måndag, maj 30, 2005

Arbetslösheten 931 000

Man kan diskutera arbetslöshetens storlek utifrån andelen arbetslösa bland förtidpensionerade och sjukskrivna. Men man då också ta med undersysselsatta och latent arbetssökande.

Räknat på detta sätt bir arbetslösheten 931 000 eller 17,7 procent. Se diskussion på Tobias Lindbergs blogg.

Nu åker jag till landet i ruskvädret en vecka.

5 Comments:

At 01 juni, 2005 20:07, Blogger Per-Olof Persson said...

Lars Calmfors om arbetslösheten

Han vill att vi ska jobba mer - och tjäna mindre

MER JOBB - FLER JOBB. Längre arbetstid och sänkt timlön ger ökad sysselsättning, menar Calmfors.

Vi måste jobba mer - och tjäna mindre. Det menar ekonomiprofessor Lars Calmfors som framhåller att en förlängning från 35 till 40 timmar i veckan innebär en lönesänkning med 12,5 procent.


Det finns starka skäl för att förlängning av arbetstiden utan lönekompensation, som blivit realitet bland annat på sina håll i Tyskland, kommer att sprida sig.Det sade Lars Calmfors, professor vid Institutet för internationell ekonomi vid Stockholms universitet, på ett seminarium om arbetstider anordnat av Svenskt Näringsliv på onsdagen.

På längre sikt är det, enligt Calmfors, det internationella kapitalavkastningskravet som bestämmer den möjliga timlönen i ekonomin - lägre vinster än i omvärlden innebär att investeringarna görs utomlands.

"Det intressanta blir hur lönebildningen påverkas, om det leder till större återhållsamhet", sade han och hänvisade till studier som visat att kortare arbetstid tenderat att höja timlönerna.

"Man bör vänta sig att längre arbetstid på sikt bör sänka timlönerna och ge positiva effekter på sysselsättningen", sade Lars Calmfors, och hänvisade till att lägre arbetskraftskostnader leder till högre vinster vilket i sin tur bör göra företagen mer benägna att anställa fler.

Enligt Lars Calmfors har tidigare arbetstidsförkortningar inte lett till ökad sysselsättning utan istället har arbetslösheten förblivit hög. Han framhöll att en arbetstidsförlängning från 35 till 38 timmar i veckan utan lönekompensation innebär en sänkning av timlönen med 7,9 procent, medan en förlängning från 35 till 40 timmar i veckan innebär en lönesänkning med 12,5 procent.Jan-Peter Duker, vice VD på Svenskt Näringsliv, betonade att antalet arbetade timmar måste öka i Sverige."Jag förutser att det i nästa avtalsrörelse är stopp för mer arbetstidsförkortningar", sade han och tillade att det "vansinniga friåret måste bort".

 
At 04 juni, 2005 12:17, Blogger Danne Nordling said...

Intressant

Frågan är bara hur mekanismerna bakom denna hypotes skulle se ut? Har Calmfors något mer att säga än att det empiriskt kanske är så att längre arbetstid ökar sysselsättningen?
DNg

 
At 24 juli, 2014 02:04, Anonymous Anonym said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

 
At 07 september, 2014 20:21, Anonymous Anonym said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

 
At 24 oktober, 2022 12:44, Anonymous Anonym said...

golden goose shoes
chrome hearts online store
cheap jordans
off white
birkin bags
off white hoodie
bapesta
kd shoes
kd shoes
yeezy supply

 

Skicka en kommentar

<< Home