måndag, juni 20, 2005

Fd LO-ekonom utan konkreta idéer om jobben

Jan Edling som sa upp sig från LO på arbetslöshetsfrågan lägger nu fram sitt eget program i sex punkter. Men han har inga skarpa förslag. Ny modell för omskolning liknande ATP-systemet är det mest konkreta. Förvånansvärt.

I Dagens Industri i lördags (18/6) skriver den nyss avgångne LO-ekonomen Jan Edling att Sveriges ödesfrågor måste upp på den politiska dagordningen. Han har också en del idéer om vad som behöver göras, men säger förvånansvärt litet om hur nya jobb skall kunna komma fram. (Mina kommentarer med kursiv.)

1) Alla löntagare bör göras anställningsbara. Inrätta ett system liknande ATP för kompetensutveckling där alla har individuella dragningsrätter för vidareutbildning. -Dyrt och tar lång tid. Vad kan göras för att göra de 900 000 egentligen arbetslösa anställningsbara inom ett år?

2) Skattebefria de mindre företagens FoU-investeringar. - Osäker effekt och tar mycket lång tid.

3) Exportfrämjande inriktat på mindre företag. - Kan knappast ge någon effekt på jobben inom överskådlig tid.

4) Samverkan mellan företag i "kluster". - Jovisst, men det ger effekt först på några decenniers sikt

5) Bättre regionalpolitik med regionaliserat beslutsfattande. - Tulipanaros! Lätt att säga men hur gör man? Förvisso är regionalpolitiken viktig eftersom den egentliga arbetslösheten är som störst i stödområdena. Kom med något konkret!

6) Starkare statlig samordning. - Hoppsan, är det mera statlig styrning som behövs? Nationell fördelningspolitik, knyta samman infrastruktur osv? More of the same...?

Jag trodde att den stora egentliga arbetslösheten var en av Sveriges viktigaste ödesfrågor. Här har Jan Edling bidragit till att avslöja denna enorma arbetslöshet så att det faktiskt kostade honom jobbet. Och så lägger han fram ett program som verkar vara helt främmande för allt han tidigare stått för. Vad är det för idé att ta fram den egentliga arbetslösheten i ljuset om man inte tror att det finns något att göra som kan minska den inom överskådlig tid?

Följ istället min analys om vad som behövs för att öka antalet jobb. Serien började med min recension av partiledardebatten i onsdags (15/6).

1 Comments:

At 20 juni, 2005 14:03, Anonymous Anonym said...

Besvärjelser

Det finns socialdemokrater som inser vad som behövs. Man kan tro att Nuder gör det, se hans tal på Riskkapitaldagen i fjol:

http://www.ud.se/sb/d/2935/a/16978/m/wai

Han vågar bara inte uttala de slutsatser hans konstateranden leder till, utan fortsätter med partiets vana att ta till besvärjelser, för att inbilla andra och sig själva om att de gör något som betyder något.

Slutsatserna är ju att de heliga korna måste slaktas. Det är "de rika" och inte politiker eller fack som kan skapa nya jobb.

LO måste arbeta för större företagsvinster och skrotat LAS. Flit och kompetens måste belönas i arbetslivet.

Detta förutsätter i praktiken att socialdmokratin onödigförklarar sig själv. Sedan ett realistiskt program fått verkan, blir Medelsvensson så mycket rikare att han inte känner något behov av socialdemokratin.

Då är det ju inte konstigt att de sossar som lever på politiken hemfaller åt besvärjelser så länge det går.

 

Skicka en kommentar

<< Home