måndag, september 05, 2011

Ska KD läggas ned?

När KD nu förlorar sin paradfråga om sänkt skatt för pensionärerna riskerar partiet att inte klara spärren i valet 2014. Är uppgörelsen i regeringen ett resultat av att man planerar partiets nedläggning?

Det blir ingen sänkt skatt för pensionärerna nästa år. I en debattartikel i DN idag 5/9 förklarar Alliansens partiledare att det behövs "tydliga säkerhetsmarginaler" i statsfinanserna. För att dämpa besvikelsen över att Kristdemokraterna inte fått igenom sitt högst prioriterade krav försöker man utlova en skattesänkning 2013 eller 2014.

Frågan är vad ett sådant löfte är värt. Det är som vanligt villkorat med att att ekonomin måste ge utrymme - nu har detta preciserats med att de offentliga finanserna ska vara i balans. Detta krav kan tolkas på olika sätt när det blir aktuellt att diskutera en skattesänkning. Om prognoserna i ett läge med balans pekar på underskott om några år kommer det att heta att det inte föreligger balans sett i ett längre perspektiv.

KD:s partiledare Göran Hägglund framstår som svag. Även om han fick ge sig i förhandlingarna med Fredrik Reinfeldt och Anders Borg betyder det inte att han helt försvinner i den gemensamma artikeln. Hägglund skulle åtminstone ha krävt en skrivning som konkret talade om hur skillnaden mellan löntagarnas skatt och pensionärernas skatt skulle reduceras. Det skulle ha kunnat inge hopp bland väljarna och samtidigt bundit upp regeringen på ett annat sätt än de nebulösa löften som beskrivs i artikeln. Här några tips:

En löntagare med 25 000 kronor i månadslön betalar i år 24,5 procent i inkomstskatt (bloggart 13/1-11). En pensionär betalar 27,9 procent. Dessa 3,4 procents högre skatteuttag betyder drygt 10 000 kronor högre skatt för pensionären varje år. Hur stor del av denna skillnad ska tas bort 2013 eller 2014? Är det 1 000 kr eller 5 000 eller 9 000 kr? Den tidigare lanserade, nu skrinlagda, reformen på 2,3 miljarder hade en fördelning som bara skulle ha gett ett antal hundralappar åt pensionären med 25 000 kr/m i pension. Informationen om detta har hållits i skymundan.

Regeringen har mörklagt sina intentioner i beskattningen av pensionärerna. Uppenbarligen har den svage Göran Hägglund varit med på noterna. Och idag får vi inte veta något konkret om de uppskjutna löftena. Det demonstrerar ytterligare Hägglunds svaghet.

Är det meningen att KD ska läggas ned? Hägglund kan knappast sitta kvar som partiledare till valet 2014. En ny partiledare kan knappast på halvtannat år vända upp opinionssiffrorna. När det gäller pensionärernas beskattning har tåget redan gått (idag) och någon annan lika vinnande fråga ser inte ut att finnas. Vissa bedömare (Högberg) ser Reinfeldts agerande med pensionsskatterna som en gåva till Sverigedemokraterna. I värsta fall kan det bli så att KD får 3,9 procent 2014 och åker ur riksdagen för att missnöjda pensionärer går över till SD. De kan också gå över till Socialdemokraterna som också lovar sänkt skatt för pensionärerna.

Om vi inte tror att Reinfeldt är så politiskt inkompetent kan det finnas en annan förklaring. KD kommer att läggas ned före valet 2014 så att risken för bortkastade röster på ett Alliansparti elimineras. När man nu har torpederat KD:s paradfråga är det nödvändigt att säkra att de kvarvarande rösterna kommer de tre återstående Allianspartierna till del.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , intressant.se

Etiketter: ,

3 Comments:

At 05 september, 2011 15:04, Anonymous Johnny said...

Det gäller väl att strama åt i budgeten nu inför krisen och sedan sänka skatten för pensionärerna lagom inför valet 2014 är min tanke.

KD och C har ju haft valsamverkan förut och det behövs antagligen igen för att partierna skall klara 4% spärren.

 
At 05 september, 2011 15:59, Blogger Danne Nordling said...

Visst kan det framstå som nödvändigt att strama åt nu, vilket förmår KD att vika sig för 2012. Men nog borde ett fortsatt liv för KD fordra något mera än vaga löften? Här manifesterar Hägglund dålig handlingskraft.

Kan det vara så att Reinfeldt istället arbetar på att få med Miljöpartiet istället för KD?
/DNg

 
At 05 september, 2011 19:19, Anonymous Johnny said...

Visst, KD får inte i genom mycket av sin politik så varför skall man rösta på dem?

Alliansen är i minoritet och behöver ett stödparti och av S, V, Sd och Mp, så föll valet på Mp till priset av västvärldens mest liberala invandringspolitik till oklara kostnader för arbetslöshet, bidragsberoende och kriminalitet.

Men vad fick Alliansen tillbaka? Ingenting mig veterligen, inte ens stöd för det sista jobbskatteavdraget.

Well, vi får se hur saker utvecklar sig.

 

Skicka en kommentar

<< Home