tisdag, november 01, 2011

Stor vänsterdemonstration mot G20 i Nice idag

Vänstern demonstrerar mot G20-mötet i Cannes som ska diskutera Tobinskatt och bankregleringar samt kanske hur man ska kunna rädda krisande euroländer från bankrutt. Vad är syftet?

Effektiva avspärrningar i Cannes hindrar vänstern från att komma i närheten av G20-mötet på torsdag och fredag. Dessutom har fransmännen satt in 12 000 poliser för att bevaka toppmötet, rapporterar Niece-matin. Avspärrningarna i två zoner med olika rigorös bevakning framgår nedan:


Vänstern har valt att demonstrera mot G20-mötet i östra delen av Nice istället. Den ska pågå klockan 15-18 och väntas samla 7 000-10 000 deltagare. 2 500 poliser och gendarmer sätts in samt 380 lokala polismän. Frankrike har dessutom skärpt gränskontrollen mot Italien sedan en vecka för att hindra verkliga extremister från att komma in. Man har satt in "hela paketet". Allt tyder på att vänstern inte ska lyckas med några våldsamheter. Men så har sagts många gånger tidigare.

En ny demonstration planeras till på onsdag i Cap-d'Ail - en liten ort strax sydväst om Monaco på vägen till Nice. Cannes ligger sedan ännu längre västerut på andra sidan om Nice med Antibes emellan. Organisationen Attac planerar en "falsk presskonferens" på gatan med Nicolas Sarkozy den 3 november (han anländer 2/11). Däremellan ska ett antal "överraskande och symboliska" aktioner iscensättas. Den 4 november planeras en slutaktion mot toppmötet.

Mycket av demonstrationseffekterna går sannolikt förlorade genom att de sker på platser som inte är knutna till Cannes och toppmötet. Därför borde man räkna med med någon oväntad aktion nära Cannes eller möjligen på någon annan känd plats. Om det inte blir bråk kommer vi knappast att höra av någon opposition från antiglobalisterna.

Som alltid kan man fråga sig vad vänstern vill med demonstrationerna. Nu har man delar av EU med sig med Angela Merkel i spetsen som vill införa en Tobinskatt och genomföra mer rigorösa kontroller av bankerna samt diskutera Basel III-reglerna för övriga länder. Programmet framgår här. EU:s intentioner inför G20-mötet framgår av ett brev från Herman Van Rumpuy och José Barroso den 7 okt till övriga deltagarländer inför det förberedande mötet 23/10 (svensk översättning, pdf). Man förstår att det är svårt att komma fram till något konkret när allting är så allmänt hållet i brevet.

Men toppmötet har verkligen prominenta deltagare som naturligtvis drar till sig demonstranter och kanske också terrorister. Zuma från SA, Merkel, Al-Soud från Saudi, Cristina Kirchner (Arg), Julia Gillard (Austr), Dilma Rousseff (Br), Stephen Harper (Kan), Hu Jintao, Myung-Bak (SKor), Obama, Sarkozy, Singh (Ind), Yodhoyono (Indon), Berlusconi, Noda (Jap), Calderón (Mex), Cameron, Medvedev, Erdogan, samt Barroso och Rumpuy.

När nu Merkel vinner allt större framgång i sina strävanden att inte förse EU:s räddningsinstitutioner med vare sig likviditet från ECB eller utfästelser från Tyskland om "obegränsade" bidrag (gränsen är 210 mdr €) sätter man hoppet till Kina. Hu Jintao kan bli en huvudperson på mötet tror DN i en osignerad nyhetsartikel. En kinesisk grundplåt i en utlåningsinstitution kan tillsammans med EFSF hålla räntorna nere för flera krisande euroländer samtidigt. Det är viktigt i dagens situation när OECD kom med en dyster prognos (DN)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , intressant.se

Etiketter: ,

5 Comments:

At 01 november, 2011 11:17, Blogger Errbe said...

Är du fortfarande på plats, så att du kan leverera ocensurerade direktrapporter så småningom ?

Det skulle vara spännande.

 
At 01 november, 2011 20:51, Blogger Danne Nordling said...

Errbe, när jag var i Nice igår var allting förvånansvärt lugnt. Jag såg bara polisposteringar på in- och utfarterna till Monaco. Nu är jag i Menton och lämnar Frankrike på fredag några timmar innan Obama lämnar om han stannar till presskonferensen 14:15. Jag hoppas att flygplatsen i Nice ska fungera trots toppmötet och olika hot.

Demonstrationen från vänsterns sida i eftermiddags tycks ha blivit ett fiasko. Papandreous folkomröstning tenderar att ta över uppmärksamheten. Deltagandet såg ut att ha varit glest och demonstrationen gick lugnt till. Ett enda demonstrationsplakat skymtade i TV och det lydde: "Jag svälter".

Något från "Occupy Together" har inte synts till. Vänstern verkar försvagad.
/DNg

 
At 02 november, 2011 01:25, Anonymous Anonym said...

Man får ju verkligen hoppas att Pappas fixar detta. Sedan får vi hoppas att övriga emu-länder gör likadant. Går ut ur detta vansinnes-emu! och kör med sin egen gamla valuta. Finns inget altenativ- allt annat är önsketänkande!

 
At 02 november, 2011 01:35, Anonymous Anonym said...

Tack för en verkligt bra blogg. Jag har hittat denna och kan inte slutat läsa, även om jag inte samtycker om olika saker. Men tankeverksamheten hos bloggaren verkar det inte vara något större fel på. Han kan ändra åsikt ibland och det är väl det bästa betyg på skarp intelligens!

 
At 02 november, 2011 13:03, Blogger Danne Nordling said...

Tack för uppskattning, jag kan nu rapportera att gårdagens demonstration i Nice mot G20 samlade 5 500 demonstranter enligt polisen och 12 000 enligt arrangörerna.

Rapporteringen i Nice-matin är omfattande till skillnad från DN som på sin webbsida inte hade något nytt idag.

Vänsterns budskap är förvånansvärt allmänna och kryptiska. Ett säger att det inte finns "vänster-kaviar" i våra led. Ett annat angriper Rolex-ägare. "Livet - inte Börsen." "Ni är 20, vi är miljarder." "Bankirer, betala krisen!" Det sistnämnda påminner om SvD:s börskrönikör Andreas Cervenka som hade detta i en bloggpost för en vecka sedan (se min kommentar).

Istället för "Occupy WSt" uppträdde en Robin Hoodrörelse - "Robin de bois de la solidarité planétaire" i käcka gröna mössor. Mer i Nice-matin.
/DNg

 

Skicka en kommentar

<< Home