Bojkotta Fortum!
Genom att bojkotta Fortum som elleverantör kan konsumenterna sätta tryck på Fortum Värme i Stockholm som tar ut monopolpriser på fjärrvärmen. Vi kan också kräva att konkurrensverket ingriper. I slutändan borde staten kunna lagstifta mot monopolfasoner. Fortums försök att begränsa yttrandefriheten borde också brännmärkas.
Fortum är ett av de tre stora elbolagen i Sverige och ägs av finska staten. Dess vinster går till de finska skattebetalarna men också till de anställdas gigantiska bonusar. Enligt Svenska Dagbladet i går 3/3 försöker dess dotterföretag Fortum Värme ta ut monopolpriser från fjärrvärmekonsumenterna i stockholmsområdet. Företaget är av någon anledning hälftenägt av Stockholms stad. Men politikerna i Stockholm har ordnat det så vist att staden äger 49 procent och har då inget inflytande.
Nu anklagas företaget för att sedan 2002 ha höjt fjärrvärmepriserna med 40 procent. Det är organisationen Fastighetsägarna Stockholm med 3 000 medlemmar som är mest kritisk. Samtidigt har organisationen utverkat ett rabattavtal på fjärrvärme från Fortum för sina medlemmar. Men "den som tar emot gåvor är inte fri" säger ett gammalt ordspråk. När rabattavtalet på 10 procent skulle förnyas sade Fortum nej med hänvisning till den kritik organisationen Fastighetsägarna Stockholm kommit med.
Speciellt förgriplig i Fortums ögon var att organisationen skrivit en artikel om en rapport från Energimarknadsinspektionen som visade att Fortum överdebiterade fjärrvärmekunderna med 40 procent, enligt SvD. Eftersom Fortums tjänstemän inte vill kommentera detta från yttrandefrihetssynpunkt märkliga beteende får vi utgå från att de faktiska omständigheterna är någorlunda korrekt återgivna.
Mitt förslag är att elkunderna nu överger Fortum som elleverantör. Det har jag själv nyligen gjort. Tyvärr kan jag inte lämna företaget som elnätsoperatör eftersom det har lagligt monopol. Men jag kanske riskerar att få elleveranserna stoppade om jag blir för besvärlig med bojkottuppmaningarna? Att privatisera tekniska monopol utan att ha avgörande kontroll över företagen därefter kan leda till rena gangsterfasonerna.
Varför skall man egentligen privatisera ofria marknader där det finns tekniska monopol? Borde inte sjukvård, skolor, barnomsorg mm, som är socialiserade av föregivna effektivitetsskäl, ligga närmare till hands? Har marknadsvännerna missuppfattat vad marknadsekonomi går ut på? Monopol är marknadssystemets fiender.
Vad gör nu journalisterna i andra media än SvD? Ledarskribenterna? Benägenheten till kritik mot ett riktigt monopolfall verkar inte så stor. Och var finns miljövännerna? De borde protestera mot Fortums agerande eftersom detta diskrediterar fjärrvärme och mer koldioxidminskande energialternativ. Det säkrase för konsumenterna hade varit att hålla fast vid enskild oljeuppvärmning. Att avhända sig egen kontroll och överlämna sig i händerna på en monopolist har nu straffat sig.
Var finns vänsterorganisationerna som borde vara kritiska till monopolfasoner? Och var finns Konkurrensverket? Det verkar helt avsomnat. Då återstår bojkott!
Andra bloggar om: Fortum, bojkott, monopol, marknadsekonomi, konkurrens, miljö, energi, konkurrensverket, ekonomi, politik, samhälle på intressant.se
Etiketter: nationalekonomi, övrigt
1 Comments:
Haha, den var oväntad, men varför inte?
Telemarknaden ansågs vara ett naturligt monopol tack vare telenätet, men visade sig fungera eminent under konkurrens. Var det mobiltelefonin och den sjudande trådlösa innovationen som gjorde detta?
Tågtrafiken, å andra sidan, privatiserade vagnarna men behöll spåren. Det har väl fungerat sådär, vad jag vet; inte för att tåg egentligen engagerar mig. Liknande med SL, som upphandlar driften.
Elnätet har fungerat ganska dåligt, dels av skäl som du redovisat (elexport ökar efterfrågan, i grund och botten), dels skulle jag gissa, för att energiproduktionen i sig är såpass reglerad. Och sedan tack vare skatterna, vars syfte är att få oss att huttra i hyddorna för att rädda världen, och kanske, kanske finansiera lite för våra politiker behjärtansvärda saker.
Så hur tar man sig ur detta? Åternationalisera elnätet? (Eländet, höll jag på att skriva.) Kräva konkurrensneutral transport, som i det fasta telenätet? Stöda etablering av parallella elnät? (Staten har ju finansierat Boxer, och detta kan väl anses viktigare.) Eller något annat?
Det verkar inte så sunt att marknaden förfallit till tre pösande statliga oligopolister, Vattenfall, Fortum och E.ON.
Skicka en kommentar
<< Home