söndag, januari 15, 2012

Kan Juholt klamra sig kvar?

För att behålla Juholt måste den socialdemokratiska partiledningen ställa upp på att partiledaren råkat ut för en komplott som tom använt sig av urkundsförfalskning. VU måste göra utrensningar av dem som hittills framstått som sanningssägare. Ett sådant parti går mot nederlag.

I fredags hann Håkan Juholts underliga turer kring presentationen av budgetmotionen i slutet av september ifatt det socialdemokratiska partiet. Länge var det ganska tyst om avslöjandena i DI:s Weekend i mitten av december, som jag skrev om 19/12-11. Det verkade som om media tog julledigt efter att Juholt dementerat allt som DI hade att komma med. En uppföljning gjordes dock av en annan journalist på DI 9/1-12. Därefter har frågan börjat röra sig.

Det nya är att det finns dokument som har delgetts VU (verkställande utskottet inom S) som visar de två versionerna före och efter Juholts ingripande, som han nu förnekar. Det var detta som jag inte kunde förstå i min förra artikel. Att ljuga om något som kan motbevisas med en sparad kopia av den första versionen av budgetmotionen är att driva ett alltför högt spel som kan visa sig bli ödesdigert, menade jag då.

Nu kräver topparna inom VU att dessa graverande omständigheter utreds (Di.se, Nikl Svenssons blogg). Eftersom VU enligt uppgift ska ha möte på fredag i veckan som kommer måste man ha bilden klar. Det är också ett sätt att vinna tid. På onsdag är det partiledardebatt i riksdagen. Juholt håller sig undan och svarar inte på medias frågor.

Partiet vill naturligtvis ogärna byta partiledare så snart igen och i praktiken mindre än två år före valet 2014. Problemet är bara att Juholts olika felsteg nu har berövat honom förtroende och inflytande i de inre delarna av partiet. Det blir ingen upplyftande fortsättning fram till valet med en sådan partiledare. Och för att så ska kunna ske måste partiets centrala ledning hålla god min i elakt spel. Det blir inte heller roligt för dem som blir överkörda.

Om partiet ska behålla Juholt måste man komma fram till att det föreligger en omfattande konspiration mot partiledaren. Ett antal personer inom partikansliet måste ha pratat ihop sig om en version av turerna i september som är graverande för Juholt. Och de måste ha förfalskat en version av budgetförslaget där satsningen på a-kassan fanns med från början för att kunna hävda att Juholt fordrade att den skulle tas bort. Allt detta måste VU hävda har förekommit för att Juholt ska vara oskyldig. Dessutom borde väl VU fordra att så illojala funktionärer ska rensas ut och eventuellt polisanmälas för urkundsförfalskning?

Klarar VU att göra detta? Där sitter den veka Wanja Lundby Wedin, som inte kunde hantera pensionsavtalet för AMF:s VD för några år sedan. Ska hon några månader före sin avgång delta i en komplott mot sanningssägarna i partiet och få dem att nesligen utpekas som förrädare? Vem är det som ska driva denna strategi? Det är knappast Juholt själv eller Tommy Waidelich, som rimligtvis har lågt förtroende. Waidelich har nu senast försökt lägga ut några patetiska dimridåer där han tar på sig ansvaret för något, oklart vad.

Det troligaste är att VU saknar så hårdföra ledamöter som skulle krävas för att hålla fast vid konspirationsförklaringen. Därför måste de komma överens med Juholt att han tar en "time out" och funderar på sin situation. Kanske kan han komma tillbaka senare när uppståndelsen lagt sig. Eller också får man utlysa en ny extra partikongress som ska välja ny partiledare i höst.

Att utkora en ny partiledare blir inte lustigt. Någon given person finns inte. Medlemmarna vill ha Margot Wallström, som hittills inte stått till förfogande. En tredjedel så populära är Thomas Bodström, Veronica Palm och Mikael Damberg. Varken Wallström eller Bodström sitter i riksdagen. Men valsegern 2014 verkar kanske under alla omständigheter redan förlorad. Det kan vi i så fall tacka DI:s Tomas Nordenskiöld för.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , intressant.se

Etiketter:

2 Comments:

At 17 januari, 2012 15:15, Anonymous Anonym said...

Nåja
Juholt jobbar rätt bra själv också!

 
At 17 januari, 2012 17:03, Blogger Danne Nordling said...

Ja, man fråga sig hur han kan gå ut med ett så omdömeslöst påstående som detta med att regeringen driver försvarspolitiken i samarbete med SD. Vill han ha en annan fråga än ljugandet att falla på?

Det kanske blir så att Juholt tar timeout på grund av för hård psykisk belastning?
/DNg

 

Skicka en kommentar

<< Home