lördag, december 18, 2010

Reinfeldt har inget projekt att driva fram till valet 2014

I Ekots lördagsintervju angav Reinfeldt jobb, skola och ordnade offentliga finanser som den borgerliga "berättelsen". Någon framtidsvision utöver dessa politiska teknikaliteter sade han sig inte ha.

Vad vill Fredrik Reinfeldt? Det var inledningen till förhandsannonseringen av Ekots lördagsintervju 18/12 där statsministern utfrågades av Tomas Ramberg. Har han någon annan vision än sänkta skatter och att förmå fler att arbeta?

Intervjun började med terroristattentatet på Drottninggatan förra lördagen. Reinfeldt ansåg inte att hotet nu var större än tidigare. Samtalet handlade om olika teknikaliteter när det gäller terroristbekämpning. Reinfeldt ville att Säpo skulle få ta del av signalspaningen som görs av FRA. Det skulle vara bättre än att Säpo byggde upp en egen signalspaning. Även Carl Bildts twittermeddelande diskuterades. Sociala media är inte detsamma som regeringens officiella kanaler, ansåg Reinfeldt.

Saknar Reinfeldt en berättelse om det borgerliga Sverige? Det höll han inte med om. Att vara aktsam med skattebetalarnas pengar var inte något oviktigt. DN har efterlyst att regeringen tar ett steg bortom arbetslinjen. Men Reinfeldt sade sig inte veta vad som skulle vara budskapet 2014. Jobb, skola, goda offentliga finanser var Reinfeldts frågeområden. Något annat projekt kunde han inte peka på. Även om arbetslösheten inte blir lägre än 2006 minskar utanförskapet.

LU har pekat på att arbetslösheten inte kan sjunka under 6 procent utan att inflationen tar fart, nämnde Ramberg. Det beror på vad man kan göra för anställningsbarheten, menade Reinfeldt och avbröts av en abrupt avannonsering mitt i en mening.

En alltför stor del av programmet handlade om det vanliga tragglandet om terroristattentatet och innehöll ingenting nytt eller intressant. Det blev för litet tid över för den påannonserade frågan om vad Reinfeldt vill utöver de frågor som Alliansen gick till val på redan 2006. Det kanske var tur för Reinfeldt eftersom han besvarade denna del av utfrågningen med att inledningsvis hävda att det inte finns något mera. En "grillning" på detta område hade verkligen kunnat bli intressant.

Har Reinfeldt verkligen inte mer att komma med än ordning i statsfinanserna och en väl avvägd konjunkturpolitik med fortsatt arbetslöshet vid den sedan länge etablerade NAIRU-nivån på 6 procent? Är detta tillräckligt för att möta alla dem som förväntar sig en borgerlig "berättelse" om framtidens samhälle? Möjligen kan detta vara tillräckligt för att vinna nästa val om socialdemokraterna inte heller har något substantiellt att komma med.

I opinionsundersökningarna efter valet går Miljöpartiet framåt. Kan det bli så att MP framemot 2013 blir det största oppositionspartiet? En sådan framgång kanske blir möjlig med hjälp av en vision om ett energisnålt och miljödikterat samhälle byggt på kollektivtrafik och andra gemenskapsarrangemang. Är det något som Reinfeldt bejakar? Eller har han en annan samhällsvision? Det skulle vi gärna vilja veta.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , intressant.se

Etiketter:

1 Comments:

At 22 december, 2010 01:42, Anonymous Tom said...

Ett tips: energipolitiken ...

 

Skicka en kommentar

<< Home