onsdag, augusti 17, 2005

Är svenskarna loja och indolenta?

Indolens, i dagligt tal lojhet, tröghet, oföretagsamhet (Nationalencyklopedin). En historia på nätet om den oföretagsamme fiskaren. Är det svenskarna?

En "tänkvärd" historia om fiskaren som inte ville komma upp sig cirkulerar på internet. Jag såg den på Annica Tigers blog. Där drällde det med kommentarer att detta var en tankeställare och liknande. Ingen tyckte att det demonstrerade en framstegsfientlig indolens, ett förakt för mindre vetande företagare och att vi skulle vara tacksamma för att det ändå finns de som vill bjuda till och ge svenskarna jobb som de kan sjukskriva sig från.

Läs och bedöm själv:

Den nöjda fiskaren

En fiskare hade avslutat sitt arbete för dagen och satt intill sin båt på stranden. En rik affärsman passerade och upprördes över att se fiskaren lata sig på stranden och titta på solnedgången.

- Varför är du inte ute och fiskar, frågade affärsmannen.

- Därför att jag har fångat tillräckligt med fisk idag. Nu sitter jag här och tar det lugnt och njuter av eftermiddagssolen, svarade fiskaren.

- Varför fångar du inte mer fisk när du har tid över, sa affärsmannen.

- Vad skulle jag göra med den fisken, undrade fiskaren.

- Du kan sälja den och tjäna mer pengar, blev svaret. Med pengarna kan du köpa en motor till din båt. Sedan kan du åka längre ut på havet och fiska på djupare vatten, fånga mer fisk och köpa nylonnät. Det kan ge dig ännu mer fisk och ännu mer pengar. Snart kommer du att ha tillräckligt med pengar för att köpa en båt till. Sen kan du bygga upp en hel fiskeflotta, sälja den och tjäna massor med pengar.

- Vad ska jag göra sen, frågade fiskaren.

- Sen kan du varva ner, ta det lugnt och njuta av livet, sa affärsmannen.

- Det är ju precis vad jag gör.

Ridå!

9 Comments:

At 17 augusti, 2005 17:13, Blogger Magnus Carlbring said...

yo

nöjjd det är mågnna man ser dom på semstern säörskilrt i sina billystolar på strannden och i blåbärsvägkanten

hejhej jag är nöjjd det är härligt

hejhej jag gillrar nöjjda menniskor dom gör världne till en säkrarare platts

man ska få vara nöjjd det är bra med nöjjda menniskor

men hur gjör man när man är indolent det undrar jag nu

det låtrer som min farra är indolent när jag också brollan inte kan hålllra snattran under fopållsmatchnen men jag vet inte

 
At 17 augusti, 2005 17:24, Blogger Danne Nordling said...

Bra "embryo". Låt dom vara nöjda. bloggblogg - där säger du att barnen svälter ihjäl. Det skiter dom indolenta i.

 
At 17 augusti, 2005 17:40, Blogger Wille said...

Den svenska vänstern framstår ibland som karikatyrer t o m på "Och Världen Skälvde":s en dimensionella "skurkar"..

Ibland undrar man om inte svenska företagare skulle göra klokt i att bara "stanna Sveriges motor" ett tag för att se hur bra folk klarar sig utan dem..
Min gissning är att det skulle slå aningen hårdare än om arbetarna skulle göra generalstrejk.

 
At 17 augusti, 2005 17:46, Blogger Danne Nordling said...

Det "kokar" bland svenska företagare. Synd bara att deras företrädare Svenskt Näringsliv måste skära ner personalen med 30 procent, eller 60 tjänster. Vem skall då gå emot indolensen?

 
At 18 augusti, 2005 16:12, Blogger AndersML said...

Jag har faktiskt viss förståelse för historien om den nöjda fiskaren. Att vila är också ett val och ett mål. Man behöver inte nödvändigtvis följa Karl-Bertil Jonsson-idealet.

