lördag, december 19, 2009

Uppgörelse i Köpenhamn

Det blev någon sorts uppgörelse vid klimatmötet i Köpenhamn sent under fredagaskvällen. Först nådde Barack Obama en uppgörelse med Kina, Indien, Brasilien och Sydafrika. Därefter skall övriga länder anslutit sig enligt den franske presidenten Sarkozy. (Är han att lita på?)

Uppgörelsen är inte bindande. Ett nytt klimatmöte skall hållas i Tyskland om ett halvår. Hela proceduren har fördröjts på COP15 - sannolikt genom nya invändningar. Förhandlingar av något slag fortsätter i EU:s regi.

USA har lovat att betala 3,6 miljarder dollar per år(?). Min bedömning är att pengarna går till åtgärder för att motverka avskogning och till skogsplantering. Kina har tydligen gått med på att rapportera om sina minskningar. Några siffror finns inte i skrivande stund. Men Kina menar att alla borde vara nöjda.

Tidigare nämndes siffror för 2050. Där skulle i-länderna minska med 80 procent och de globala utsläppen av växthusgaser skulle reduceras med 50 procent. Men Kina var kritiskt till siffran 50 procent. Ännu tidigare läckte ett avtalsförslag med "X" för minskningarna till 2020 ut (länk, smf).

Enligt Obama är deklarationen ett första steg. Bedömare anser att det inte är tillräckligt för att uppnå tvågradersmålet. Det tolkar jag som att utsläppsminskningen till 2020 inte uppnår 25 procent.

[Uppdatering 0:55 Miljörörelser över hela världen anser att uppgörelsen innebär ett misslyckande. Ord som "ynkligt", "skamligt", "innehållslöst" används. Ordföranden i Jordens vänner, ansåg att världens rika länder nu har dömt miljoner av världens fattigaste till ”hunger, lidande och död”.]

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , intressant.se

Etiketter: