måndag, april 14, 2008

Är pensionärerna missnöjda med jobbavdraget?

Nu skall regeringen satsa på de äldre. Är det så man kan få tillbaka de pensionärsväljare som nu överger främst moderaterna? Eller är det känslan av orättvisa i skattepolitiken som är orsaken? Jobbskatteavdraget slår kanske tillbaka?

I SvD idag 14/4 på Brännpunkt skriver alliansens partiledare med Fredrik Reinfeldt i spetsen att regeringen skall satsa på de 800 000 sämst ställda pensionärerna varav 80 procent är kvinnor. Detta kommer att aviseras i vårbudgeten i morgon. Dessutom skall regeringen satsa på äldres sjukvård och litet på anpassat boende. Man menar också att pensionärerna tjänar på regeringens politik som höjer sysselsättningen och därmed uppräkningen av pensionerna.

Igår kom dock tvetydiga siffror från Sifo. Allianspartierna utom fp gick framåt men pensionärena tenderar att överge moderaterna. Detta var rubriken i SvD. Tyvärr presenterades inga siffror men det framgick att pensionärerna länge varit trogna. Det är alltså ett allvarligt varningstecken att främst moderaterna tappar bland pensionärerna.

Vad kan denna förlust bero på? Är det för att de sämst ställda pensionärerna börjat misströsta? Eller är det den fortfarande trassliga äldreomsorgen som retat just de pensionärer som tidigare röstat på moderaterna? Knappast. Att just moderaterna tappar sympatier borde rimligtvis bero på något som förknippas med detta parti. Och det kan vara jobbavdragen. Det finns en opinionsrörelse ute bland pensionärerna som är initierad på socialdemokratiskt håll och som går ut på att pension är uppskjuten lön. Därför är det orättvist att inte pensionärerna också får en skattesänkning när de förvärvsarbetande får det.

Om det finns ett missnöje med jobbavdragen bland pensionärer som hittills har sympatiserat med moderaterna blir regeringens åtgärder i morgon verkningslösa. Vad som skulle behövas istället för ett jobbavdrag är ett allmänt skatteavdrag som inte är kopplat till förvärvsarbete. Har alliansen inte koll på vad som rör sig i opinionen?

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , intressant.se

Etiketter:

8 Comments:

At 14 april, 2008 23:26, Anonymous Anonym said...

Skulle tro att många moderater av den gamla skolan är chockade av nymoderaternas vilja att släppa invandringen helt fri i Sverige med införandet av möjligheten för vilken pizzabagare som helst att importera hela sin hemby, tillråga på att de inte än gjort ngt åt snylt och bidragsinvandringen sossarna prackat på oss. Svårare tror jag inte det är, många som trodde borgarna skulle göra ngt åt sossarnas vansinne som funnit sig gruvligt lurade. Tidigare år har många sossar strömmat till SD nästa val skulle jag tro att många besvikna borgare fyller ut leden ytterligare. MVH/Michael Bengtsson

 
At 15 april, 2008 01:32, Blogger Per-Olof Persson said...

Det är ingen omöjlighet att pensionärerna i stor utsträckning kommer att rösta på SD i stället på S. SD är S i 1930-tals tappning då det var vanligt att kombinera socialism och nationalism. Dessa två ideologier väcker starka känslor (men inget logiskt tänkande) hos människor.

Samtidigt är dessa två ideologier kollektivistiska och de väcker känslan om att människor tillhör en gemenskap. Det italienska fascistpartiet skapade tanken om det goda Folkhemmet där det inte finns några motsättningar mellan de sociala klasserna.

Men det är egentligen de kollektivistiska ideologierna som har skapat problemen genom att minska friheten för individen. Individen får inte friheten att själv försörja sig och att spara till sin egen pension.

De kollektivistiska ideologierna skapar också stora motsättningar mellan olika grupper i samhället, som exempelvis mellan invandrare och pensionärer. Detta beror på att skatter och regleringar skapar ekonomisk stagnation. Olika grupper kommer att slåss om en mindre kaka.

 
At 15 april, 2008 17:32, Anonymous Anonym said...

Svenskan har på Näringsliv redovisat hur olika gruppers disponibla inkomster utvecklats sedan inledningen av 90-talet.

Sämst har det gått för de s k garantipensionärerna vars inkomster årligen varit svagt sluttande.
Inget parti eller block har på allvar ifrågasatt detta.

