onsdag, november 16, 2011

Politisk oförmåga ger kris på kris

Det är tragiskt att världens ekonomiska utveckling ser så dyster ut. Jag tycker mig kunna skönja ett mönster. Först begås allvarliga misstag i utformningen av det ramverk ekonomin ska verka inom. Under flera år får obalanser utvecklas regionalt och i skymundan. Till slut utlöser någon händelse - en räntehöjning, en konjunkturnedgång eller ett fallissemang - en ond cirkel där balansen går förlorad.

Vi har sett detta krisförlopp i Sverige på 80-talet, i USA på 00-talet och i Europa på 00-talet. Det tråkiga är att det alltid dyker upp politiker som vill vänta och se istället för att resolut sätta in åtgärder som kan stoppa den onda cirkeln. Om huset börjar brinna verkar det huvudlöst att vänta och se om elden kanske inte blir så farlig. Och de som ser eldsvådan som välförtjänt för att ägaren slarvat med brandskyddet borde åtminstone tänka på att elden kan sprida sig till det egna huset när allt är för sent.

Nu åker jag på semester ett par veckor. Under tiden ska USA komma fram till hur budgetunderskottet på litet längre sikt ska minskas. Det ska visas den 23 november. Mycket av USA:s akuta problem har uppstått genom det politiska bråket kring skuldtaket i somras med påföljd att kreditbetyget sänktes. Detta har i sin tur lett till en allmän psykologisk krisstämning som gjort konsumenterna försiktiga och medfört att företagen avvaktar med investeringar.

Svaga länder som Grekland och Italien har drabbats extra av denna oväntade konjunkturnedgång i stora delar av världen. EMU-området har utan att man riktigt har märkt det byggt upp en obalans i några av länderna ända sedan införandet av euron. Har man en monetär union måste man också ha en kraftfull centralbank som kan vidta kraftfulla åtgärder när man ser att det börjar barka åt skogen på vissa håll inom EMU. Men detta har stoppats av Tyskland. I stället har vi fått en politik av tövan. Detta sölande har förvärrat krisen på ett nu närmast klassiskt sätt. Ett litet struntland som Grekland kommer nu med största sannolikhet att åsamka Europas invånare välfärdsförluster som kan mätas i 100-tals miljarder €. Och detta sker helt i onödan. Om politikerna med Angela Merkel i spetsen istället hade visat ledarskap och handlingskraft hade läget kunnat vara mycket ljusare.

Grekland kommer att gå under som modern välfärdsstat. Frågan är hur det kommer att gå för Italien. Den nya regeringen med Mario Monti har inte kunnat inge så stort förtroende att den långa räntan sjunkit mer än marginellt. Det är farligt att låta räntan stiga med otillräckliga motåtgärder. Nu fortsätter ECB:s försiktiga stödköp under tyska protester och inget avgörande händer. Till slut är volymen obligationsköp så stor att någon hävdar att det är fel metod. Därefter påbörjar Italien vägen till betalningsinställelse och bankkris.

Metoden att genom åtstramningar få budgetbalans kan tyckas vara vad som behövs för de försumliga PIIG:s-länderna. Men oavsett hur illa vi tycker om dessa länders frivola leverne är det inte för att vi känner att det är moraliskt riktigt att sätta strypkoppel på dem som ska avgöra vad som är en riktig ekonomisk politik. Vi måste tänka på konsekvenserna av en åtstramning i en stor del av Europa. Det kommer att förvärra och inte förbättra läget.

Nästa år ska Spanien och Italien omsätta lån motsvarande 5 procent av BNP. Om långivarna ser att allt liv rinner ut ur åtminstone Italien men kanske i viss utsträckning även Spanien kommer refinansieringen att misslyckas. Vi råkar då in i det scenario som jag skrev om 2/9 2011: en europeisk katastrof. Och den beror enbart på politisk oförmåga.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , intressant.se
Länk

Etiketter:

8 Comments:

At 16 november, 2011 23:06, Anonymous Anonym said...

Politisk inkompetens ger kris på kris (i klartext?) Pratade med en bekant i Tyskland idag. Hans bank sa åt honom att se över och lägga om sitt sparande för Euron kommer att rasa med minst 30% snart.

 
At 17 november, 2011 11:32, Blogger Errbe said...

LEDA ELLER LÅTA SIG LEDAS AV OPINIONEN ?

