onsdag, april 09, 2008

Avskaffa värnskatten? - Nej säger Borg

I Dagens Nyheter skriver 17 moderata kommunalordföranden en debattartikel idag 9/4 med rubriken "Moderaterna måste avskaffa värnskatten nu". Huvudargumentet är att värnskatten på fem procent extra över 42 258 kr/mån inte behövs för statsfinanserna (den tar in ca 5 mdr kr). De skriver:
"Värnskatten var en tillfällig åtgärd som socialdemokraterna införde med motivet att statsfinanserna var i kris. Om en borgerlig regering med rekordstort överskott inte kan avskaffa den, vem skall då göra det?"
Andra argument som anförs är att skatten "blivit en straffskatt på utbildning, risktagande och hårt arbete" och att marginalskatten i utlandet är lägre, t ex är den i Norge 40 procent över 824 000 kr (mot 57 procent över 507 000 kr/år i Sverige). Dessutom, skriver de, visar en undersökning av professor Bertil Holmlund från Uppsala universitet och Martin Söderström från Konjunkturinstitutet att ett avskaffande kan bli en ren vinst för statskassan. Detta är dock en förenkling. Det är på grundval av denna undersökning som man kan dra slutsatsen att de beskattningsbara inkomsterna kommer att öka så mycket att det blir en liten vinst.

Men finansminister Anders Borg låter hälsa genom sin pressekreterae A C Johansson att han inte tänker avskaffa värnskatten under den här mandatperioden. "
Värnskatten ger enligt Borg ingen ökning av arbetskraftsutbudet. Det anser han däremot att andra utlovade skattesänkningar gör." Se Ekots hemsida idag.

När avskaffandet var uppe till debatt för ett år sedan reagerade Pär Nuder och Mona Sahlin med förvanskade beskrivningar av vad ett avskaffande skulle innebära. De hävdade att detta skulle innebära platt skatt och denna i sin tur att alla betalade lika mycket i skatt. All omfördelning riskerade att avskaffas med denna politik var budskapet första maj förra året. Borg försöker nu förebygga en upprepning.

Men finansministerns obenägenhet att göra en helt naturlig borgerlig reform återspeglar mest hans egen regerings tillkortakommanden i den fördelningspolitiska debatten. Intar man en defensiv och tekniskt orienterad hållning har ju oppositionen en mycket större möjlighet att jaga regeringen med "klyftorna" mellan rika och fattiga. Regeringen har själv bidragit till att folk tror att ett av världens mest utjämnade länder egentligen har närmast lika stora inkomstskillnader som Bushs USA.

Kommunikationsmässigt är regeringen svag på skattepolitikens område. Det kan vara en tidsfråga innan jobbavdragets begränsade effekter blir ett sänke för regeringen. Och den offensiva politiken mot progressiviteten har saknats och närmast varit den motsatta: progressiva skatter är bra. Med dagens avståndstagande från Borgs sida är schismen uppenbar. Han tänker inte göra något åt värnskatten samtidigt som ett växande missnöje ligger och pyr bland moderata väljare. Det är ingen styrkeposition inför nästa valrörelse.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , intressant.se

Etiketter:

1 Comments:

At 09 april, 2008 17:29, Anonymous Anonym said...

att göra en helt naturlig borgerlig reform

Nej det naturligt borgerliga är att ha den kvar eller höja.

Det är många som vill tro att borgarna är några slags liberaler, men de vill till 98% föra exakt samma politik som sossarna.

Ja, det kommer bli en del liberaliseringar under mandatperioden, men det kommer även bli en del socialiseringar.

 

Skicka en kommentar

<< Home