Partierna var också överens att avlöva ATP-fonderna med 200 miljarder i syfte att minska på statsskulden.
När GP vill ro hem ytterligare 150 miljarder sa dock de borgerliga nej och så har det förblivit.

Nu talas det dock alltmer väl om garantipensionärerna.
Även dom ska få skattesänktningar och Tomas Östros har sagt att det aktuella beloppet är 2000 kronor per år.
Huruvida han då räknat in de indexhöjningar som gällt framgår inte.

Även regeringen har sagt att garantipensionärerna kommer att få skattesänkningar fr o m inkomståret 2009.
Sannolikt blir beloppet högre än än vad som gäller för sossarna.
Två skilda tekniker finns och där ska man återkomma.

Även garantipensionärer kan gynnas av halveringen av fastighetsskatten och ibland faktiskt av att förmögenhetsskatten tas bort.

Har själv återkommit hem från en veckas sjukhusvistelse med operation. Träffade då förstås åtskilliga andra patienter och när vi samtalade om hur sjukvården fungerade så var samstämmigheten stor att vårdgarantin som politiskt löfte är löjeväckande.

Dom som kan göra nåt vettigt åt detta kan säkert vinna ökat stöd inte bara från pensionärer.

Per Fredö

 
At 15 april, 2008 19:15, Blogger Danne Nordling said...

Det är naturligtvis nödvändigt att öka garantipensionerna om oppositionen föreslår något sådant. Men i vanliga fall leder inte en utebliven ökning till röstförluster. Och allraminst för moderaterna som har minst andel garantipensionärer.

Den anmärkningsvärda förlusten av sympatier från pensionärerna som moderaterna drabbats av är sannolikt en effekt av att det är nu som jobbskatteavdragets konstruktion börjar tränga igenom. Östros upprepade detta med en "förlust" på 500-1000 kr/mån flera gånger i Riksdagen idag.

När s är 0,2 pe större än alliansen är det inte bra om pensionärerna börjar överge m. Har s hittat ett argument som kommer att motverka den naturliga återhämtningen för alliansen? Den faller kanske på eget grepp?
/DNg

 
At 16 april, 2008 16:24, Anonymous Anonym said...

Det är inte korrekt hävda att det är oppositionen och inga andra som förelagit höjnuing av garantipensionrna.
Vi får till hösten se vilka skillnaderna blir men vi vet redan nu att alliansen höjt mer än vad vänstern klarade av.
Per Fredö

Skillnaden var dessutom betydande.
Östros beräkningsmodell är dessutom politisk humbug.
Att införa ett jobbavdrag med ökat GRUNDAVDRAG kan ju inte räknas in som negativt mot garantipensionärer som asldrig haft det.

Borgs finanspolitik kommer dessutom att vara betydligt mer "gynnsam" för det ökade antalet äldre, där vi kan räkna med en kostnadsexplosion.

 
At 16 april, 2008 17:51, Blogger Danne Nordling said...

Skillnaden är tydligen att Borg vill ge de sämst ställda pensionärerna en förbättring - kanske i form av höjd garantipension. Konsekvensen av detta kan bli att många som arbetat får mindre pension än detta eller i varje fall lika mycket. Det är svårt att göra förändringar utan att bryta sönder pensionssystemet.

Östros vill tydligen ge alla pesionärer en skattereduktion med 2000 kronor. Det är mindre men går lättare att genomföra. Dessutom är det inte bara pensionärer med garantipension som får denna förbättring vilket kan ha opinionseffekter i samma riktning som Sifo redan noterat för moderaterna.

Regeringen får lovord från pensionärsorganisationerna för höjda garantipensioner men några stora röstvinster verkar det inte kunna bli.
/DNg

 
At 16 april, 2008 19:02, Anonymous Anonym said...

Om nu Östros utlovar att pensionärer i allmänhet ska få en årlig skattelättmad med 2000 kr så är bara det väsentligt mindre än vad som kommit och kommer från alliansen.

Sedan Danne finns det också pensionärer som fått andra skattelättnader vilka Östros motsatt sig.
Han är dessutom emot skattelättnader för dem som fortsätter jobba efter fyllda 65.

Det är arbetslinjen som skapar resurser, inte bidragspolitiken.

Per Fredö

 
At 23 januari, 2009 11:20, Blogger Arne Roland said...

Så frågan om förbättringar för pensionärerna handlar om hur det röstmässigt gynnar moderaterna?

 

Skicka en kommentar

<< Home