onsdag, mars 25, 2009

Wanja är inkompetent men ansågs trevlig

LO utnämnde en medioker koncernchef (ordförande) år 2000. Hon hade inte sådana meriter att hon klarade att sitta i 24 styrelser utan att missa innebörden i farliga beslut. Men ändå har hon fördömt näringslivets högpresterande tävlingsmänniskor för deras ersättningar. Det är hon själv som inte är värd sin lön.

Vad är det egentligen som kvalificerade Wanja Lundby-Wedin att bli LO:s ordförande år 2000 vid 48 års ålder? Hon började sin karriär som undersköterska vid Danderyds sjukhus, blev ombudsman för Kommunal 1981 och anställdes vid LO 1994. Några utpräglade prestationer är hon inte känd för. Inom näringslivet skulle knappast en så slätstruken person kunnat utses till koncernchef. Ändå kan det där hända att fel person blir högt uppsatt.

Det verkar vara egenskapen att vara oförarglig som varit Lundby Wedins främsta merit. Hennes drive och simultankapacitet har varit medelmåttig. Hon är helt klart ingen högpresterande tävlingsmänniska. Men som alla som blivit högt uppsatta ville hon ha mer pengar och prestige. Hon kapade åt sig 24 styrelseposter inom rörelsen. Det gav också arvoden utöver den synliga lönen som av tradition varit medioker inom arbetarrörelsen.

Att ha en person med bristande formell kompetens och begränsad kapacitet i olika styrelser är en risk. En sådan person har inte vare sig förmågan till överblick eller talangen att göra snabba och relevanta analyser från allt informationsmaterial som produceras inför alla dessa sammanträden. En del av dessa analyser bygger på underhandskontakter som kräver gott psykologiskt handlag och ett bra minne. Man kan inte surfa omkring på en räkmacka bara för att man är trevlig. Då är man inte värd sin lön och andra ersättningar.

Någon borde studera hur det gick till när förre Folksam-chefen fick enorma förmåner från styrelseordförande Lundby Wedin för några år sedan. Redan då haltade det betänkligt mellan den offentliga retoriken och det faktiska handlandet. Det indikerade om inte annat så dåligt omdöme.

LO har på 2000-talet reglbundet varje år gått till storms mot de enorma ersättningar som ett litet fåtal chefer inom näringslivet erhållit - kanske 100 personer. Syftet med detta moraliserande är dunkelt. Lägre löner för VD:ar ger ingen stor besparing. Det kan istället uppamma missnöje och splittring av vad man vill jobba med. Är inte Lundby Wedins skall mot näringslivet ett billigt sätt att stärka den egna organisationen eller rentav den egna positionen?

Det skulle vara en ödets ironi om Wanja Lundby-Wedin nu får avgå på att hon själv beviljat förmåner som "sticker i ögonen" på den egalitära opinion som hon själv har bidragit till att piska upp. Om Stefan Lövdén blir efterträdaren kommer LO att bli mer realistiskt. Miljöpartiet skulle sättas på plats och Mona Sahlin (S) skulle få en "överrock" som bestämde var skåpet skall stå i energipolitiken och klimatpolitiken. Det är ett tveeggat svärd i kampen mot Fredrik Reinfeldt och Alliansen. Å ena sidan mister de borgerliga hotet om en huvudlös politik från socialdemokraterna. Å andra sidan suddas skillnaderna mellan blockens politik ut ytterligare.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , intressant.se

Etiketter:

5 Comments:

At 25 mars, 2009 17:24, Anonymous Anonym said...

Danne Nordling gör sig mödan att påpeka självklarheter. Utmärkt, då slipper jag.

Det här är en skandal utan like. Hon har BETALT just för att INTE bli "grundlurad". Hon har BETALT för att driva framn klara besked om någonting oklart. Hon har inte gjort någonting av detta. Hon har bara suttit där som en fågelholk. i 24 styrelser! Tjugofyra! Som ett annat rundningsmärke bara för att berika sig. Det är så man tappar andan.

Vänsterekonom som jag definitivt är måste jag nu slå fast: jag föredrar definitivt en förnyad alliansseger i nästa val. Inte för att jag är entusiastisk över regeringens fatalistiska övervintringspolitik, utan för att den är någorlunda kompetent, reaktiv och visar ett visst demokratiskt sinnelag. Den är det mindre dåliga alternativet. Oppositionen, däremot, är notoriskt inkompetent och visar mycket tveksamt demokratiskt sinnelag. Det Wendby-Lundin-skandalen illustrerar är en "sovjetisk" tendens till demokratiskt oåtkomlig, maktfullkomligt självgod och oörmögen byråkrati. Nomenklaturamentalitet! Helt okänslig för folkets krav, som de yrvakna och släpiga socialdemokratiska kommentarerna med förfärande tydlighet illustrerar. Och att DET är sämst av allt för samhällsekonomin har nutidshistorien visat hur klart som helst. Den läxan gäller oförändrad.

- Peter Ingestad, Solna

 
At 25 mars, 2009 18:41, Blogger Per-Olof Persson said...

Ett annat problem är LO-medlemmarnas inkompetens. Fackföreningar sänker nämligen sysselsättningen och reallönerna. LO-medlemmarna är endast till för att betala funktionärernas löner.

 
At 25 mars, 2009 23:34, Blogger Nils Lindholm said...

Wanja ger dubbla budskap, som LO kritiserar hon det hon godkänner som styrelsemedlem.
Och inkompetent, Ja.
Men
Wanja är väl inte hela styrelsen.
Du - Ni menar att Wanja skall hängas men att resten av styrelsen har gjort rätt.
Alla i styrelsen sitter naturligtvis i samma båt och dom andra sitter naturligtvis jäkligt still just nu.
Pensionsuppgörelsen vid 'om-anställningen' är det inge fel på, helt normal.

 
At 26 mars, 2009 10:49, Anonymous Anonym said...

Va med majoriteten som är inkompetenta och otrevliga attpåtill ?

 
At 26 mars, 2009 11:27, Blogger Nils Dacke said...

Bra inlägg och kommentar peter I! Även jag hoppas att dm förlorar nästa val och då verkligen går tillbaka till ritbordet och gör om sitt extremt toppstyrda parti och LO är inte bättre.

Att hon skulle rida ut detta är osannolikt och skulle försvaga S ännu mer. Stefan Lövden är ett utmärkt val.

 

Skicka en kommentar

<< Home