tisdag, november 09, 2010

Reinfeldt får hota med nyval om det blir nederlag

Regeringen kommer att få banta kanslihuset med 15 procent av de anställda om de rödgröna och SD går ihop. Antingen får statsministern ställa kabinettsfråga eller också försöka kompromissa med några andra partier, som leder till fortsatt förhandlande och kompromissande resten av mandatperioden.

Socialdemokraterna verkar ha kokat ihop en oväntat effektiv motion om nedskärningar i regeringskansliet som kommer att kunna få aktivt stöd från Sverigedemokraterna. I både S:s och SD:s budgetmotioner finns ett besparingskrav på 670 mkr inom regeringskansliet. Nu tycks man ha upptäckt att denna besparing kan prövas i en separat omröstning i Riksdagen. Det är bara utgiftsökningar som måste hållas ihop i en samlad omröstning som ställs mot regeringens budgetförslag.

Thomas Östros (S) tycker inte i Ekot att en röst på det egna förslaget skulle kunna innebära ett problem om det samtidigt får stöd från SD. Talet om att inte acceptera ens passivt stöd från SD gäller alltså inte längre. På en pressträff i förmiddags menade Jimmie Åkesson (SD) att någon praxis att lägga ned rösterna när det egna förslaget fallit inte behöver följas. Därför kommer regeringen att kunna lida nederlag i denna fråga.

Nedskärningen med 670 mkr har beräknats motsvara ca 700 anställda som måste avskedas från regeringskansliet (enligt finansminister Anders Borg 1 000 personer, DN). Kansliet kostar ca 7 mdr kr per år, vilket betyder att förslaget innebär en nedskärning med en tiondel. I Riksdagen idag sade dock Borg att det var 700 heltidstjänster av 4 500 (St ett). Det betyder 15 procent av de anställda. Det skulle vara förvånande om statsminister Fredrik Reinfeldt skulle kunna acceptera en sådan förändring och gå vidare som om ingenting hänt. Just nu pågår diskussioner inom KU om hur omröstningen formellt ska hanteras.

Om omröstningen kan leda till ett nederlag är det uppenbart att SD nu försöker visa sin makt som tungan på vågen i Riksdagen. Man vill sannolikt få någon eftergift från regeringen för att lägga ned sina röster. Och S har nog ingenting emot att få tillfälle att anklaga regeringen för att samarbeta med SD. Men om S menar allvar med att hålla SD utanför allt inflytande borde de rödgröna se till att 19 ledamöter inte röstar i denna fråga. För att göra detta kommer de kanske att kräva någon annan eftergift från regeringen.

Regeringen kan också förhandla med MP om att de ska lägga ned rösterna i omröstningen. Då krävs nästan säkert någon explicit eftergift från regeringen i någon grön fråga. En stor del av regeringens kraft kommer att gå åt för att förhandla med olika partier på det klassiska manér som kallas kohandel.

Men det finns ett sätt för Reinfeldt att återta initiativet för överskådlig framtid. Han kan ställa kabinettsfråga på besparingsförslaget. Det betyder att han hotar med nyval om han skulle förlora. Då borde åtminstone Socialdemokraterna acceptera att inte rösta igenom sitt eget förslag eftersom opinionsundersökningarna tyder på att S skulle förlora ytterligare mandat vid ett nyval. Och om Reinfeldt kan föra ut omröstningsproblematiken på rätt sätt så att S får skulden för nyvalet kommer S antagligen att förlora ännu mera.

Men Fredrik Reinfeldt är kanske inte någon oförvägen maktspelare som ställer saken på sin spets. Han verkar vara kompromissernas man och kommer kanske överens med S att besparingarna bara ska bli fem procent istället för tio. Några signaler om att regeringen inte låter sig hunsas har inte heller kommit. Pontus Mattsson i Studio ett (lyssna) tonade ned vikten av kontroversen. Omröstning ska ske 8 december.


Etiketter:

6 Comments:

At 09 november, 2010 23:02, Anonymous Johnny said...

"Kansliet kostar ca 7 mdr kr per år."

Helt otroliga pengar som slösas bort på en gigantisk byråkrati. Har för mig att Tage Elander hade några hundratals anställda på regeringskansliet.

Jag tycker det är utmärkt om opposition kan göra någon nytta och bidra till att sänka statens kostnader. De får gärna sparka 10-20-30-40-50% av alla offentlighetsanställda och sänka skatterna med motsvarande belopp.
Det vore ju utmärkt om så kunde ske.

Det är bara bra om de håller på och kohandlar länge i alla frågor för då hinner de inte genomföra så mycket ny lagstiftning som vi inte behöver och all annan skit de prackar på oss.

 
At 10 november, 2010 21:18, Anonymous Anonym said...

Jag försörjer mig inom svensk industri. Vi har under lång tid vant oss med att kontinuerligt ha piskan kittlande våra nackar även under tider då verksamheten har gått bra. Rationaliseringar och uppsägningar har vi fått vänja oss med för att klara av en allt hårdare internationell konkurrens och vi arbetar idag inom anorexiskt slimmade organisationer.

Jag tror inte att regeringen har många poäng att hämta hos den grupp jag tillhör om man inte vågar låta det som är vardag hos oss andra få drabba sina egna inom en svällande byråkrati. Det blir extra svårt med tanke på "arbetslinjen" med sänkningar av ersättningsnivån som regeringen målmedvetet driver.

/Eskil

 
At 11 november, 2010 12:12, Anonymous Anonym said...

Spara på regeringskansliet!? varför det? Där om någonstans behövs väl resurser, för allas vårt bästa! Vad dumt!

 
At 12 november, 2010 14:55, Anonymous Johnny said...

Hittade en länk till Anders Borgs blogg där han skriver om finanserna.

http://www.andersborg.net/

Kanske är av intresse för några.

 
At 13 november, 2010 14:07, Blogger ulf said...

Måste man acceptera vad skatteutskottets kanslichef säger nämligen att när det gäller besparingar så behöver oppositionen inte enas om ett gemensamt förslag. Besparingen innebär ju att samma jobb inte kan utföras, särskilt i detta fall då besparingen motsvarar 700 - 1 000 jobb (jag har sett lite olika siffror nämnas). Kan de rödgröna eller SD komma mede alternativa förslag som ligger t ex 10% lägre för alla olika poster i budgeten och som i det aktuella fallet då få det bahandlat som en sk besparing? Jag tycker det verkar mycket tveksamt att man kan tolka bestämelserna som kanslichefen gör. Om man nu tror att de rödgröna har ett visst samhällsansvar, gäller detta även för SD?

 
At 13 november, 2010 22:06, Blogger Danne Nordling said...

Jag tror inte ett ögonblick att socialdemokraterna lagt fram sitt besparingsförslag av sakliga skäl. Det är för att ställa till förtreret för regeringen. Visst kan det vara befogat att se över organisationen då och då. Men den offentliga sektorn har mer än en miljon anställda. Då är det mer motiverat att börja där effektiviseringen kan ge störst effekt.

Enligt DI 12/11 s 11 är Reinfeldt bekymrad över besparingspropån. Det kan "få stora konsekvenser". Men han är ändå hoppfull om att få samtal med S eller MP för att nå en överenskommelse. Det är precis vad jag förutskickade. Han vill kompromissa istället för att näpsa dem som nafsar honom i rumpan. Han försöker med sakliga motiveringar om att kostnaderna ökat för ambassaderna i Afghanistan och Irak. Vet inte sossarna det? Vi kommer att få se en neslig kompromiss.
/DNg

 

Skicka en kommentar

<< Home