lördag, oktober 22, 2005

- Arbetslösheten över målet hela 2006

Regeringens mål för den öppna arbetslösheten kommer inte att uppnås 2006 enligt KI. Vid slutet av 2007 ligger arbetslösheten fortfarande på 4,7 procent. Genomsnittet för 2006 blir 5,1 procent. Målet är enligt regeringen 4,5 procent (4 procent enligt gamla AKU). I år blir snittet 5,9 procent.



Nu börjar kanske den förutsedda förbättringen på arbetsmarknaden. Det blev en liten minskning av den öppna arbetslösheten enligt SCB:s mätning i september sett på 12 månader (37 000 färre, mest kvinnor som delvis försvann ur arbetskraften). Enligt AMS´mätning är det dock fortfarande fråga om en liten ökning.

Statsminister Göran Persson ställer upp som partiordförande ännu en period. Han kommer säkert att bli omvald på partikongressen om en vecka. Men hans satsning på gardinuppsättningsjobb som han utlovade i somras tycks inte lyckas. Det förslaget utmynnade i en satsning på 55 000 "nya jobb" i budgetpropositionen nyligen. Och nu har Konjunkturinstitutet (KI) gjort en prognos i sin "Lönebildningsrapport 2005" där denna satsning är inräknad.

Det är ingen rolig läsning att ta med sig till partikongressen. Målet på 4,5 procent uppnås inte. Den öppna arbetslösheten kommer bara att sjunka med 0,8 procentenheter - från 5,9 till 5,1 procent - vilket mest beror på att de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna ökar med 0,7 procentenheter. Den totala arbetslösheten (inkl åtg) minskar med futtiga 0,1 procentenheter - från 8,6 procent i år till 8,5 procent nästa år då det är val.

När får Konjunkturinstitutets chef Ingemar Hansson sparken av Göran Persson?

2 Comments:

At 22 oktober, 2005 22:32, Anonymous Anonym said...

Vad den s.k. öppna arbetslösheten är är ganska ointressant. Det är inget svårt slänga mer skattepengar på arbetsmarknadsåtgärder för att få ner den.

Skulle inte förvåna mig om sossarna lyckas få fler än 4% bara i åtgärdsprogram innan valet.

 
At 23 oktober, 2005 19:47, Anonymous Anonym said...

Vad gäller Göraan Perssons framtid så uppträder han så oförskämt mot sina partikollegor att det inte är otroligt att han inte blir omvald.

Det andra alternativet är att an inte får väljarnas förtroende.

Sen har Göran förstås sina små personliga funderingar. För en del år sen ville han bli präst, men nu är det förstås en godsegendom som väl kan mäta sig med de finaste herrgårdar vi har som gäller.

 

Skicka en kommentar

<< Home