torsdag, oktober 29, 2009

Floskler skapar inga jobb, Thomas Östros

Idag presenterade S sin jobbpolitik i en Brännpunkts-artikel och i ett anförande av Östros. Men det fanns inget egentligt sakinnehåll. Här ges exempel på de tomma fraser som får ersätta det sakpolitiska programmet.

När Socialdemokraterna öpnnade sin "jobbkongress" igår höll partiledaren Mona Sahlin ett tal som mest innehöll kritik mot regeringen och ingenting om hur nya jobb skulle skapas (DN kommentar). Därför var det med vissa förväntningar jag läste artikeln av den ekonomiske talesmannen Thomas Östros i dagens SvD. Artikeln utgör i allt väsentligt en kortversion av Östros' tal på partikongressen nu senare i eftermiddags. Här skulle S-programmet för jobbpolitiken och den fulla sysselsättningen presenteras. En central passus i SvD är: "
Vi socialdemokrater vill att alla ska kunna få vara med och bidra. Sverige ska tillbaka till toppen. Målet för vår politik är full sysselsättning."
Och hur skall det nu gå till? Östros skriver:
"Den svenska modellen med skyldigheter och rättigheter måste stärkas. För att klara utmaningen behövs breda insatser. Det som skapar jobb måste prioriteras."
Det är inga klara besked utan floskler. Eller skall vi säga klichéer, klyschor eller plattityder? Ytterligare ett exempel:
"Vi vill bygga broar till framtidens jobb. En fungerande a-kassa för breda löntagargrupper är grundläggande för den svenska modellen."
Ännu några formuleringar:
" Nästa mandatperiod måste präglas av en ekonomisk politik som investerar i de löntagare som nu drabbas av jobbkrisen."

"Om vi ska ta Sverige tillbaka till toppen behöver alla hjälpas år. Jobb och välfärd måste sättas före sänkt skatt. Bördorna behöver delas rättvist."

"Det krävs en politik som vänder kris till möjligheter, utanförskap till arbete och underskott till överskott." (anf, äv nedan)

"Finansmarknaden behöver, också för sitt eget bästa, bäddas in i demokrati. Låt oss vara pådrivande i att bygga de regler och institutioner som behövs för att tämja marknaderna."

"För att klara utmaningen behövs breda insatser. Därför måste vi vara tydliga i våra prioriteringar. Först kommer kampen mot arbetslösheten."

"Det krävs investeringar som gör att löntagare som förlorar jobbet får ett nytt jobb inom en ny bransch, ofta i en växande tjänstesektor, kanske på en ny plats och med nya högre kunskapskrav. Det behövs satsningar på utbildning."

"Framtidens jobb kommer i välfärden. En stark solidarisk välfärd är en av pelarna i den svenska modellen. "

"För att ta Sverige tillbaka till toppen behöver underskott vändas till överskott. Jobb och välfärd måste sättas före ansvarslösa skattesänkningar som gräver djupa hål i de gemensamma finanserna."
Men någon politik för ökad sysselsättning i en svår lågkonjunktur när exporten har minskat kraftigt presenterade inte Östros. Och floskler skapar inga jobb.

Tror Socialdemokraterna och Thomas Östros att väljarna inte genomskådar allt detta tomma prat? Eller är det så att man inte har någon jobbpolitik men måste låtsas att man har det? Och om man har låga tankar om väljarnas intellektuella kapacitet så duger innehållslösa floskler gott...

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , intressant.se

Etiketter: ,

4 Comments:

At 30 oktober, 2009 08:40, Anonymous Anonym said...

Jag håller med dig.

Men innhåller inte liberalismen, och retoriken från alliansen, floskler påminnande om Bolsjevismen?

 
At 30 oktober, 2009 08:43, Blogger Danni said...

Jag blir lite orolig för att det kan vara så att du överskattar den stora väljarmassan, snarare än att Östros underskattar den...

 
At 30 oktober, 2009 19:24, Blogger Jonas N said...

Visst skapar floskler a la Östros jobb, och politik vållar också en massa arbete, merarbete alltså.

Du menar nu att Ostros floskler inte skapar betalda jobb som genererar ett mervädre. Det gör ju som sagt politiken ytterst sällan ...

 
At 30 oktober, 2009 22:03, Blogger Danne Nordling said...

Anonym, det finns säkert exempel på floskler från Alliansen om skapandet av nya jobb. Men skillnaden mot S är att Alliansen ändå har en teori om hur fler jobb skall skapas. Det är kombinationen av jobbskatteavdrag och skärpning av möjligheterna att få bidrag istället för att arbeta.

Denna teori är möjlig att utvärdera. Bortsett från de kortsiktiga stimulanseffekter som ofinansierade skattesänkningar har för för konsumtionen har ökningar av arbetsutbudet i en situation när efterfrågan på arbetskraft är för liten knappast någon jobbskapande effekt alls.

På mycket längre sikt blir det en liten effekt eftersom fler riktigt lågavlönade jobb går att besätta genom att konkurrensen mot socialbidrag förstärks. Men det blir dyrt per jobb räknat. Till detta kommer en sannolikt klart större effekt från att det blir svårare att få bidrag istället för att jobba.

Danni, jag kanske överskattar regeringens förmåga att i sak avslöja den innehållslösa S-politiken när man utsätts för motattacker om att man misslyckats infria sina vallöften.

Östros har rimligtvis låtit testa sitt floskulösa upplägg i fokusgrupper och i opinionsundersökningar och fått bekräftat att folk går på detta. Det han inte kunnat testa är den kritik som kan komma att riktas mot hans retorik från regeringen och journalister.

Jonas N, jag ser inte ens att Östros föreslår ett program för jobb som skapar mindre meningsfulla arbeten. Man kanske istället kan säga: "Floskler kan skapa en valseger". Då blir det jobb för många socialdemokrater...
/DNg

 

Skicka en kommentar

<< Home