fredag, januari 21, 2011

Alliansen behöver ett idéprogram

Diskussionen om regeringens första 100 dagar på Fores var främst reformteknisk. Behovet av en mer ideologisk orientering var tydligt. Mitt förslag är att ett ideologiskt program utarbetas.

Jag var på tankesmedjan Fores' diskussion om regeringens första 100 dagar och möjligheterna inför framtiden. Den gick av stapeln i morse 21/1 där statssekreterare Per Schlingmann (m), Nina Larsson, partisekreterare (fp), Annie Johansson, ekonomisk talesperson (c) och PJ anders Linder, SvD, utfrågades. Man var överens om att ekonomin gått bra och att oppositionen varit svag. Men det betydde inte att man skulle slå sig till ro.

Diskussionen handlade en hel del om det sjätte jobbskatteavdraget som ett exempel på vad den kommande politiken skulle gå ut på. Tidigare jobbskatteavdragen varit "extremt viktiga" enligt Nina Larsson. Annie Johansson instämde men ville ändå inte prioritera ett sjätte steg. Hon lovordade de fyra första för att de låg i linje med vad partiets skattepolitiske talesperson Rolf Kenneryd hade konstruerat i början av 00-talet. Det var fråga om effektiv fördelningspolitik till förmån för låg- och medelinkomsttagarna. Men nu går rörligheten på arbetsmarknaden före liksom cancervården, nya förtidspensioneringar och köerna i vården.

Per Schlingmann menade att borgerligheten måste bli mer samhällskritisk. Det var viktigt att se helheten och inte bli "ett eliternas projekt". Men omvärlden är orolig och därför måste ekonomisk stabilitet sättas främst. Väljarna röstar inte bara på partier utan också på Alliansen.

PJ Anders Linder var skeptisk till att det förekommit diskussion om "intern opposition". Att nischa sig för de mindre partierna är riskabelt. Egentligen borde alla de borgerliga partiledarna sitta i statsrådsberedningen "utan portfölj", menade han. De borde avlastas från de tunga uppgifterna i departementen för att mer kunna agera som partiledare med åsikter om flera frågor. Fp har till en del lyckats med detta som företrädare i försvarsfrågorna.

Tanken på sammanslagning diskuterades men avvisades distinkt av Nina Larsson som "spelteoretisk" och hur man ska maximera röstetal. Även Annie Johansson var kritisk. En valanalys (c) kommer att presenteras nästa fredag. En sammanslagning skulle missa den viktiga idéutvecklingen. Kraften ska inte läggas på interna organisationsdiskussioner.

Schlingmann kunde räkna upp ett antal konkreta frågor och tänkbara reformer på detaljplanet. Vad de borgerliga partierna konkret skulle syssla med på det principiella planet kom däremot inte fram. Moderaterna ska till i höst ta fram ett idéprogram. Man kunde ana att det inte kommer att handla om ideologiska frågor utan om en rad "idéer till reformer".

Per Schlingmann pekade på Socialdemokraternas förmåga att även i regeringsställning uppträda som opposition - t ex vid 1:a-majdemonstrationer. Detta tror jag de borgerliga borde fundera mer på. Vad Socialdemokraterna där poängterade var en principiell kritik mot det borgerliga samhället. De kunde tidvis ansluta sig till den ideologiska kritiken mot "kapitalismen".

Jag ställde frågan huruvida det inte var dags för Alliansen att skaffa sig ett gemensamt ideologiskt program eller åtminstone ett idéprogram. Varför ska bara M lägga fram ett sådant? Är avsaknaden av ett sådant program en följd av att inget enskilt parti tjänar på att företräda de gemensamma idéerna?

Linder och Johansson tyckte detta var en intressant fråga men de var inte övertygade om att det skulle vara riktigt lämpligt. Svårigheten ligger i att de enskilda partierna har en önskan att profilera sig.

Men är det inte så att hela den principiella vilsenheten om det långsiktiga uppdraget bottnar i att man inte diskuterar de grundläggande ideologiska idéerna. Vad är de borgerligas uppgift utom att förvalta den ekonomiska stabiliteten och välfärdssamhället? Även om regeringens idéer bottnar i både liberalism och konservatism, som Johansson nämnde, borde det väl vara en fördel att kunna relatera ett antal samhällsproblem till en gemensam ideologisk grund och tala om för väljarna varför man förordar en viss typ av lösningar på problemen. Det är det som utgör början till en "borgerlig berättelse" och inte en lång, teknisk och tråkig katalog över problem och reformer.

Jag vill försöka belysa detta med ett konkret exempel. Den demografiska omvandlingen sätter det närmaste decenniet press på hur nya lösningar måste utvecklas för finansieringen av vård och omsorg. En politisk tekniker säger då att vi måste skaffa fram mer resurser genom höjda skatter eller fler arbetade timmar. Det är "tvingande ekonomiska skäl" som ligger bakom.

Vården och omsorgen är emellertid något som ligger i allas intresse. Det är lika motiverat att skaffa sig garantier för välfärdsförmåner som för en villaägare att skaffa sig en brandförsäkring. Om riskerna ökar måste premierna höjas. Men det är också möjligt att hålla nere riskerna genom förebyggande arbete - dvs att i ett tidigt skede motverka utslagning och utanförskap. Då behöver försäkringspremierna inte höjas lika mycket.

