måndag, december 06, 2010

Vänstersocialdemokrater gillade Sahlin men inte Persson

Vänsterinriktade väljare var nöjda med Mona Sahlins vänsterframtoning och bidrog inte till valnederlaget. Göran Perssons valnederlag berodde på att lika många vänster- som mitten- o högerinriktade lämnade partiet. Årets valnederlag berodde helt på att mitten- o högerpersoner stöttes bort.

Personligen tycker jag att det skulle vara intressant om Socialdemokraterna hittade en vänsterinriktad partiledare. Det skulle berika debatten och leda till en tydligare ideologisk orientering. Men valanalysen visar tvärtom att Socialdemokraterna borde gå åt höger. Det har en del socialdemokrater på vänstersidan svårt att acceptera - i synnerhet nu när Mona Sahlin säger att hon inte trodde på partiets inriktning före valet (Agenda).

Det var inte sådant som bristen på en "helgjuten berättelse", oklarheter eller osäkerhet hos partiledaren eller brist på program mot arbetslösheten som var viktiga förklaringar till valnederlaget. Dessa orsaker skulle rimligen ha lett till att både höger- och vänsterpersoner skulle ha lämnat S i valet 2010. Så var det efter valet 2006 då fördelningen mellan S-väljare som betecknar sig som "vänster", "mitten" eller "höger" var i stort sett oförändrad trots valförlusten.

Den här gången satsade Socialdemokraterna på en tydlig vänsterprofil. Man ville införa förmögenhetsskatt och en särskild förhöjning av fastighetsskatten för "de rika" samt en höjning av marginalskatten för alla som tjänade mer än 40 000 kr/[mån]. Sahlin använde det marxistiska slagordet "av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov" som sammanfattning av socialdemokratins politik.

Man tjatade om hur alliansen bara gynnade de rika och struntade i vanliga människor. Det vanligaste S-argumentet var en hänvisning till en hemlig utredning från Rut som sades visa att den borgerliga regeringens skattesänkningar gett den rikaste procenten av befolkningen lika mycket pengar som de 25 procenten fattigaste fått.

Uppenbarligen tilltalade detta de 70 procent inom S som betecknar sig som ideologiskt vänsterinriktade enligt VALU. Siffrorna finns i det diagram 7 i Socialdemokraternas valanalys som jag redan skrivit om här och här. Dessa 70 procent blir med ett valresultat 2006 på 35,0 procent för S 24,5 procent av valmanskåren. Vid årets val fick S 30,66 procent och andelen "vänster" var 75 procent, dvs de 24,5 procenten av valmanskåren representerar nu 75,1 procent av S-väljarna. Av det antal personer som inte röstade på S i årets val måste samtliga ha betecknat sig som "mitten" eller "höger".

De ideologiska vänsterpersonerna bland Socialdemokraternas väljare bidrog i årets val inte till valförlusten. S-vänstern gillade Mona Sahlin och hennes vänstersväng. Det är en karaktäristisk skillnad mot förra valnederlaget. Då var det nästan lika många vänsterpersoner som övriga som övergav partiet (en liten övervikt för vänsterpersoner). År 2006 var det inte för mycket vänster- eller högerbetoning som bidrog till valnederlaget. Det troliga var att det var partiledaren Göran Persson som varken fick nåd till höger eller vänster. Så var det inte i år. Sahlins vänsterinriktade politik och vänsterframtoning stötte enbart bort mitten- och högerpersoner i väljarkåren som tidigare röstat socialdemokratiskt.

Mona Sahlin trodde inte på politiken. Men hon var med och drev vänsterpolitik. Vem var egentligen ansvarig för denna formidabla felbedömning?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , intressant.se

Etiketter: