onsdag, juni 01, 2005

Wicksells princip för rättvis beskattning

Kollektiva behov skall finansieras enligt intresseprincipen. Alla skall i princip finna fördel i den nya utgiften. Det är en orättvisa att tvingas delta i finansieringen av något man är likgiltig eller negativ till. Behov som inte är kollektiva överlämnas till det privata initiativet.


Sveriges genom tiderna mest kände nationalekonom är den politiskt radikale Knut Wicksell (1851-1926), professor i Lund. Han behandlade de skattepolitiska principerna i en uppsats som utgavs på tyska 1896 i Jena (den ingick i hans Finanztheoretische Untersuschungen). Den återupptäcktes på 1950-talet av den amerikanske nationalekonomen James Buchanan som fick "nobelpriset" i ekonomi 1986. År 1987 utgavs Wicksells arbete i svensk översättning Om en ny princip för rättvis beskattning (Ratio förlag). Denna princip brukar kallas 'intresseprincipen'.

Wicksell menar att den rörelse mot parlamentariska former för det politiska livet, som präglat 1800-talet, har målet "likhet inför lagen, största möjliga frihet, ekonomisk välfärd och fredlig samverkan mellan alla människor". Däremot har denna rörelse inte som mål att "byta ut de frihetsfientliga och ljusskygga oligarkiernas ok ... mot tillfälliga parlamentsmajoriteters knappast mindre tryckande tyranni".

När det gäller att fatta beslut om en statsutgift, skriver Wicksell, kan man utgå från från förutsättningen att den "är avsedd för en verksamhet som är till gagn för hela samhället samt att den av alla klasser utan undantag uppfattas som sådan".

Om detta inte är fallet utan någon del av folket är likgiltig eller fientlig till utgiften, "så kan jag för min del inte se annat än att denna verksamhet i och med detta inte längre kan hänföras till de kollektiva behoven i ordets egentliga mening, utan tills vidare, om den alls skall tolereras, bör överlåtas åt det privata initiativet" (s 49).

Wicksell tillägger: "Det förefaller ju att vara en uppenbar orättvisa, om någon skulle nödgas till att medverka till finansieringen av åtgärder som inte gagnar hans välförstådda intressen, utan kanske rent av går stick i stäv mot dessa."

Vi ser här att Wicksell behandlar kollektiva nyttigheter, som på den tiden var det som den offentliga sektorn skötte: försvar, polis, rättsväsende, förvaltning (t ex posten), läskunnigheten och fattighjälpen. Han försöker formulera en princip för hur skattefinansieringen av dessa kollektiva varor och tjänster skall utformas.

Det är enligt Wicksell teoretiskt alltid möjligt att komma överens om en sådan fördelning av kostnaderna att en utgift, som har en nytta som överstiger kostnaderna, "av alla parter betraktas som obestridligt fördelaktig och följaktligen rent av kan godkännas enhälligt". Om detta inte är möjligt bör utgiftsförslaget avvisas. Detta är Wicksells teoretiska kriterium för en rättvis beskattning.

Den offentliga verksamheten måste karaktäriseras av principen "prestation - motprestation". Medborgaren skall betala skatt i proportion till vad han eller hon konsumerar i form av kollektiva offentliga nyttigheter. Wicksell föreställde sig att olika utgiftsbeslut i praktiken kunde fattas med kvalificerad majoritet i parlamentet - t ex 5/6.

Skatterna blir med Wicksells princip en sorts artificiell avgift. Den är inte frivillig men den är kalkylerad som om den var frivillig. På denna punkt är Wicksell teoretiskt oklar. Det är knappast möjligt att mera exakt slå fast hur stor nytta enskilda individer har av olika abstrakta nyttigheter. Eftersom det i praktiken inte är möjligt att utsätta alla utgifter för enhällighetstestet finns en begränsad möjlighet att den stora majoriteten fastställer utgifter som en liten andel av medborgarna innerst anser inte vara värda de skatter de pådyvlas för att finansiera dem.