Traditionellt har socialdemokraterna hävdat att kapitalismen inte kan förse medborgarna med välfärdsförmåner utan detta måste ske med statens hjälp och skattefinansiering. I praktiken har de borgerliga tyst accepterat detta trots att de på många andra områden hävdat att marknadsekonomi är överlägsen "kommandoekonomin". Bidragande till denna hållning är sannolikt att skattefinansieringen gynnat låg- och medelinkomsttagarna, vilket gjort en mera aktuarisk finansiering politiskt omöjlig.

Vad skiljer då de borgerliga från de rödgröna i omsorgsfrågorna? En ideologisk skillnad är att fördyringar ska mötas med skattehöjningar enligt S. De borgerliga vill däremot begränsa kostnaderna dels genom att allmänt stimulera arbetskraftsdeltagandet och dels genom att minska antalet i kostsamt utanförskap. Det är vad ett konkurrensutsatt försäkringsbolag skulle göra och vad de rödgröna sent omsider började anpassa sig till. En ytterligare fördel är att påfrestningen från det ökande antalet äldre blir mindre. Men någon sorts tilläggsfinansiering kan fortfarande bli aktuell och den borde enligt liberal ideologi ske med hjälp av personliga försäkringsavgifter. Enligt socialkonservativ ideologi kan skatterna däremot tillåtas öka. Här har vi en för en liberal-konservativ regering svår ideologisk nöt att knäcka.

Trots att den borgerliga idéutvecklingen haft 30 år på sig att utmejsla en mera konkret ideologi har inte mycket skett nedanför de mest abstrakta nivåerna. Det är väl enbart liberaliseringen på utförandeområdet inom offentlig sektor som blivit en ideologisk framgång (främst skolpeng och upphandling av vård- och omsorg). Är det inte dags att gå vidare med en organiserad diskussion om ett långsiktigt idéprogram nu när antalet konkreta reformer inte tar all kraft?

[PJ Anders Linder kommenterar seminariet i SvD 23/1]

Tidigare bloggartikel om borgerlig ideologi 2/1-11

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,
, , , , , , , , intressant.se

Etiketter:

9 Comments:

At 12 februari, 2013 18:15, Anonymous Anonym said...

Howdy. I was thinking of adding a link back to your site since both of our web sites are based mostly around the same subject.
Would you prefer I link to you using your website address: http:
//www.blogger.com/comment.g?blogID=10727300&postID=5682912403596982890 or website title:
Blogger: Skattepolitik och samh�llsfilosofi. Please let me know at your earliest convenience.
Thanks!

Also visit my blog post: academy
my web site: design

 
At 20 februari, 2013 13:40, Anonymous Anonym said...

Hello your web page url: http://www.blogger.
com/comment.g?blogID=10727300&postID=5682912403596982890 appears to be redirecting to a completely different website when I click the homepage link.

You might want to have this checked.

my page; hull

 
At 22 februari, 2013 05:28, Anonymous Anonym said...

Would you mind if I quote a couple of your posts
as long as I provide credit and sources back to your blog: http://www.
blogger.com/comment.g?blogID=10727300&postID=5682912403596982890.

I will aslo make sure to give you the appropriate anchor-text link using your blog title: Blogger:
Skattepolitik och samh�llsfilosofi. Please let me know if this is acceptable
with you. Thanks alot :)

My web page: stumps

 
At 22 februari, 2013 10:22, Anonymous Anonym said...

Do you mind if I quote a couple of your posts as long as
I provide credit and sources back to your website? My website is in the exact same niche as yours
and my users would genuinely benefit from a lot of the information you provide
here. Please let me know if this ok with you.

Regards!

my web-site; folija

 
At 22 februari, 2013 14:32, Anonymous Anonym said...

Hiya! Quick question that's totally off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My blog looks weird when viewing from my iphone. I'm trying to find
a theme or plugin that might be able to fix this issue.
If you have any recommendations, please share. With
thanks!

my blog post - removal los

 
At 23 februari, 2013 01:49, Anonymous Anonym said...

Hi! I know this is kinda off topic however I'd figured I'd ask.
Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog article
or vice-versa? My blog discusses a lot of the same subjects as yours and I feel we could greatly
benefit from each other. If you're interested feel free to send me an e-mail. I look forward to hearing from you! Wonderful blog by the way!

My web-site :: originalno

 
At 06 mars, 2013 19:47, Anonymous Anonym said...

Howdy! Someone in my Facebook group shared this website with us so I came to take
a look. I'm definitely enjoying the information. I'm book-marking and will be tweeting
this to my followers! Wonderful blog and superb design.


Here is my web site: weblog

 
At 07 mars, 2013 12:42, Anonymous Anonym said...

Hmm it seems like your blog ate my first comment (it was super long) so
I guess I'll just sum it up what I wrote and say, I'm thoroughly enjoying
your blog. I too am an aspiring blog writer but I'm still new to the whole thing. Do you have any points for beginner blog writers? I'd
genuinely appreciate it.

my homepage comp

 
At 24 oktober, 2022 12:54, Anonymous Anonym said...

jordan shoes
golden goose sneakers
curry shoes
pg 1
golden goose
cheap jordan
supreme t shirt
goyard tote bag
hermes bag
golden goose outlet

 

Skicka en kommentar

<< Home