tisdag, maj 09, 2006

Klimatkonspirationen kan vara konformism

Om klimatforskarna inte kan beskriva sina resultat så att icke-experter i grova drag kan förstå hur de är framräknade kan man alltid misstänka någon sorts konspiration. IPCC:s f ordförande Bert Bolin hade chansen men verkar endast föra fram en ad hoc-hypotes om aerosoler.

Professor Bert Bolin, tidigare ordförande för IPCC (FN:s klimatpanel) skrev i DI 8/5 om växthusopponenten Richard Lindzen, professor vid MIT, under rubriken ”Det finns ingen klimatkonspiration”. Lindzen framträdde i fredags vid ett möte på Timbro, som jag inte kunde bevista. Men han framförde där en kritik mot forskarsamhällets agerande, som Bolin tolkar som att Lindzen hävdar att det skulle föreligga en konspiration i syfte att överdriva effekterna av koldioxidutsläppen på den globala uppvärmningen.

Det anmärkningsvärda med Bolins artikel i DI är dock den förvånansvärt svaga sakargumentationen för att växthuseffekten skulle vara så kraftig som man anser att IPCC har hävdat. Som jag tidigare skrivit på bloggen finns det två olika oklarheter om hur en fördubbling av växthuseffekten egentligen beräknas. Redan detta är betänkligt för att kritiska observatörer utan vidare skall acceptera vad ett förklaringsovilligt etablissemang vill hävda.

Bert Bolin menar att forskarna är överens om att en fördubbling av koldioxidutsläppen (nu 36 %) skulle ge en global temperaturhöjning på 1,2 grader. Lindzens tidigare forskning tyder på att denna effekt skulle kunna vara mindre än hälften av detta, vilket Bolin inte kommenterar. Här finns den första oklarheten.

Det andra steget i analysen är att ta hänsyn till hur mycket en initial temperaturstegring påverkar ökningen av vattenångan i atmosfären. Eftersom denna också är en växthusgas kan effekten bli betydande enligt IPCC. Detta beräknas i klimatmodeller som inte någon ens i grova drag har lyckats beskriva, vilket är den andra oklarheten. Men Bolin visar genom att ange ett osäkerhetsintervall på 1,5-4,5 grader att forskningen inte är särskilt säker på sin sak. Han tar ut ett ”troligt värde” på 2,5 grader som grund för diskussionen.

Mot detta har Lindzen påpekar att de höga molnens roll har underskattats (de minskar i tropikerna) när en uppvärmning initieras, vilket motverkar denna. "Hans uppfattning kan inte utan vidare avfärdas" skriver Bolin, men menar att satellitmätningar inte har bekräftat att molnens tillbakagång spelar "någon betydande roll". Att den faktiska temperaturstegringen inte stämmer med modellerna, som Lindzen påpekar, vill Bolin förklara med ökade utsläpp av aerosoler (rök och dis från eldning) som dämpar temperaturökningen. Är detta en spekulation eller finns det tillförlitliga mätningar som bevisar hur stor effekten är?

Slutsatsen hänger i luften. Antingen är det så att den bristande överenstämmelsen mellan modeller och verklighet går att hantera inom modellernas verklighetsbeskrivning, eller så har modellerna utvecklats med felaktiga grunddata som ger en för stor temperaturökning. Aerosolargumentet blir i så fall till stor del en ad hoc-hypotes hastigt hopkommen för att rädda huvudresonemanget. Eftersom Bolin anförde aerosolargumentet redan 1997 skulle man tycka att det skulle finnas fastare grund att stå på idag nio år senare. Något sådant argument anför han dock inte.

Bert Bolin är övertygad om att det inte kan finnas någon klimatkonspiration bland forskarna när analysen som IPCC genomfört är så öppen som den hävdas vara av Bolin själv. Det är mycket möjligt att Bolin har rätt. Men hur skall vi övriga intresserade, men inte expertkompetenta, kunna avgöra den frågan? Man hade, som jag upprepade gånger påpekat, kunnat vänta sig att det gavs en övergripande beskrivning av hur resultaten har framräknats. Men istället hänvisar experterna till att det är så invecklade förhållanden som ger resultaten att det inte går att beskriva för andra än experter. Alla andra får hålla tillgodo med att experterna nog vet vad de talar om. Det är ett klassiskt auktoritetsargument.

