måndag, maj 09, 2011

Ska inkomstskillnaderna avskaffas?

"Klyftorna växer i svenskt boende" är rubriken på Ekots hemsida för ett inslag om hur inkomsterna skiljer sig i Sverige. Man konstaterar att den hösta medianinkomsten finns i Bromma och att de alltså bor på samma ställe. På så sätt kan man sätta "boendeklyftorna" i fokus.

Det är möjligt att det är lättare för vänstern att skapa indignation över olikheter om man håller fram boendet. Det är mycket mera konkret än statistiska presentationer. Sådana har man i mängder och radion har också gjort dussintals regionala presentationer i P4 av "klyftorna".

Statistiken som Ekot presenterar kan användas för att per postnummerområde se hur hög medelinkomsten och medianinkomsten är. Om man hittar sitt postnummerområde kan man alltså se hur höga inkomster ens grannar hade 2009. Maja Lagercrantz från ekot gör ett reportage från Bromma och om detta skrivs följande:

"Vad får man för 9 miljoner?
– Då får man en liten stuga, 140-145 kvadrat, toppnoteringen här i Ålsten ligger på 21 miljoner. Men en ganska ordinär villa ligger på 11-12 miljoner.

Villorna i Bromma ligger tätt på kullar som sluttar mot Mälaren. Enligt mäklaren Mikael All och är det lugnet, i kombination med närheten till innerstaden, som gör området så populärt bland dem som tjänar mest i Sverige.

Här tjänar de flesta mellan 30 och 64 år runt 50 000 tusen kr i månaden."

Skulle inte Ekoredaktionen kunna arrangera bussresor till dessa villakvarter så att alla som vill kan bli indignerade över de rikas snuskiga rikedom? Det var i varje fall vad det vänsterextremistiska förbundet Allt åt alla sade att man tänkte sätta igång med i oktober 2009 i Göteborg (bloggart). Dessa företrädare för den "autonoma vänstern" fick uppträda i TV med ungefär samma budskap som Ekoredaktionen även om radions Maja Lagercrantz gjorde det mera inlindat.

Artikeln på Ekots hemsida avslutas med några kommentarer från kulturgeografen Bo Malmborg vid Stockholms universitet:

"I de hundra områden där folk tjänade mest 2009 var den genomsnittliga månadsinkomsten 22 000 kr högre än vad den var i de rikaste områdena tio år tidigare.

– Man ser i Stockholm att de rika har en stark tendens att klumpa ihop sig, de vill gärna bo med andra rika. Det förstärker det här mönstret, man får vissa postnummerområden där inkomsterna ligger väldigt högt, säger Bo Malmberg."

Malmberg tillägger "En hypotes är att är man rik är det tråkigt att det finns fattiga människor i närheten. Då mår man sämre av att se de här fattiga, så man vill gärna bo bland andra rika." Den näraliggande slutsatsen blir då att dessa arroganta höginkomsttagare borde utsättas för en mycket mer radikal omfördelningspolitik så att de inte kan hålla på med sitt osolidariska boende på segregerade platser. Vi kanske inte ska ha inkomstskillnader som medger olikheter i boendet?

Klasskampen är inte död?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , intressant.se

Etiketter:

1 Comments:

At 10 maj, 2011 08:16, Anonymous Anonym said...

Samma områden dränerades på vanliga inkomsttagare när Persson sanerade finanserna-genom att beskatta taxeringsvärdena med 2,5% i förmögenhets och fastighetsskatter.
Så segregeringen påbörjades av sossarna!

 

Skicka en kommentar

<< Home