tisdag, oktober 25, 2011

Ska vänstern stoppa G20 i Cannes?

Nästa vecka har vänsterrörelsen "Occupy Wall Street" chansen att visa vad den går för. Då blir det toppmöte i Cannes. Frankrike har redan "stängt gränsen" för att hålla vänstern borta.

I morse när jag var i Italien noterade jag att La Stampa hade en löpsedel på stationen i Ventimiglia som ropade ut "Frankrike stänger gränsen". Denna något indignerade rubrik visade sig vara föranledd av att Frankrike i natt införde skärpt gränskontroll mot italienska gränsen för att hålla presumtiva vänsterextremister borta från G20-mötet som börjar på torsdag i nästa vecka då skuldkrisen ska diskuteras.

På den franska sidan ger man en mera nyanserad beskrivning i Nice-matin. Där påpekas det att Schengen-avtalet medger att en stat har rätt att göra identitetskontroller och öppna väskor i syfte att säkra den allmänna ordningen. Polisen försäkrar att man så litet som möjligt ska störa gränstrafiken. Artikeln illustreras med poliser som kontrollerar bilar. Commissarie Jean Gazan uppträder på bilden nedan:


Det är naturligtvis inte så att alla resande från Italien skulle vara vänsterextremister. I så fall skulle Frankrike tvingas stänga gränsen. Men italienska tidningar tycks ha en förkärlek för sensationsmakeri. Kontrollerna ska dessutom göras selektivt (inerpellations ciblées).

Fransmännen tar allvarligt på uppgiften. Man fördelar en "escadron" gränspoliser på 300 man från gendarmeriet i Antibes på samtliga gränspassager mot Italien. Men några kontroller mot Spanien talas det inte om. Efter att "Occupy Wall Street" ställt till med kravaller i Rom får tydligen italienarna finna sig i att betraktas som presumtiva extremister mera än spanjorer.

Vid G20-mötet i Toronto i juni förra året lyckades vänsterextremisterna ställa till med ett ordentligt upplopp där till och med polisbilar sattes i brand. 400 demonstranter greps. Så här såg det ut vid G20 i Toronto för drygt ett år sedan:


Är det liknande scener som nu kommer att utspela sig i Cannes nästa vecka? Om extremisterna kunde ta sig in i Kanada kan de väl komma till Frankrike? Nu har de dessutom världens uppmärksamhet eftersom vänstern bildat en rörelse som kallar sig "Occupy Wall Street". Ska vi få se "Ockupera Cannes" gå till attack mot det nya G20-mötet?

Om fransmännen tror att gränskontrollerna blir effektiva kanske de bedömer att det inte behövs så massiva polisinsatser vid själva G20-mötet. Men vet man hur många extremister som är fransmän? De kanske räcker för att stoppa mötet om skyddet är begränsat?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , intressant.se

Etiketter: ,

3 Comments:

At 25 oktober, 2011 22:57, Anonymous Anonym said...

Om "Occupy Wall Street" är extremister är väl även EU-politikerna extremister. De kräver ju samma sak- pengar från banksystemet- eller?

 
At 26 oktober, 2011 10:27, Blogger Danne Nordling said...

Visst kan det förefalla som om Prodi och Attac-rörelsen har samma mål: en skatt på bankernas transaktioner. Men metoderna för en Tobinskatt eller något liknande är olika. Vänstern vill bränna och förstöra för att få uppmärksamhet, Prodi vill mygla inom det demokratiska systemet och tar inte till våld för att uppnå sina syften. Däremot håller jag med om att själva skatten i båda fallen ytterst bygger på statligt hot om våld för att kunna tas in.

Men, men, vad saken gäller idag är att ockupantrörelsen enbart är mot kapitalismen och vill ställa till förtret medan EU:s politiker vill att bankernas ägare ska förse bankerna med nya pengar. Occupy Wall Street verkar snarast vilja förhindra det.

Men även här finns vissa likheter. En börskommentator i Svenska Dagbladet förordade häromdagen att EU skulle konfiskera bankägarnas aktier om de inte på sekunden gick med på att betala ut mera pengar till sina banker. Det är extremism i mera inlindad form och inte i form av att bränna bilar.
/DNg

 
At 24 oktober, 2022 12:41, Anonymous Anonym said...

alexander mcqueen shoes
goyard bag
off white outlet
golden goose
supreme
retro jordans
goyard outlet
kyrie 7
bape clothing
GGDB

 

Skicka en kommentar

<< Home