Mona Sahlin har blivit partichef och inte partiledare
Nu har den nya partiordföranden i socialdemokraterna haft första maj, partiledardebatten, almedalstalet och botkyrkatalet på sig att antyda vad socialdemokraternas politik i opposition skall gå ut på. Men Mona Sahlin gör sig till administrativ chef över partiet istället för att agera som en ledare med idéer om vad framtidens politik skall innebära.
I Almedalen presenterade hon ett program med satsningar på ungdomen och utbyggnad av ungdomsgårdar. Idag i sommartalet i Botkyrka presenterade hon en ofinansierad satsning på 15 miljarder på 1960-talets hastigt uppförda "miljonprgramsbostäder" som nu är slitna och nergångna. Vad är detta om inte att göra bisaken till huvudsak? Ungdomsgårdar och bostadssaneringar kan förvisso presenteras vid sidan om ställningstagandena i politikens huvudfrågor. Men de kan knappast ersätta den generella rikspolitiken.
Sahlin agerar som om hon inte förstått skillnaden mellan att vara den formellt högsta chefen i partiet och att vara en ledare för partiet. Man kunde tro att hon blivid VD i AB SAP och inte arbetarledare. Hon tänker tydligen låta partiets olika arbetsgrupper arbeta med olika frågor medan hon själv sitter bredvid och rycker ut om något skulle kärva till sig i grupparbetet.
I Radion framhöll hon också att hon skulle åka utomlands för att bilda sig en uppfattning om Palestina-konflikten. Är det verkligen detta hon vill satsa på när alltfler frågar vilken politik för Sverige hon vill satsa på? Var står hon i skattefrågan? Hon lät en arbetsgrupp presentera en skatteutredning i Almedalen. Men den kom fram till nästan motsatta slutsatser än de som den ekonomiske talesmannen Pär Nuder prånglade ut i samband med seminariet där rapporten offentliggjordes. Partichefen kanske inte behöver ta ställning men en handlingskraftig partiledare med så lång politisk erfarenhet som Mona Sahlin borde kunna ange tonen.
Sahlin kanske inte är handlingskraftig. Det är måhända den försmådde Pär Nuder som nu ser sin chans att gripa initiativet. Det är han som drar upp de generella riktlinjerna medan kanslichefen får presentera marginalpolitik för lokala publiker i Fittja och Visby. Vi kanske nu ser början till en intressant maktkamp mellan SAP:s formella strukturer och den ledare som vill ta makten åtminstone informellt. Sådana motsättningar har funnits otaliga gånger tidigare i stora organisationer/institutioner.
Redaktören för socialdemokraternas hemsida hade fyra timmar efter Sahlins tal inte lagt ut texten på nätet. Efter ca 3,5 timmar lades en kort sammanfattning ut som inte innehåller mera än vad Ekot kunde rapportera tidigare. Har hon ingen text att serva med? Eller tycker Sahlin att hennes tal inte är värt att sprida vidare. Eller är det Nuders hejdukar som administrerar hemsidan och låter hennes viktiga tal representeras av en intetsägande sammanfattning?
Andra bloggar om: socialdemokraterna, Mona Sahlin, politik, miljonprogrammet på intressant.se
Etiketter: partipolitik vänster
3 Comments:
Det är inte säkert att Måna Muslim (som hon ibland kallas) bryr sig om sakinnehållet i politiken. Måna blir ändå statsminister vid en valseger. Måna ska vara snäll och trevlig samt dra många röster.
Måna är mycket för demokrati och för att allt ska diskuteras bland arbetarrötterna. Vid arbetarrötternas partistämmor får det politiska programmet tas. Måna försöker antagligen inte att ha för många åsikter innan. Det får andra sköta. De som vid kommande val vill göra karriär och tjäna mycket pengar.
Mona Sahlins problem är sannolikt att hon själv saknar ideer om vad som ska göras, och att inga enkla, slagkraftiga tankar bubblar upp underifrån. Hon har ju misslyckats med diverse "konceptmyndigheter" förut, om jag inte minns fel.
Då är det lockande att ge sig på dramatiska men lättviktiga frågor som Palestina. Vem vet, tänker Mona, kanske något dyker upp innan pausmusiken tar slut?
Idag får hon 44%. En kan ge upp av mindre. Alliansen måste börja våga mera, båda retorsikt och sakpolitiskt. Reinfelt måste lägga av sin svala överlägsna attityd. Han er nog medveten om den och kan inte spela proletär til det ogenkännliga.
Men det finns ju hur mycket material på mittfältet som helst att ta i :
- Innvandringen. Numerära begränsningar, hårda men jyssta regler. Den her Billström er en katastrof. Släng ut honom.
- Skolpolitiken. Låt Björklund få en dominerande roll.
- Trovärdighteen står och faller på nyföretagarpolitiken. Maud er nog bara retoriker och kan inte få saker att hända. Skall det vara så svårt att hitta nån med handlingskraft. Det skal bli lättare att få F-skattsedel, sto det i tidningen. Men sätt fart då.
Skicka en kommentar
<< Home