tisdag, oktober 05, 2010

Reinfeldt följer mina råd - sent omsider

Fyra ministrar avskedas och sju nya tillkommer. Två av de avskedade har jag för länge sedan föreslagit för avgång. De andra är bara allmänt bleksiktiga. 24 ministrar totalt.

Den nya regeringens ministrar presenterades på eftermiddagen 5/10. I praktiken har statsminister Fredrik Reinfeldt avskedat Cristina Husmark Pehrsson, Mats Odell, Åsa Torstensson och Tobias Kranz.

Socialförsäkringsminister Husmark Pehrsson har enligt min mening brustit på två områden. För det första har hon inte lyckats klargöra att uppstramningen av sjukpenningsystemet och möjligheterna till förtidspensionering faktiskt är ett led i regeringens arbetslinje. Det är inte fråga om att göra besparingar till snart sagt varje pris för att få pengar till skattesänkningar. För det andra har hon inte lyckats utforma regelsystemen på ett sådant sätt att inte personer med speciella förhållanden kommer i kläm. I debatten om missförhållandena har hon dessutom inte lyckats framträda med sådan empati att man kunnat få förtroende för regeringens goda vilja i förändringspolitiken.

Jag föreslog därför 10/12 -09 att socialförsäkringsministen borde ersättas inför valet 2010. Detta hade kunnat förebygga oppositionens populistiska försök att utnyttja administrativa ofullkomligheter för att bilda opinion för ett regeringsskifte. Därför är det utmärkt att hon ersätts av Ulf Kristersson (Reinfelds gamle motståndare) och inte av hennes vapendragare Gunnar Axén i socialförsäkringsutskottet. Enda felet med ombildningen är att den kom så sent att det höll på att gå på tok i valrörelsens slutskede när oppositionen gjorde ett populistiskt anfall i sjuklförsäkringsfrågan. Detta misslyckades genom att det kom alltför sent. Men orsaken till detta är höljd i dunkel.

Även finansmarknadsminister Mats Odell (KD) får gå. Han är emellertid en i mångt och mycket en förträfflig person. Tyvärr gjorde han misstaget 2009 att förorda att AP-fonderna skulle användas för att styra företagen genom sitt ägarinflytande. Syftet var att stoppa bonussystemen som Odell påstod ha orsakat flera hundra miljarder kronor i förlust för AP-fonderna. Att införa något som liknar det gamla förslaget om löntagarfonder kan inte vara en uppgift för en borgerlig minister även om man avskyr bonussystem. Jag menade därför i en bloggartikel 22/4 -09 att han skulle tvingas avgå. Det är tacknämligt att så sker sent omsider. Han ersätts av Peter Norman, som också är kritisk till bonussystem (vilket parti?). Men med erfarenhet från AP-fonderna (VD i 7:e) borde han förstå att inte göra liknande misstag som Odell.

Övriga nya namn på ministerlistan är: Anna-Karin Hatt, Catharina Elmsäter-Svärd, Erik Ullenhag, Hillevi Engström och Stefan Attefall.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant.se

Etiketter:

3 Comments:

At 05 oktober, 2010 20:45, Anonymous Anonym said...

Det ser onekligen ut som en bra laguppställning som ska styra landet de närmaste fyra åren.

Tyvärr verkar regeringen fortsätta sin undfallande politik gentemot den svenska fackförnedringsrörelsen som är den enskilt största orsaken till den höga arbetslöshet vi lider av.

Regeringens viktigaste fråga att snabbt besluta om borde vara ett omedelbart avskaffande av fackens privilegielagstiftning i form av MBL, LAS och FML.

Vi har tusentals sk "ombudsmän" ute på våra arbetsplatser som gömmer sig bakom FML för att slippa göra ett hederligt dagsverke och istället använder all sin kraft för att ställa till med jävelskap.

 
At 06 oktober, 2010 01:07, Blogger Danne Nordling said...

Visst skulle det nu vara läge att avskaffa eller luckra upp MBL, LAS och förtroendemannalagen. Detta är särskilt gynnsamt nu när LO har demonstrerat sin svaghet genom att i stort sett vara frånvarande i valrörelsen.

Men är detta möjligt för en minoritetsregering? Var står SD i förhållande till facket? Skulle de vara villiga att ge S en omgång i de fackliga frågorna? Då skulle regeringen kunna ta upp förhandlingar med S eller MP om inskränkningar i de fackliga privilegierna. Alternativet är hotet om en proposition som "råkar få" stöd av SD.

Det är speciellt intressant att sätta tryck i frågan om FML. Om du har rätt i att den innebär möjligheter att ställa till förtret för näringslivet på betald arbetstid finns mycket att vinna på att rulla upp en hel del av denna lagstiftning.
/DNg

 
At 06 oktober, 2010 21:17, Anonymous Anonym said...

Danne
Borg borde avsättas!
Du sa i krisen kloka ord om det dåliga i att spara.
Jag sa tryck pengar och ge till kommuner och landsting, för att senare om det behövs ta tillbaka, och bränn upp dom.

Om borg hade fått som han ville då skulle kronan haft ett större värde (euvaluta) och då hade vi inte haft ekonomin i balans redan.

min slutsats är att borg inte förstår nationalekonomi.
(vilket han inte är ensam om vi har Östros, det var lika illa det han sa)

Jag tror att alliansen vann valet därför att ekonomin var relativt ok.
Hade vi haft euron då skulle ekonomin varit usel och alliansen hade förlorat stort.
Ola

 

Skicka en kommentar

<< Home