Läs NYT THOMAS FRIEDMAN: Who's the decider:

http://www.nytimes.com/2011/11/16/opinion/whos-the-decider.html?_r=1&scp=8&sq=Friedman&st=Search

Med politiker som inte vågar tala sanning inför väljarna och media, som inte förstår vad som sker, blir väljarna förrådda.

 
At 17 november, 2011 12:02, Anonymous Anonym said...

Logik och sanningar uppfattas som skrämmande av folk.

 
At 18 november, 2011 08:35, Anonymous Anonym said...

Trevlig semester, Danne! Ser fram emot nya intressanta inlägg efteråt.
Inge

 
At 19 november, 2011 23:20, Anonymous Anonym said...

Tack Danne för att du tar upp så viktiga samhällsfrågor, jag önskar att fler läste din blogg.

"en europeisk katastrof. Och den beror enbart på politisk oförmåga."
Vi kanske skulle undvika politisk inblandning i sånt som marknaden är bättre på att reglera och politikerna ska reglera det marknaden inte kan reglera.
Valutor är nog marknaden bättre på att reglera,euron skulle nog aldrig ha införts.

Politikerna borde koncentrera sig på saker som dom ska bestämma över.
Rättsväsendet, polis, försvar, skola,sjukvård, äldreomsorg, pensioner, med mera.
Marknaden kan inte och får inte bestämma över vissa saker.

Det är bättre om politikerna träter om hur välståndet ska fördelas och att dom värnar demokratin även om den har brister, euron infördes på ett demokratiskt sätt.

 
At 20 november, 2011 18:27, Anonymous Anonym said...

Det är inte våra politiker som är dumma det är vi människor som har en dålig egenskap, vi kan inte förstå och ta till oss vad det blir för konsekvenser av våra handlingar och fatta riktiga beslut efter den kunskap som vi har.

(Danne är nog nog en av dom få undantagen som bekräftar regeln)

Läkarna har skrivit ut för mycket penicillin som nu gör att bakterierna har blivit resistenta, marknaden har sålt vapen till dom som vill förinta den fria marknaden, bankerna lånar ut pengar till bostadsspekulation som alla vet att det slutar i en krasch.

Danne du tar upp en dålig egenskap vi människor har.

Vi borde utforma samhället efter hur vi människor fungerar och inte efter en politisk ideologi.

Kommunismen och marknaden har nog inte riktigt tagit hänsyn till vilka mänskliga egenskaper vi människor har.

 
At 21 november, 2011 03:39, Anonymous Skatt är Stöld said...

Jag håller med att man borde agerat tidigare, eller rättare sagt inte agerat.

Istället för att köra ner räntan, elda på med budgetunderkott, kvantitativa lättnader, bailout, räddningsfonder, twists, you-name-it så skulle man låta saker få varit.

Låt dåliga företag eller länder konka direkt. Så länge man sparka burken nerför gatan så växer problemen och man uppmuntrar ansvarslöst beteende. Man borde varit tuff från start.

Nu sitter vi i ett mycket värre klister, men lösningen måste bli densamma.

Ta smällen nu!

Sluta skjuta upp det oundvikliga. Dra inte ner flera.

 
At 03 december, 2011 12:48, Anonymous PKo said...

re "skatt är stöld": antar att du inte ringer ambulans, uppsöker sjukhus (sjukdomar ska ha sin gång följa den inre logiken), skickar barnen till skolan (det är fel att minska de skillnader som socialt arv skapat) eller kör bil på svensk vägar (ingen rättrådig kapitalist nyttjar vägar som finansierats inom ramen för ett i grunden socialistiskt system) - det vore ju med dina värderingar häleri!

Danne ha bloggat en del om boken som ligger till grund för detta TED-talk http://www.youtube.com/watch?v=cZ7LzE3u7Bw - personligen tycker jag att om inte all statistik han drar fram är alldeles förfalskad är det ett intressant inlägg som rimmar ganska väl med de undersökningar som Blairs Strategy Unit producerade på sin tid.


Personligen tycker jag alltså att det vore uppåt väggarna att lämna en kris åt att följa sin inre logik - liksom att ett samhälle utan skatter: offentlig sektor, polis och militärväsende är oönskat.

Jag har fått för mig att Tyskland dels gynnats av EMU eftersom det gett dem möjlighet att bibehålla en lägre arbetslöshet, dels att det är andra gången de kör sönder en valutaöverenskommelse de varit med att skapa - jag tänker på formerna när ERM upplöstes.

 

Skicka en kommentar

<< Home