Men den brister en del i framstegstro. Och som pedagogisk makroberättelse saknar den en del. Så (utan att göra det alltför moraliskt) kanske man skulle blanda in andra människor i berättelsen:

----
POGO Pedagog presenterar:

Fiskaren och ekonomen

En fiskare hade avslutat sitt arbete för dagen och satt intill sin båt på stranden. En ekonom passerade och förvånades över att se fiskaren lata sig på stranden och titta på solnedgången.

- Varför är du inte ute och fiskar, frågade ekonomen.

- Därför att jag har fångat tillräckligt med fisk idag. Nu sitter jag här och tar det lugnt och njuter av eftermiddagssolen, svarade fiskaren.

- Varför fångar du inte mer fisk när du har tid över, sa ekonomen.

- Vad skulle jag göra med den fisken, undrade fiskaren.

- Du kan sälja den och tjäna mer pengar, blev svaret. Så kan andra få mer, godare och billigare fisk. Med pengarna kan du köpa en motor till din båt, så att det inte blir lika slitigt att arbeta. Sedan kan du åka längre ut på havet och fiska på djupare vatten, fånga mer fisk och köpa nylonnät från folket på nätfabriken. Det kan ge dig ännu mer fisk och ännu mer pengar. Snart kommer du att ha tillräckligt med pengar för att köpa en båt till och betala lön åt fler fiskare. Sen kan du bygga upp en hel fiskeflotta, sälja den och tjäna massor med pengar.

- Ja, jag har ju alltid velat resa men aldrig riktigt haft råd. Och taket läcker ju in. Aldrig tycks man vinna man pengar till det på lotto. Man kanske borde ta och fiska lite iallafall.

Slut.

 
At 19 augusti, 2005 12:44, Anonymous Anonym said...

Den där fiskaren är ju bara dum i huvudet. Varför jobba överhuvudtaget när man kan leva på bidrag - och ta det lugnt hela dagen istället?

 
At 20 augusti, 2005 11:18, Anonymous Anonym said...

Man blir onekligen lite konfunderad då läkare som vägrar sjukskriva folk, på goda grunder förvisso, blir hotade av sina patienter, som tydligen hellre lever på bidrag och lever gott och väl, med både vilopauser och lagom med jobb på den grå arbetsmarknade.

Hans Karlson tror folk vill jobba av katten-. Därför skäller han ut arbetsgivarna- och även läkarna så där lite grand.

Ock det egna folket på försäkringskassorna som förtidspensionerar folk som bara sjutton får beting för det.

 
At 21 augusti, 2005 13:02, Anonymous Anonym said...

Att som ekonomen/direktören i historien komma och förebrå någon för att han inte jobbar, utan att känna till något om vederbörandes levnadsförhållanden i övrigt, är ju bara korkat.

Fiskaren kan ju vara nöjd med kåken, bilen, båten och pensionen. Så länge han inte förväntar sig att bli försörjd av det allmänna ser jag inga problem med hans inställning. Nu *finns* det förstås alldeles för många arbetsovilliga människor som blir försörjda av det allmänna. Men det är ju långtifrån säkert att fiskaren är en av dem. Och även om så vore fallet kanske man inte skall klandra honom för att ha fattat ett rationellt beslut och anpassat sig till systemet?

 
At 31 maj, 2010 12:41, Blogger MatsÅ said...

Hur vet denna Christer Tamm som tillber nyliberlismen och frihet. Det vill säga frihet för mammon inte frihet för arbetarna precis. Hur vet du Chrille vem som inte vill arbeta? Det finns alltför många som inte vill arbeta, vem då. Jo det föstås det finns alltid rötägg, men som du skriver verkar det som det är jättemånga som nte vill arbeta utan bara bli försörjda. Kanske är det situationer att de inte kan skaffa arbete, som att de är sjuka, söker jobb, kan inte ta vilket jobb som helst (finns många anledningar, som att de har inte har råd att ta det jobbet för att klara huset, alla vill kanske itne flytta om hustrun/mannen har jobb där de bor).

Sedan är det ju så att de flesta vill ha jobb och man får ju tänka på att arbetsförsäkringen är 20% mindre än lönen och ibland mera.

Som sagt jag undrar var du får uppgifter ifrån om att det är många som inte vill arbeta?

 

Skicka en kommentar

<< Home