torsdag, oktober 20, 2011

Börschefen ger krisråd för tre fall

Hur hantera bankkris, konjunkturkris och skuldkris om du var finansminister? Jens Henriksson ger besked. Men om landet också har underskott i utrikeshandeln och ingår i eurozonen finns inget recept. Hur det går för Grekland får vi snart se i praktiken.

I SvD 19/10-11 skriver börschefen Jens Henriksson om dagens kriser, som är av tre slag: bankkris, konjunkturkris och skuldkris. Han menar att det inte är svårt att veta vad man ska göra utan svårigheten är att genomföra det. Vi får snart ett test på hans förutsägelser när Grekland ska genomföra de besparingar och åtstramningar som röstades igenom på onsdagskvällen. Hur ska besluten genomföras om själva den verkställande administrationen strejkar? Henriksson skriver om följderna av en sprucken bubbla:
"Först kommer bankkrisen. Om du är finansminister så garantera alla lån bankerna har gett. Därefter ser du till att samtliga banker förstärker sina kassor. Om deras ägare inte har råd att göra det själva så skjuter du till skattepengar, men se till att ta ordentligt betalt i bankaktier."
Detta är något oklart uttryckt. Finansministern kan knappast skjuta till skattepengar i meningen att skatterna höjs för att betala bankernas förluster mot att de överlåter aktier. Staten lånar istället pengar som används som stöd för bankerna. När sedan tiderna blir bättre kan staten sälja aktierna och betala tillbaka lånen. Den intrikata frågan är vem som ska låna ut pengarna. Det är knappast den krisande banksektorn. Valet står då mellan centralbanken och utlandet.
"Nästa kris handlar om arbetslöshet och djup lågkonjunktur. Forskning från Internationella valutafonden, IMF, visar att en bankkris medför ett fall av BNP med runt 10 procent. Nu behövs kraftig stimulanspolitik. Satsa på arbetsmarknadspolitik, utbildningar, investeringar och skattesänkningar."
Dessa råd förutsätter att man misslyckas (delvis) med att bekämpa bankkrisen. Och det är sannolikt eftersom opinionen blir hatiskt inställd till bankerna genom hetsen i media. På grund av att inte bara anställda som sugits upp i den spruckna bubblan blir arbetslösa utan också genom att bankerna i brist på tillräckligt stöd stryper långivningen till många andra företag blir arbetslösheten exceptionellt hög. Det ökar raseriet mot de "giriga" bankerna.

Politiken kommer enligt min mening att misslyckas. Eftersom staten inte heller nu har några pengar för att finansiera stimulanspolitiken kommer politikerna att tveka inför behovet att ta lån. Oppositionen varnar för inflation eller att våra barnbarn blir låneslavar. Därför blir de inledande åtgärderna för små för att börja vända utvecklingen. Kritikerna visar triumferande att stimulanspolitiken inte har någon verkan. Krisen fördjupas. Ytterligare och nu mer desperata stimulansåtgärder sätts in efter några år med liten verkan eftersom stimulanspolitik till stor del bygger på förtroende och tillförsikt. Allt sådant är bortblåst när pessimismen hunnit breda ut sig.
"Men, nu dyker nästa problem upp: stora budgetunderskott. Har du då under lång tid slarvat och levt på marginalen så kommer obligationsmarknaden att reagera på detta. Skuldkris. Bit ihop tänderna, höj skatterna och sänk utgifterna. I bästa fall tar det ett par år."
Det är här Grekland befinner sig. Man har lånat utomlands och till slut förlorat lånemarknadens förtroende vilket trissar upp räntorna och påskyndar undergången. Dessutom har grekerna istället för att skaffa sig ett exportöverskott genom stärkt konkurrenskraft levt i sus och dus med kraftiga löneökningar, generösa pensionsförmåner och en ineffektiv offentlig sektor med en notorisk oförmåga att driva in skatterna. Det har resulterat i ett handelsunderskott som Henriksson inte tar upp.

Denna fjärde kris har ingen bra lösning när man deltar i en valutaunion. Ska skulderna skrivas ner eller inte? Ska Grekland lämna euron eller inte? Kan stödpolitiken lösa krisen inom överskådlig tid? Detta kommer vi att få klarhet i inom de närmaste veckorna. Om drygt två veckor blir det nytt G20-möte.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , intressant.se

Etiketter:

2 Comments:

At 20 oktober, 2011 09:38, Anonymous Anonym said...

En del har redan börjat lämna Grekland och skulle landet gå i statsbankrutt kommer vi att få se en ström av flyktingar därifrån.
Lettland gick igenom ett stålbad för att rensa sin ekonomi och har förlorat mycket av sin arbetskraft till utlandet.

Inge

 
At 20 oktober, 2011 13:04, Anonymous Anonym said...

Danne
"genom att bankerna i brist på tillräckligt stöd stryper långivningen till många andra företag blir arbetslösheten exceptionellt hög"
Det är något som inte får ske då går sunda bolag i kk och fler tappar lönsamheten och då drar banken in deras pengar det blir en växande snöboll av kk när vi rullar utför stupet.


Varför kan dom inte införa centrala lönestopp eller minska lönen med 5% och öka penningmängden, pengarna kan direkt gå till underhåll av järnvägsnätet och till vanliga arbetare, 5 jobbskatteavdraget kunde bestå av nya pengar.

Stimulans måste till, men att ge bankerna nytryckta pengar är fel då blir dom nya pengarna bara till lån som ekonomin inte kan ta,
en skuldfälla.

Arbetarens konsumtion kan inte öka om banken får pengar av riksbanken till utlåning,arbetaren kan inte ta lånen.
Arbetarens konsumtion kan bara öka om han får pengarna av riksbanken.

 

Skicka en kommentar

<< Home