Ingen bostadsbubbla som kräver räntehöjning
Tobins Q som visar om det lönar sig att bygga nytt ligger fortfarande under ett. Det betyder att begagnade hus är billigare än nya. Riksbanken har uppenbarligen fel när man delvis motiverar räntehöjningarna med bostadspriserna.
I gårdagens utgåva av Dagens Industri (20/3, s 35) skriver Gunnar Örn om bostadbyggandet. Han konstaterar att bostadsbyggandet ökar, men att det inte kommer upp ens i hälften av vad det var under toppåret 1990. Artikeln illustreras av ett diagram som visar byggandet från 1960 både för småhus och flerbostadshus. Dessutom visas villabyggen och villapriser sedan 1986. Helt klart är att prisstegringarna inte alls driver fram ett byggande som är i närheten av 1980-talets trots att priserna nu är nästan dubbelt så höga som då.
Detta beror på att priserna på begagnade hus är lägre än priset på nybyggda. Detta uttrycks som en kvot som kallas 'Tobins Q' efter nobelpristagaren James Tobin. När Tobins Q är lägre än ett är det dyrare att bygga nytt än att köpa begagnat. Det stimulerar inte byggandet.
Av en undersökning av Tommy Berger på Institutet för bostads- och urbanforskning, som Örn refererar till, framgår det att förra året var Q-värdet för 200 av Sveriges 290 kommuner mindre än ett. Det innebär att det fortfarande inte är direkt lönsamt att bygga nytt, även om det naturligtvis alltid finns delområden inom kommunerna där Q-värdet är över ett.
Denna information saknas i Riksbankens inflationsprognos (ansvarig Irma Rosenberg) trots att man vid räntebeslutet om en höjning nu senast ganska tydligt hänvisade till att man också var medveten om riskerna för en "bubbla" på bostadsmarknaden. Detta var tydligen något som Riksbanken enbart hade fått för sig utan att ha något underlag för en bedömning.
Gunnar Örn menar att huspriserna måste stiga ett bra tag till innan vi får något som liknar en överhettning i byggbranschen. Och så länge som byggtemperaturen inte stiger ordentligt är risken för resten av ekonomin och ökad inflation inte så stor. Riksbanken borde tydligen tänka om, eller åtminstone komma med en bättre analys i frmatiden.
Inflationsprognosen
1 Comments:
Lite väl vinklat detta va?
man tar ju inte hänsyn till att prierna på nybyggt gått upp med 40 % sedan 80 talet.
Skicka en kommentar
<< Home