De som inte går över till islam kommer antingen att dödas eller att ingå i det system som Sharia kallar Dhimmi.

Dhimmi innebär att icke-muslimer blir rättslösa och att de får betala mer i skatt. Mona Sahlin kommer enligt Sharia att stenas som en hora.

 
At 09 mars, 2008 10:42, Blogger Martin Westergren said...

Ovanstående inlägg är alltför imbecilla för att kommentera i sak. Den här bloggen har hittills varit befriad från rasism och islamofobi, hoppas det får fortsätta så. Dng – låt inte detta oskick får fotfäste här, dags att sätta ner foten! Här står vi väl ändå på samma sida?

 
At 09 mars, 2008 12:25, Anonymous Anonym said...

Martin Westergren, det är just sådana ordalag som du tillhandahåller vilket fler och fler Sossar väljer SD i högre utsträckning. Sen att er partiledare har gjort dessa uttalanden gör inte saken bättre. Vi Sverigedemokrater behöver inte tala om för gemene man hur samhället ska vara under en ev ledning utav Sahlin. Svenskarna vet att dom ska enbart hålla käft och betala världens högsta skatt, ha en framtida usel skola- sjukvård - äldreomsorg- osv osv. Och klagar dom något på invandringspolitiken och dess medföljande problem så ska dom ettiketteras med dina floskler om att dom är rasister, islamofober, homofober...och många andra benämningar med den negativa klangen "fober". Så Martin, fortsätt med dina floskler, dessa får SD till att växa ordentligt inför valet.

 
At 09 mars, 2008 12:27, Anonymous Anonym said...

Till Danne, även om jag inte håller med dig så ska du ha en eloge för att du inte har fastnat i cencurträsket som Martin förespråkar.

 
At 09 mars, 2008 15:04, Blogger magnus said...

Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

 
At 09 mars, 2008 15:06, Blogger magnus said...

Bra beskrivning av den härdsmälta "rörelsen" är i beträffande denna fråga! 20 kr per mil?! Jag har ännu inte läst beredningens rapport, men ska göra det snart. Känns lite som att ta sig an en sjuk triller.


(Instämmer med Martin, men trollet Jorma lär tröttna om han inte får mothugg. Annars får gärna Danne förcensurera.)

 
At 09 mars, 2008 19:53, Blogger Per-Olof Persson said...

Islamofobi eller logisk analys

En forskare tar reda på fakta och använder sig av sanna premisser. Från de sanna premisserna går det att få fram andra sanna premisser och en sann slutsats.

Analys av Islam:

1. En troende får enbart tolka Koranen bokstavstroget.

2. Vad säger då Koranen och de andra skrifterna?

3. Fakta - döda, mörda, halshugg osv.

4. Vad händer om muslimerna får politisk majoritet?

A) Om muslimerna inte ändrar sin vidskepliga trosföreställning från 600-talet uppkommer svåra tider för de otrogna hundarna.

B) Om Islam kan reformeras behöver inte ovanstående hända. Det kan ske en annan typ av samhällsförändringar.

 
At 09 mars, 2008 20:27, Blogger Danne Nordling said...

Jag refererade vad Vanja sade på många olika områden, i synnerhet därför att hon inte kom med några egentliga besked någonstans. Någon diskussion om islamofobi och rasism finns det inte plats för på bloggen. Sådant kommer jag att ta bort i fortsättningen.

Här är den viktiga frågan vad LO tycker om klimatpolitikens krav på LO-medlemmarna och om LO vill ta bort jobbavdraget etc.
/DNg

 
At 10 mars, 2008 12:44, Anonymous Anonym said...

Vi har i dag en socialdeemokratisk. en s-LO.
en röd-grön gruppering med mängder av skilda uppfattningar.
Och detta i politiskt centrala frågor med relevans både på nutid och framtid.

Detta förefaller inte svenska folket ha klart för sig att dömma av dimmerse opinionsundersökningar.

Mona Sahlin är dessutom inte kapabel att leda en svensk regering.
Socialdemokaterna har ju hittills vägrat ta in sina alliansbröder i en regering ledd av dem och vänstern har markerat sin egen profil.

Vad menar Wanja med att EU-staterna inte får ha skatter understigande en miniminivå.
Det blir i så fall ett flagrant ingrepp i nationell,demokratisk bestämmanderätt.

 
At 12 mars, 2008 19:09, Anonymous Anonym said...

Det är viktigt att inte ersätta främlingsfientlighet med omvänd rasism. Just det betendet tror jag har drivit många i armarna på sd som enligt mitt förmenande bara värnar om sina egna bidrag och blonda flickor.

Bidragskulturen i Sverige ligger sannolikt bakom mycket av motsättningarna. Samma migranter som skapar sig ett nytt liv i USA hamnar i Sverige i bidragsträsket. Där uppfattar svenska bidragstagare dom som konkurrentrer.

Att muslimsk sharia inte är förenligt med västeuropeisk demokrati har inget med ras eller ursprung att göra utan om traditionen att låta religionen styra politiken. Vi har inte religiösa lagar längre och borde hjälpa till att påverka länder som tillämpar religiös politik att modernisera sina politiska system.

 

Skicka en kommentar

<< Home