torsdag, juni 23, 2005

Personligt om böcker

Ett kedjebrevsliknande fenomen cirkulerar bland bloggare. Det går ut på att man skall svara på några frågor om ens böcker och vad man läser. Johnny Munkhammar har "utmanat" mig och här följer frågorna och mina svar:

Hur många böcker äger du?

Jag gjorde en överslagsbedömning genom att räkna hyllmeter med hjälp av stickprov. Grovt bedömt blir det 2 100 böcker som är tillgängliga. Därtill kommer ett okänt antal i ett magasin och dessutom en del på landet. Det är dock fullt överallt och jag har börjat kasta några.

Senast köpta bok?

Gerore Paloczi-Horvaths biografi över Mao Zedong

Senast lästa bok?

Simon Sebag Montefiori: Stalin. Den röde tsarens hov, Bo Lindensjö: Perspektiv på rättvisa, David Brown: Änglar och demoner.

Fem böcker som betytt mycket för mig:

Robinson Crusoe
Röda Nejlikan
En tillbakablick 2000-1887 av Edward Bellamy (författad 1887 av en utopisk socialist)
Framåtskridandet och fattigdomen av Henry George
De politiska idéernas historia av Henry J Schmandt
Robert Nozick: Anarki, stat och utopi

Därtill kommer en del med mera indirekt påverkan. Om friheten av JS Mill var en besvikelse liksom en del andra frihetsböcker. Rands Kapitalismen, det okända idealet var dock bättre. Dostojevskis Brott och straff satte utilitarismen i fokus. Schwartzschilds Marxbiografi var intressant på sin tid medan Solzjenitsyns Lenin i Zürich alltför detaljbehängd. G E Moores Etik ledde till min kritiska inställning till utilitarismen.

Skicka vidare

Meningen är att detta koncept skall spridas vidare som ett kedjebrev till andra bloggare. Jag är dock emot kedjebrev så vem som vill kan ta upp idén och känna sig utmanad. Det vore trevligt om jag fick ett tips om detta genom en kommentar här eller ett mail till: danne.nordling¤skattepolitik.info.

2 Comments:

At 29 juni, 2005 09:54, Blogger Danne Nordling said...

Vaddå stoltsera? Jag gav ett korrekt svar på Munkhammars fråga. Det var en sinkadus att läget nu råkade innehålla ett par biografier över diktatorer.
/DNg

 
At 06 september, 2005 21:25, Anonymous Anonym said...

" ...medan Solzjenitsyns Lenin i Zürich alltför detaljbehängd"

Tack!
Jag gav slutligen upp.

/Anders
http://dibbuk.se

 

Skicka en kommentar

<< Home