fredag, augusti 12, 2005

Nu kan Reinfeldt ge besked om jobben!

I morgon lördag 13/8 talar Fredrik Reinfeldt i Vaxholm. Då kan han ge besked om hur moderaterna egentligen vill stimulera fram flera jobb. Och förklara hur många nya jobb som m:s 10 mdr extra till den offentliga sektorn skapar.

Moderatledaren kan också passa på tillfället att sammanfatta partiets aktuella ideologi och långsiktiga vision. Det känns angeläget när de flesta bedömare anser att Reinfeldt har bytt ståndpunkt på en rad områden. Vad vill moderaterna mer än att ta över regeringsmakten?

Hur kan det komma sig att ett parti som alltid drivit på för att både minska och effektivisera den offentliga sektorn nu framhåller att man vill öka de offentliga utgifterna med 10 mdr kr mer än regeringen? I huvudsak måste det ske genom att fler offentliga jobb skapas. När statsminister Persson nyss lade fram en liknande tanke var det många kommentatorer som menade att det inte fanns ytterligare vettiga arbetsuppgifter att utföra inom staten och kommunerna. Med moderaternas satsning kommer bortåt 30 000 nya offentliga jobb att skapas. Vad skall dessa personer göra?

Om Persson hade avstått från sin naivt klantiga formulering att de nya skulle "sätta upp gardiner åt äldre" hade Persson haft moderaterna inträngda i ett hörn. Nu kanske Reinfeldt kan smita ur fällan genom att hänvisa till att m vill åstadkomma riktiga jobb i offentlig sektor och kommer att säga nej till Perssons terapijobb.

Terapijobb som inte tillför något samhällsekonomiskt värde är egentligen sämre än att personerna i fråga går arbetslösa i en eller annan mening. Sådana "jobb" låser in arbetskraften och minskar arbetsutbudet när riktiga jobb skall åstadkommas.

Men för Persson är det viktigaste av allt att åstadkomma fler jobb före valet. När han väntat så här länge att avisera effektiva åtgärder kan han av rent valtaktiska skäl inte satsa på lättnader för företagen istället. Dels är detta inte s-politik och dels är risken stor att det tar tid innan detta ger effekt. Det egendomliga i Perssons utspel är däremot att han vill framställa de nya offentliga anställningarna som B-jobb. Varför?

Denna gratischans kommer Reinfeldt givetvis att ta fasta på. Genom att raljera med Perssons gardinuppsättningar kan han dessutom undvika att nämna sin egen satsning på offentliga jobb och hur den skall finansieras. Att minska antalet jobb i den privata sektorn för att få fler jobb i den offentliga är ingenting som Reinfeldt kan vinna röster på. Hela förslaget verkar vara ett groteskt misstag som hittills bara Sven-Otto Littorin och Mikael Odenberg nämnt i debatten.

Som jag nämnt tidigare ligger det i Reinfeldts intresse att Perssons satsning på offentliga jobb misslyckas. Frågan är hur aktivt FR kommer att försöka torpedera förslaget genom att hetsa fram oro på finansmarknaderna. Genom Perssons tal om spräckta utgiftstak finns en sådan möjlighet som effektivt kan stoppa GP. Då fortsätter arbetslösheten att vara hög till efter valet. Men det kanske är lika bra det, eftersom GP inte vill satsa på riktiga jobb utan på gardiner.

Reinfeldt kommer sannolikt att upprepa sina tre teser från partiledardebatten 15/6 -05 att det skall bli lägre bidrag, billigare att anställa och mer lönsamt att vara företagare. Men kommer han att förklara hur detta konkret kan ge uppemot 300 000 nya jobb, som han sedan påstod i sitt framträdande i Almedalen? Nu måste debatten föras framåt. Ett fortsatt malande på tomgång kan utlösa besvikelse och tillbakagång. Det får inte bli en ny Agenda-debatt (24/5 -05) som inte ger några besked, om någon fortfarande kommer ihåg denna innehållslösa duell mellan GP och FR.

(Om Reinfelds Vaxholmstal 13/8 -05)

1 Comments:

At 21 augusti, 2005 19:43, Anonymous Anonym said...

Vill man ha nya jobb så är det lätt fixat.
Gör som kineserna; de importerar västerländsk teknologi samt de kineser som tillåtits lämna landet för att öka sina kunskaper.

Sen anpassar de sig alltmer till den globala marknaden under partitets rigorösa ledning coh utländska företag strömmar till Kina där nya marknader finns och där arbetskraften är billigare.

Men kineserna är vana vid fattigdom, usla löner samt politiskt förtryck. Och något väldfärdsssystem existerar bara inte t ex pensioner.

Från denna utgångspunkt startar nu kineserna ny produktion inom ilika område.

Senaste exemplet är nya bilar som kalkyleras kunna säljas för 28 000 kronor. Hur är då detta möjligt? Ja, lönekostnaderna ligger skattningsvis på 70 procent och de kinesiska bilarbetarna får nöja sig med tio kronor i timmen i lön och strålar av lycka över det, ty den lönen överstiger avsevärt andra inkomster i Kina.

Annars är ju den gamla regeln den: planekonomier har ingen arbetslöshet, folk lever i fattigdom och varor och tjänster kan inte prånglas ut på världsmarknade,.

När DDR försvann fick merparten av fabrikerna avvecklas och arbetslösheten steg, liksom levnadsstandarden.

 

Skicka en kommentar

<< Home