Själva grundtanken bakom Wicksells princip är radikalt frihetlig. Ingen skall tvingas betala för något han egentligen inte vill ha. För att uppnå detta måste beräkningar göras för att fastställa att alla rimligen har en större nytta med utgiften och skatten än utan dessa. Om inte detta kan göras troligt är det inte ens lönt att föra upp reformen till omröstning med kvalificerad majoritet. (Detta är ett sätt att i praktiken tillämpa det s k Pareto-kriteriet som lanserades något årtionde efter Wicksells arbete.)

Wicksell försökte lansera sin princip i konkurrens med den s k offerteorin (utilitarismen) som han karaktäriserade som "rotad i en 'högre statsuppfattning' än den motsatta teorin". Han erkände att den "för närvarande" kunde betraktas som segrande, men likväl såg han den som underlägsen som teori betraktad. Offerteorin kunde bara uttala sig om hur givna skatter skulle fördelas - inte om skatternas höjd. Intresseteorin kunde också visa när det inte fanns fog för skattefinansiering eftersom nyttan då understeg kostnaderna för en del av medborgarna.

Läs även Lars Jonungs uppsats om Wicksell (pdf) i Ekonomporträtt (SNS 1990).

16 Comments:

At 01 juni, 2005 17:00, Anonymous Anonym said...

Mycket bra! Undrar om jag är en reinkarnation av Wicklsell.
Detta stämmer ganska väl med min resonemangslinje när jag kommit i gasen bland vänner o bekanta, dom brukar vara skeptiska och säga jaja men det funkar inte i PRAKTIKEN e dyl. Det skönt att se att man inte är helt ute o cyklar.
Innebär inte resonemanget, inte det som man börjar prata om nu, platt skatt, utan en "fast" skatt? Alltså en summa som är ungefär lika för alla skattebetalare?
Peter W

 
At 01 juni, 2005 22:38, Blogger Danne Nordling said...

Exakt hur skatteuttaget skulle se ut gick Wicksell inte närmare in på. Det är dock rimligt att tänka sig att han menade att en del av utgifterna skulle finansieras med ett fast belopp och en del med en proportionell skatt.
/DNg

 
At 01 juni, 2005 23:09, Anonymous Anonym said...

verkar inte orimligt, man kan ju faktiskt argumentera för att de rika har mer nytta av t.ex. polis eftersom de har mer att förlora och kan var mer utsatta för stöld. Kan det var detta han var ute efter?

Peter W

 
At 02 juni, 2005 02:42, Blogger Per-Olof Persson said...

SOCIALFÖRSÄKRINGSSYSTEM OCH FÖRSTÖRELSE AV KAPITALBASEN

Jag läste idag en artikel som heter "Social Security and the Destruction of Capital" av Antony Mueller, University of Caxias do Sul (UCS), Brasilien. Länk:

http://www.mises.org/story/1831


Hela artikeln är av intresse. Jag klistrar in det stycke jag tycker är av störst vikt.

"With the induced shift toward dependency, the rates of contributions must rise for the active part of the population, and fewer funds are left in order to maintain and improve the productive base of the economy. The expansion of the social transfer system thus undermines the foundation on which the system depends. With the destruction of its own economic base, social security produces its permanent financial crisis."

 
At 02 juni, 2005 14:18, Blogger Per-Olof Persson said...

FÖRETAGENS FÖRVÄNTADE KAPITALAVKASTNING

Enligt Northerntrust så ligger företagens förväntade kapitalavkastning i USA på cirka 6 % idag. 1977-78 låg den på cirka 18 % och har sedan sjunkit. Här är en länk till en pdf-fil, sidan visar ett diagram över den förväntade kapitalavkastningen för icke-finansiella företag.

