lördag, juni 12, 2010

LO är en bruten opinionsbildare

Vem är ordförande för LO? Det var en knäckt Wanja Lundby-Wedin som framträdde till försvar för de 54 miljoner man ger till Socialdemokraterna. Någon uppfattning om hur arbetslösheten skulle minskas framkom inte.

I Ekots lördagsintervju 12/6 utfrågades LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin av Inger Arenander. Temat var LO:s roll i valrörelsen. Det tyder mest på att LO ger stöd i form av resurser till Socialdemokraterna. För vem har hört talas om en åsikt från LO som skulle ge opinionsstöd åt S? Efter Lundby-Wedins fiasko med skötseln av pensionsfrågorna i arbetsmarknadens försäkringsbolag AMF är LO en bruten organisation. Ingen verkar bry sig om vad Wanja Lundby-Wedin anser.

När Ekot nu ändå vill intervjua LO:s ordförande frågar sig lyssnaren om det verkligen kan bli ett intressant program. Vilka frågor har allmänt intresse? Den första frågan rörde stämningen på Socialdemokraternas partistyrelse varifrån Wanja just kommit. Stämningen var god rapporterade hon inte helt oväntat. Hon tyckte att politiken var tydlig. Arbetslösheten ligger högt - ändå tappar Socialdemokraterna? Det är underligt, menade W och trodde att synen på ekonomin tagit över.

Problemet var att vi har en "höger" som lägger sig så nära. Men att ha en medelhög nivå på arbetslösheten jämfört med Europa är egentligen förfärligt. Vi ska se till att valrörelsen handlar om jobben sa W. Ser folk inte det ni beskriver? Man ser inte skillnaderna mot den politik Mona Sahlin vill föra sa W och kom in på ersättningsnivåerna i a-kassan.

När ni presenterade er politik i början av maj föll opinionssiffrorna? Det berodde nog på den höjda bensinskatten. 80 procent ska ha 80 procent i a-kassan. Men utvecklingen i opinionen gick i motsatt riktning mot vad W sa för ett år sedan? Det gav W inget klart svar på. Men LO har 150 000 valarbetare.

SCB visar att S tappar bland manliga LO-arbetare? Svaret var återigen bensinskatten. Moderaterna har lagt om retoriken. Men i verkligheten vill de ju sänka lönerna sa W. Programmet fortsatte med norska jämförelser. Lyssnaren väntade och väntade på att receptet mot arbetslösheten skulle presenteras. Om S är vilset på området borde väl LO ha desto mer preciserade uppfattningar..? Men programmet fortsatte med Norge och samarbetet med ett eller flera andra partier...

Anneli Nordström-Helander (Kommunal) sa att hon inte ville sitta i S' partistyrelse? Det hade W full förståelse för trots att hon själv sitter i ledningen för S. Hur hon fick ihop det blev aldrig klart.

Penningbidragen från LO på 56 mkr den senaste mandatperioden kom upp. Varför ge pengar till S? S är ett parti som inte har några mecenater. Det är för att få en lokal organisation för att ta tillvara arbetarnas intressen sa W. Kontroversen om bidragen 1996 diskuterades. W ville inte hota med bidragen.

Nästan hälften av LO:s medlemmar röstar på andra partier än S? Det var inget problem för W. Det är inte enbart en viss intressegemenskap.

Hur har AMF-affären påverkat? W kände sig starkare. I den riktiga valrörelsen skulle hon kampanja med Mona Sahlin. Någon hjälp tyckte W inte att hon fick av Sahlin när Sahlin bad W avgå ur styrelsen för AMF.

Nytt huvudavtal? Jag är intresserad sa W. Om nye ordföranden för SN bjuder in så kommer jag. Lagen om anställningsskydd är en skyddslagstiftning mot godtycke. Nej till "flexibilisering" och ökat godtycke. Mp kommer inte att medverka till att undantaget på två personer tas bort - det klargjorde de på LO:s styrelse sa Wanja Lundby-Wedin på slutet.

För den som upplevt LO:s kamp för att successivt ta över alla svenska företag utom de minsta var denna lågmälda intervju om närmast knappologiska frågor en upplevelse. Konfrontationen om löntagarfonderna och vilket samhällssystem vi ska ha i Sverige blev verkligen en vändpunkt som ytterligare underbyggdes av socialismens fall i öster några år senare. Vad Lundby-Wedin säger i ett sådant perspektiv är ointressant.

Men även för den som inte ser perspektivet så långsiktigt borde ha funnit att Lundby-Wedin nog är ganska tråkig. Den livsgnista som tidigare fanns har slocknat. Hennes engagemang verkar ha tagit slut. Det förefaller som om AMF-affären har knäckt henne. LO skulle sannolikt tjäna på att välja en mera offensiv ordförande.

Andra bloggar om: , , , , , , , intressant.se

Etiketter:

2 Comments:

At 14 juni, 2010 14:36, Anonymous Anonym said...

Lyssnade vi verkligen på samma program ?

 
At 14 juni, 2010 23:27, Blogger Danne Nordling said...

Så du tyckte att Lundby-Wedin visade kampanda och vilja att vinna valet åt de rödgröna med en kraftfull politik för nya jobb?
/DNg

 

Skicka en kommentar

<< Home