Hur vet vi att de tusentals experter som ställt sig bakom det alarmistiska växthuseffektsscenariot verkligen personligen har gått igenom varje led i bevisföringen? Det vanliga brukar ju vara att forskare som inte är experter på alla aspekter i bevisföringen litar på andra experters auktoritet på dessas respektive områden. Eftersom vi vet att sociologin på vetenskapsområdet kunnat konstatera att den vetenskapliga verksamheten tenderar att utveckla "paradigm" som kostat stora investeringar i status och positioner, finns alltid misstanken att en totalt avvikande uppfattning också tenderar att undertryckas och negligeras i det längsta.

Det är ett slags konformism snare än en konspiration som kan misstänkas så fort en totalt öppen redovisning inte kan presteras på ett för många omvälvande område. Om kontroversen istället hade gällt huruvida människan skall anses ha 48 eller 46 kromosomer hade vi som varit intresserade fått avstå från kraven på en detaljerad lekmannaredovisning av bevisföringen.

Men om bilismen skall strypas och sjöfarten skall gå över till segelfartyg samtidigt som flyget till stor del läggs ner för att forskarna har en hypotes om dessa verksamheters effekter på klimatet, måste en begriplig bevisföring presenteras. Annars får nog de arroganta klimatforskarna tåla beskyllningarna att de deltar i någon sorts "konspiration".

12 Comments:

At 10 maj, 2006 01:41, Blogger Per-Olof Persson said...

Jag läste en artikel för ett tag sedan som framförde påståendet att jordaxelns lutning hade ändrat sig och pga detta hade klimatet blivit varmare. Knepigt ämnesområde.

Då är det betydligt lättare att konstatera att det är politikerna och olika modenycker som i stor utsträckning styr forskningen och vilka åsikter forskarna ska ha. Forskningen är idag i stor utsträckning beroende av pengar från politikerna och politikerna fördelar pengarna till "rätt" forskare och till "rätt" forskningsområden.

Idag kan inte exempelvis ekonomer forska om sådant som skulle kunna leda till kritik av politiska beslut. Detta skulle bara göra slut på karriären. Det verkar som politikerna blir allt mer drivna när det gäller att få fram "rätt" forskningsresultat.

Intressant i sammanhanget är att ekonomer som Ludwig von Mises, F.A Hayek och Murray N. Rothbard inte bara fick fram ekonomiska orsakssamband genom att använda sig av metodiken logisk deduktion, utan också fick fram sociologiska orsakssamband.

När skatteintäkterna ökar och politikerna får mer makt så får vi ett system som är mer "fascistiskt" och friheten för individen minskar. Detta är tyvärr ett oundvikligt sociologiskt orsakssamband eftersom människor fungerar på ett visst sätt. Har människor möjligheten att få makt och systemet inte ens kan sortera bort de inkompetenta, då är det kört.

 
At 10 maj, 2006 12:32, Blogger Joacim Persson said...

Och varför, varför, varför postulerar man att en ökning av jordens medeltemperatur skulle vara en katastrof eller ens något dåligt...

Det måste röra sig om generell förändringsfobi än enbart konformism. Men det är väl så med socialkonstruktivister att deras tänkta "expertplanerande" av allting är avhängigt förutsägbarhet, hos allting, inklusive klimat, artsammansättningen osv. Därför får de panik vid tanken på att världen omkring dem skulle förändras. Det okända skrämmer.

Den nämnda Klimatbloggen tog härförleden upp en uppgift om att medeltemperaturen stiger även på planeten Mars. Det kan knappast skyllas på människors förbränning av fossila bränslen, inte heller på jordaxelns lutning. Den gemensamma faktorn är ju det stora fusionskraftverket i skyn, över vilket vi inte har någon som helst kontroll.

 
At 12 maj, 2006 00:33, Anonymous Anonym said...

All forskning har ett inslag av konformism, eller så här: för varje teori kan man hitta forskare som inte håller med. Det är nåt man får leva med. Min teori är följande: nivån på skattetrycket i ett samhälle är inte så viktigt för befolkningens trivsel. Det finns annat att bekymra sig om.

 
At 12 maj, 2006 19:34, Anonymous Anonym said...