Rubriken är "BY THE WAY, THE FACT THAT CORPORATIONS ARE RUNNING SURPLUSES
IN THE FACE OF LOW COSTS OF CAPITAL SUGGESTS THAT THE EXPECTED
RETURN ON CAPITAL IS LOW".

http://www.northerntrust.com/library/econ_research/weekly/us/pc100104.pdf

 
At 02 juni, 2005 14:22, Blogger Per-Olof Persson said...

Det ska stå sidan 7 i meddelandet däruppe.

 
At 02 juni, 2005 14:40, Blogger Per-Olof Persson said...

TEMA SJUKVÅRDEN


Friskare sjukvård i Storbritannien
Inbjudan till lunchseminarium
När New Labour vann valet 1997 var ett viktigt löfte att den brittiska sjukvården, NHS, skulle förbättras med hjälp av mer skattepengar. Trots ökade resurser blev vården inte bättre. Då testades helt andra metoder, bl a resor för vård i utlandet, inbjudan av privata vårdgivare, nybyggda sjukhus med privat kapital och prestationsrelaterade löner. I dag är köerna väsentligt kortare och flera allvarliga sjukdomar på tillbakagång.

Ylva Nilsson, frilansjournalist och författare, har skrivit "Friskare sjukvård i Storbritannien", ett Timbro Briefing Paper som beskriver de reformer som har skett i den brittiska vården och deras effekter. Hon presenterar detta på ett lunchseminarium torsdagen den 9 juni.

Chris Heister, oppositionslandstingsråd (m) i Stockholms läns landsting, och Lars Stjernkvist, kolumnist i Skånska Dagbladet och f d partisekreterare (s), kommenterar: Vilka är lärdomarna från Storbritannien? Kan vi lära något för den svenska vården?

Tid: Torsdag 9 juni, kl 11.30–13.00
Plats: Timbro, Grev Turegatan 19, vån 7
Anmälan: Anmälan sker via e-post till info@timbro.se eller via telefon
08-587 898 00 senast den 8 juni.
Lättare lunch serveras.
Obs! Begränsat antal platser!


För ytterligare information, kontakta:
Johnny Munkhammar, 070-887 64 66
Anna Wilson, 0709-263177

 
At 19 december, 2012 15:16, Anonymous Anonym said...

Tremendous things here. I am very glad to look your post.
Thanks so much and I'm looking ahead to contact you. Will you kindly drop me a e-mail?
Review my webpage ; african mango review

 
At 15 april, 2013 15:42, Anonymous Anonym said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

 
At 11 maj, 2013 23:51, Anonymous Anonym said...

Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that
I've truly enjoyed browsing your blog posts. After all I'll
be subscribing to your feed and I hope you write again
very soon!

my homepage; Lift and glow pro review

 
At 17 juni, 2014 00:16, Anonymous Anonym said...

No, you definitely would like to invite for a funeral home Sunday, March funeral homes in houston tx 3rdEngland and
Wales: Overall pregnancy rate for those left behind.
Authorities suspect a possible overdose, but are a few of us
don't even know the identity of the building, as is a feat in itself.
You know, Brad Cook, Ryan Bird; sister in law,
Sherry Knight of Poteau, OK.

Here is my blog :: http://www.mapquest.com/places/distinctive-life-cremations--funerals-houston-tx-303994815/

 
At 18 juni, 2014 20:30, Anonymous Anonym said...

I loved as much as you'll receive carried out right here.
The sketch iss tasteful, your authored material stylish.

nonetheless, you command get bought an shakiness over that you
wiish be delivering the following. unwell unquestionably cme further formerly again since exactly the same nearly very offten inside case you shield this increase.


Also visit my blg post - best Chiropractic School

 
At 06 augusti, 2014 16:33, Anonymous Anonym said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

 
At 06 augusti, 2014 16:55, Anonymous Anonym said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

 
At 06 augusti, 2014 17:28, Anonymous Anonym said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

 
At 11 augusti, 2014 17:02, Anonymous Anonym said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

 

Skicka en kommentar

<< Home