tisdag, december 06, 2011

Juholts skattehöjningar kan bli 50 mdr kr

Höjda pensioner, avskaffad barnfattigdom och likställda skatter för pensionärerna samt förbättrad äldreomsorg kan komma att kosta 50 mdr kr om några år. Kan skattetrycket höjas med 1,5 procent eller kommer Socialdemokraterna att rygga tillbaka?

Inte mycket har klarnat om Socialdemokraternas politik trots en rad intervjuer med partiledaren Håkan Juholot och förtroenderådets möte i Stockholm i helgen. Å ena sidan menade skatteutredaren Leif Pagrotsky att skattekvoten inte skulle höjas, vilket fick stöd eftersom S är rädda för att folk har anpassat sig till den borgerliga skattesituationen - speciellt vid valet 2014.

Å andra sidan säger Juholt att vi måste vänta på att ytterligare en utredning fram till sommaren 2012 som ska klargöra vilka finansieringar som finns för de ganska omfattande reformer som planeras. Detta har vi hört förut utan att något klargörande kommit. Nu är uppgiften särskilt vansklig eftersom det extra utrymme för påfrestningar på budgetsaldot, som finns när tiderna är goda, kan visa sig försvinna eller bli negativt när euro-krisen fördjupas.

Juholt har utlovat att pensionsbeskattningen ska likställas med löntagarnas beskattning (Agenda igår). Nu säger han att detta kanske kan klaras under nästa mandatperiod. Tidigare uttryckte han sig så oklart att denna reform på m 17 mdr kronor skulle vara möjlig att genomföra på ett år.

Till detta kommer barnfattigdomens avskaffande som formellt beräknats kosta 15 mdr kronor av Tapio Salonen (bart). Sannolikt kommer ett praktiskt genomförbart förslag att kosta ännu mycket mera.

Därtill kommer att Juholt vill öka själva pensionerna (bart). Det kostar ytterligare stora summor som måste finansieras med höjda arbetsgivaravgifter (löneskatter). Detta förslag framförde han senast i en artikel på DN Debatt 12/11 tillsammans med en rad andra kostsamma förslag inom äldreomsorgen.

Min överslagskalkyl visar att Juholts saldoförsämringar blir bortåt 50 mdr kronor eller 1,5 procent av BNP. Frågan är om vi får något svar på frågan om vem som ska betala allt detta före sommaren 2012. Socialdemokraterna kanske ryggar tillbaka när de förstår vilken höjning av skattetrycket de föreslår. Den motsvarar ca 3 kr höjd kommunalskatt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , intressant.se

Etiketter: ,

1 Comments:

At 06 december, 2011 03:09, Anonymous Peter said...

Fast eftersom barnfattigdomen är relativ, handlar utplåningen av barnfattigdomen egentligen om utjämning av befolkningens inkomster, så detta betyder på Sossespråk att det inte kommer kosta några pengar alls....

Man gör bara som Robin Hood och tar lite från de rika och ger till de fattiga barnen.... Sen det faktum att barnfattigdomen ökar om alla människor i Sverige helt plötsligt skulle få det dubbelt så bra, eftersom medianinkomsten då skulle höjas, det behöver vi väl inte prata om?

 

Skicka en kommentar

<< Home