Lindzen gav ett antal föreläsningar i Göteborg då han mottog sitt pris. En av dessa föreläsningar behandlade just hur de använt satellitmätningar för att spana in hur de höga molnen förändras i ett föränderligt klimat (även kallad Iriseffekten). Än så länge är det inte en vedertagen teori eftersom den är omdebatterad (och passar inte in med vad man bör tro i nuvarande paradigm). Man kan ju börja med att läsa om det i följande artikel: Lindzen RS, Chou MD, Hou AY (2001) Does the Earth have an adaptive infrared iris? Bull Amer Met Soc 82, 417-432 [pdf]
Bert Bolins kritik hänger ihop med den kritik som framfördes mot Lindzens publicering av ovanstående artikel, men Lindzen själv har kunnat avfärda all kritik mot Iristeorin (här, här och här)

 
At 13 maj, 2006 17:32, Anonymous Anonym said...

Hur ska skatterna kunna sänkas utanalla fdeförslag som allianen kommit med och som bli dtkommande regeringsprogrammet?

Och vilket är egentligen vänsterns alternativ utan rn taktisk löftespolitik amt hot om skatteskäpningar?

 
At 15 maj, 2006 13:14, Anonymous Anonym said...

"Och varför, varför, varför postulerar man att en ökning av jordens medeltemperatur skulle vara en katastrof eller ens något dåligt..."

Därför att båda människor och natur anpassat sig till dagens klimat och att det kostar på att anpassa sig till ett nytt. Det finns t ex inget magiskt som säger att dagens nivå på havsytan är objektivt sett ideal. Den har gått upp och ned med kanske 100 meter genom årmiljonerna. Försök å andra sidan tala om det för de som bor i någon av världens otaliga hamnstäder eller som odlar fruktbara flodslätter som ligger nära nivån för dagens havsyta.

 
At 16 maj, 2006 07:33, Anonymous Anonym said...

"Men hur skall vi övriga intresserade, men inte expertkompetenta, kunna avgöra den frågan?"

Det är nog en del av problemet. Att experter inte alltid kan förklara invecklade resonemang är inte bara ett auktoritetsargument. Det är ett resultat av en allt större kunskapsmassa som ofta kräver avancerade kunskaper för att bli begriplig.

Apropå klimatbloggar kan jag för övrigt rekommendera den här:

http://www.realclimate.org/

 
At 16 maj, 2006 07:55, Anonymous Anonym said...

Den här tråden är också rätt intressant:

VOF-tråd

 
At 16 maj, 2006 08:22, Anonymous Anonym said...

För de som kommer i kontakt med olika contrarians och deras argument är följande blog bra också. Den tar upp och slår hål på de vanligaste myterna:
http://illconsidered.blogspot.com/2006/02/how-to-talk-to-global-warming-sceptic.html

 
At 18 maj, 2006 23:59, Anonymous Anonym said...

"Därför att båda människor och natur anpassat sig till dagens klimat och att det kostar på att anpassa sig till ett nytt. Det finns t ex inget magiskt som säger att dagens nivå på havsytan är objektivt sett ideal. Den har gått upp och ned med kanske 100 meter genom årmiljonerna. Försök å andra sidan tala om det för de som bor i någon av världens otaliga hamnstäder eller som odlar fruktbara flodslätter som ligger nära nivån för dagens havsyta."

Det var ett av de mest korkade argument jag läst hittills i denna debatt. Så vi skall bekämpa naturen alltså? Om vi inte skulle påverka klimatet och därmed havsytan så skulle den ändå förflytta sig upp och ner. Försök förklara det till de som bor i kustnära områden.

 
At 19 maj, 2006 18:01, Anonymous Anonym said...

Anonymous, ja havsnivån förändras i vilket fall som helst. Skillnaden är *hastigheten*, samt att havsytan troligen inte skulle stigit så mycket mer naturligt under den här interglacialen. Det är det folk som alltid drar upp naturliga förändringar som ekvivalenta till våra mänskliga inte tycks förstå. Det spelar roll om om man har 100 eller 1000 eller 100,000 år på sig att anpassa sig.

 
At 12 september, 2006 22:55, Anonymous Anonym said...

Öhh jag håller med de föregående talarna...eller?
Någon som har en respirator att sälja jag har precis slutat tänka själv, och varför andas när något annat kan göra det åt en.

 

Skicka en kommentar

<< Home