fredag, augusti 27, 2010

Utjämning för pensionärer motverkar arbetslinjen

Vill Mona Sahlin göra proportionella sänkningar av skatterna för pensionärerna eller vill hon gynna dem med låga pensioner? En utjämning kan leda till att vitsen med att arbeta och betala till pensionen bortfaller.

Vid TV:s utfrågning av den socialdemokratiska partiledaren Mona Sahlin igår 26/8 fick hon en fråga om varför hon ville satsa 17,5 mdr kronor på skattesänkningar för pensionärerna. Svaret var att hon såg det som en moralisk fråga. Hon utvecklade inte närmare sin syn som går emot den gängse utjämningsinriktade fördelningen av skattesänkningar.

För detta får hon kritik idag i DN (Henrik Brors) som menade att hon på denna punkt och på den utrikespolitiska fick svårigheter. Hon hade "svårt att förklara varför rika ålderspensionärer ska få vara med och dela på 17,5 miljarder i skattesänkningar, medan sjukpensionärer med lägre inkomster och högre skatt inte ska få några sänkningar". Denna invändning omfattar två fördelningsproblem: vilka grupper som ska beröras och vilka inkomster som ska omfattas.

Att ge skattesänkningar till förtidspensionerade eller långtidssjukskrivna skulle leda till att en del av dem med arbetsförmåga också skulle få sänkningar. Det är därför anhängarna av arbetslinjen inte vill gå med på något sådant. Dessutom skulle arbetslösa också kunna ställa liknande krav på skattesänkningar. Det hade varit intressant att få Sahlins syn på arbetslinjen från denna principiella utgångspunkt.

Att ge större skattesänkningar till personer med lägre pension än till andra har varit en populär invändning den senaste veckan. Det finns en liten andel pensionärer med stor förmögenhet som utjämningspolitiker av gängse snitt helst inte skulle vilja ge några skattesänkningar. Även en yngre nationalekonom kommenterade frågan, genom att förorda skattesänkningar mest för dem med låga pensioner, i TV4 för ett par dagar sedan (jag såg inslaget på ett hotell i Helsingfors).

Utjämningstanken har redan fått genomslag i regeringens förslag till skattesänkningar för pensionärerna för 2011, vilket uppmärksammas av DN idag (Mats J Larsson, s 10-11). Den sammanlagda effekten av pensionssänkningen (bromsen) och skattesänkningen gynnar dem med en allmän pension mellan 8 000 och 11 000 kr/m (+110-160 kr). Med 12 000 kr/m blir det en förlust på 40 kr. Låga pensioner är skyddade från bromsen.

Beräkningarna har gjorts av Institutet för privatekonomi på Swedbank. Dess chef Ylva Yngveson uttalar sig i DN:
"Med den här typen av beslut är risken att drivkraften för arbete i pensionssystemet försvinner. Det blir väldigt liten skillnad i disponibel inkomst mellan den som inte arbetat alls och den som arbetat hela livet om man tar hänsyn till skatt och bostadstillägg."
Naturligtvis skulle denna effekt bli långt mycket större om skattesänkningarna dessutom riktades nästan enbart mot dem med lägre pensioner. Detta brukar inte diskuteras när någon får "tycka till" om generella skattesänkningar för pensionärer. Men när den tidigare socialförsäkringsministern Anna Hedborg gjorde ett uttalande som kunde tolkas i denna riktning blev det ett väldigt liv i debatten. Man talade om att hon ville konfiskera de privata pensionerna. Jag vill minnas att man trodde att hon ville justera ner den statliga pensionen. Resultatet blev att Göran Persson sparkade henne ur regeringen en tid därefter.

Det verkar inte rimligt att ha en beskattning av pensioner som medför att lägre pensioner är befriade från skatt och tilläggspensioner till betydande del beskattas med 50 procents skatt. Att spara extra till sin pension blir då mindre meningsfullt. Och samtidigt minskar incitamenten att arbeta mer än vad som krävs för att få skattefri pension. Om man dessutom utan att arbeta kan få lika hög pension som andra låginkomsttagare minskar incitamenten att arbeta i låglönejobb. Hur ställer sig Sahlin till denna fördelningsfråga?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , intressant.se

Etiketter:

2 Comments:

At 27 augusti, 2010 15:29, Blogger Kaktusblomman said...

Du skulle sjäv få leva på en sjukpension som är 64% av din inkomst de sista fem åren, oftast 80% sjukpenning.Då fick du känna hur det är att suga på ramarna och inte ha råd att ta de behandlingar och mediciner du behöver.Det har du förmodligen aldrig behövt göra. Hur mycket ni än sänker sjukpensionen kommer jag aldrig att kunna arbeta, bara bli fattigare.

 
At 29 augusti, 2010 15:19, Blogger Danne Nordling said...

Det låter allvarligt att förtidspensionen bara är 64 procent av 80 procent om man varit sjukskriven. Det blir 51 procent av den tidigare lönen. Om det är så borde det höras i den politiska debatten.

Riktmärket för den skattefinansierade pensionen är annars ca 60 procent av den tidigare lönen. Men om man inte arbetat alls eller i begränsad omfattning eller med mycket låg lön finns en garantipension som ska bidra till att pensionärer inte ska behöva söka socialbidrag.
/DNg

 

Skicka en kommentar

<< Home