torsdag, december 15, 2011

Vad blir 800 delat med 100?

En femtedel av femteklassarna i Sverige klarar inte att lösa rubrikens matematiska fråga. När detta testades i en fjärdeklass i Kina möttes Sverige av hånskratt. SVT verkar till slut ha gått till frontalangrepp mot den svenska flumskolan.

I SVT går en serie om skolan i fyra avsnitt som kallas "Världens bästa skitskola". Nu på torsdagskvällen sändes avsnitt tre, som jag råkade titta på ("Experimentverkstaden"). Jag trodde det var ytterligare en programserie i TV:s konventionella anda som ville propagera för att felet med skolan är borgerligt tänkande och krav på mera kunskaper och ordning. Men det tredje programmet gick inte i denna riktning.

Programledaren Natanael Derwinger hade rest till Kina och besökte där en skola i Shanghai. Enligt internationella undersökningar är det här man kan finna världens bästa skola som den mäts i dessa tester. I en fjärdeklass ställde han frågan: "Vad blir 800 delat med 100?". Denna fråga förmår 20 procent av Sveriges femteklassare inte att besvara korrekt i de nationella proven. Alla de kinesiska skolbarnen kunde svaret. Dessutom hånskrattade de åt att detta var ett problem för femteklassarna i Sverige.

På en skolgård i Sverige testade Derwinger ånyo denna räkneövning. Som svar fick han både 100, 80 och "omöjligt" av elever i nionde klass. En femteklassare kunde dock till slut leverera rätt svar. Dessa charader syftar med all önskvärd tydlighet att visa att den svenska skolan är ett skämt. Ovanpå detta rapporterades att 2013 kommer 1 200 nyblivna stylister att finnas som arbetssökande. Mot detta ställdes att arbetsförmedlingen idag har en (1) tjänst som stylist ledig.

Visserligen omgavs reportaget med en del reservationer om det okreativa faktainhämtandet i Kina och Finland. Det antyddes att den svenska skolans elevers dåliga kunskapsnivå och undermåliga läskunnighet kanske skulle kunna kompenseras med att de istället var mer kreativa. Det illustrerades med cirkus- och stylistutbildning. Nog måste det ändå tolkas som att Derwinger hånar den nuvarande kravlösa filosofin inom utbildningspolitiken. Den svenska flumskolan.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , på¨intressant.se

Etiketter:

4 Comments:

At 16 december, 2011 12:09, Anonymous Mats Frick said...

Hejsan Danne. Du kan kolla in de två tidigare avsnitten här:

http://urplay.se/165324

 
At 16 december, 2011 13:48, Blogger Errbe said...

Alltid värt besväret att titta in på din blogg !

GOD JUL Danne !

 
At 16 december, 2011 16:47, Anonymous Anonym said...

"Dessutom hånskrattade de åt att detta var ett problem för femteklassarna i Sverige."

Hoppas svenska elever har empati nog för att inte hånskratta åt de kinesika kamraternas "problem".

 
At 08 december, 2012 20:21, Anonymous Anonym said...

электронный адрес газеты гонец в г уфе [url=http://thisnews.ru/]thisnews.ru[/url] k790i
фильм мишель вальян [url=http://aloudthink.ru/]http://aloudthink.ru/[/url] поломарь
схема метро санкт-петербург [url=http://xchild.ru/category/sport/]xchild[/url] стоимость услуги по разделке металлолома
njhujdsq rjvgktrc otkrjdj [url=http://mydepression.info/socialnaya-napryazhennost/]mydepression.info[/url] аналитический анализ ладомед 5 место

 

Skicka en kommentar

<< Home