tisdag, maj 23, 2006

Egentlig arbetslöshet 934 000 enligt SveNä

Svenskt Näringsliv har gjort omfattande beräkningar av hur stor den egentliga arbetslösheten är, vilka bygger på att ökningen av sjukskrivningar och förtidspensioneringar sedan slutet av 90-talet ses som arbetslöshet. Men rekommendationerna för att åstadkomma 500 000 nya jobb är vaga och allmänna.

Den bild av den egentliga arbetslösheten som jag lanserade förra året med ungefär 950 000 arbetslösa bekräftas av beräkningar från organisationen Svenskt Näringsliv. Man har kommit fram till att genomsnittet för första kvartalet 2006 ligger på 934 000 personer, vilket är en ökning från förra året.

Öppen och dold arbetslöshet 2003-1:a kv 2006 enligt Svenskt Näringsliv


Definitionen av tillskottet (rött fält) som kallas 'dold arbetslöshet' görs på följande sätt: man utgår från latent arbetssökande och lägger till heltidsstuderande som söker arbete samt personer i arbetsmarknadspolitiska program, deltidsarbetslösa (omräknade till helårsekvivalenter), sjukskrivna ovanför snittnivån 1995-97 samt förtidspensionerade ovanför snittnivån 1995-97.

Svenskt Näringsliv presenterar också beräkningar av 'utanförskapet' som uppgår till 1 147 000 personer första kvartalet 2006.

I samma veva går Svenskt Näringsliv ut med rekommendationer från sin "Kris- och framtidskomission" för att åstadkomma 500 000 nya jobb. Det är en sysselsättningsökning på 12 procent på fem år. Det borde inte vara omöjligt när man jämför med Spanien, som ökat sin sysselsättning med 22 procent de senaste fem åren, menar SN. Även flera andra länder har ökat sin sysselsättning med ca 12 procent eller mera på fem år (t ex Irland, Australien, Kanada).

I rapporten presenteras allmänna resonemang och önskelistor för att göra det lättare att anställa och vara företagare. Någon egentilig analys av stegen i skapandet av 500 000 nya jobb redovisas inte. Utan att det explicit sägs förefaller det som om problemet låg i ett för litet utbud av arbetskraft och företagande. Rättas detta till kommer 'Says lag' att ge de nya jobben ("utbudet skapar sin egen efterfrågan"). Som jag tidigare har framhållit är jag skeptisk till detta synsätt. Man måste grundlägga med att skapa efterfrågan på nya jobb - annars hjälper inte de också nödvändiga utbudsstimulanserna. Se min tidigare artikelserie om jobbskapande.

Timbro anger egentlig arbetslöshet till 831 000 19/6-06

4 Comments:

At 23 maj, 2006 19:58, Anonymous Anonym said...

Allt det här utgår från utomståendes bedömningar om vilka kriterier som ska uppfyllas för att räknas som arbetslös. Men ingen vet att jag letar jobb på platsbanken på nätet på kvällen efter att jag pluggat. Det är framförallt ingen som kan registrera när jag söker arbete på utländska förmedlingssajter eller företagssidor. Att registrera mig som arbetssökande skulle inte ge mig mer än bortkastad tid. Bara som ett exempel.

Vore det inte säkrare att ta reda på hur hög arbetslösheten är genom hederliga gamla enkäter?

 
At 24 maj, 2006 02:01, Blogger Per-Olof Persson said...

Ett mikroekonomiskt problem

På alla marknader gäller lagen om utbud och efterfrågan. Lagen om utbud och efterfrågan gäller också på arbetsmarknaden. Denna lag måste gälla för alla marknader för att vara vetenskapligt sann.

Det egentliga problemet med arbetslösheten är att människor med en socialistisk världsbild har lyckats få människor att tro att lagen om utbud och efterfrågan inte skulle gälla för arbetsmarknaden. Därför har det inte varit något större motstånd mot att införa lagar som gör arbetskraften för dyr att kunna efterfrågas. Enligt den "nya" vetenskapliga sanningen kan dessa lagar inte skapa någon arbetslöshet.

Den lag som gör mest skada är lagen om kollektivavtal. Denna lag tar inte hänsyn till vilket ekonomiskt värde en arbetstagare har för en arbetsgivare. Av någon anledning har man "glömt bort" att en arbetsgivare måste använda sig av ekonomisk kalkylering, dvs komma fram till om verksamheten går med vinst eller förlust.

Gerard Jackson vid BrooksNews förklarar detta bättre med gratis pdf-fil på 101 sidor:

"Labour Market Wars"

http://www.brookesnews.com/lmw.html

 
At 24 maj, 2006 10:31, Blogger Danne Nordling said...

Jag har nu åkt till landet och kan bara kort kommentera.

AKU är en enkätundersökning som registrerar alla utan arbete som söker arbete som arbetslösa. Dessutom registreras sådana som inte sökt, men uppger att de skulle söka om det fanns arbete att söka, som latent arbetssökande.

Är arbetslösheten ett kostnadsproblem? Varför skulle inte folk kunna söka arbeten och ha lägre löneanspråk? Och varför skedde ett skift uppåt 1990-91 i löneanspråken som sedan dess blivit bestående?

Det verkar som om diagrammet från SN är för brett för att layouten skall fungera.
/DNg

 
At 26 maj, 2006 18:59, Blogger Unknown said...

Mycket intessant!

Jag funderar på hur många som är arbetslösa och i div. åtgärder (dvs ej sjukskrivna studerande o dyl)?

 

Skicka en kommentar

<< Home