tisdag, januari 26, 2010

Reinfeldt slår tillbaka men behåller stupstocken

Nu angriper Reinfeldt vänsterpartierna för deras förslag till 58-årsgräns för förtidspensionering. Men han säger inget om "stupstocken" utan tycks acceptera att det är en adekvat benämning för 550-dagarsregeln i sjukförsäkringen.

Idag 26/1 skriver statsminister Fredrik Reinfeldt och socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson tillsammans om sjukförsäkringens reformering på DN-Debatt. Att de uppträder tillsammans måste ses som en markering från statsministerns sida att han inte har någon kritik mot sin socialförsäkringsminister. Frågan är om det är ett vinnande grepp?

Debattartikeln slås upp som ett svar på de rödgröna vänsterpartiernas artikel den 19/1 med oppositionsledaren Mona Sahlin i spetsen. Deras artikel skissade på ett rödgrönt förslag till förändringar. Huvudbudskapet var att det centrala inslaget i reformeringen, som varit i fokus sedan i höstas, skulle tas bort:
"Vinner vi valet kommer vi direkt att avskaffa stupstocken i sjukförsäkringen efter 550 dagar. De som utförsäkrats av regeringens regeländringar och som behöver det ska återförsäkras. Det betyder inte att människor lämnas kvar i sjukpenning hur länge som helst. En individuell prövning ska göras successivt i samarbete med individen och behandlande läkare. "
Det hade varit intressant om alliansministrarna hade replikerat på huvudfrågan. Men deras artikel innehåller ingenting som polemiserar mot vänsterpartiernas attack. Istället framhåller de att antalet sjukskrivna sedan 2006 minskat från 200 000 till 100 000 och att antalet förtidspensionerade minskat från 555 000 till 500 000. Detta måste tolkas som att utförsäkringsreglerna ska behållas och att den adekvata termen numera är det obehagliga ordet "stupstock" (det har med halshuggningar att göra).

Fredrik Reinfeldt bedömer uppenbarligen att han kan sätta agendan för sjukförsäkringsdebatten. Istället för att diskutera det som står i centrum för allas uppmärksamhet - stupstocken - tar han upp oppositionens något oförsiktiga nämnande att ingen ska få förtidspension före 58 års ålder. Att göra denna skissdetalj till huvudfråga och uttala sin besvikelse över att oppositionen inte kommit med ett mera genomarbetat motförslag är litet väl magstarkt. Hur många går på en sådan avledningsmanöver? Men regeringskansliet har räknat ut att det betyder 2 120 kr/mån i sänkt ersättning för vissa.

Oppositionen är inte skyldig att ha ett färdigt förslag i dagens läge. Det utkast som finns är knappast heller så definitivt att man kan peka ut en grupp som kommer att få sänkt ersättning med 2 120 kr. Det väsentliga är att "stupstocken" ska avskaffas. Vad man väntade i regeringens artikel är antingen att man aviserar sådana förändringar att den faktiskt avskaffas eller att man rättfärdigar regeln.

Det finns en hel del positivt att säga om regelförändringarna. Ett reportage (lyssna) i radions P1 igår visar exempelvis att en halvtidssjukskriven inte går miste om sin ersättning. Någonstans borde argumenten för förändringen ha presenterats. Detta var i första hand Husmark Pehrssons ansvar. Hon har uppenbarligen gravt brustit i sin uppgift att föra ut hur väl utformad förändringen varit. Därför är det svårt att se på vilken grund Reinfeldt visar så stort förtroende för henne.

I dagens läge har debattens utveckling sprungit förbi alla försök att rättfärdiga "stupstocken". Populister inom oppositionen och i media har redan satt bilden av en kall och okänslig reform. Då återstår att antingen försöka tala om annat, som Reinfeldt gör idag och gjorde i partiledarduellen, eller att göra något radikalt som gör det omöjligt att använda ordet "stupstock" i framtiden.

Min bedömning är att det inte går att försöka tala om annat. Stupstocken måste avskaffas om det ska finnas en chans att vinna opinionen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , intressant.se

Etiketter: ,

4 Comments:

At 27 januari, 2010 00:00, Anonymous Anonym said...

Reformerna i sjukförsäkringen kommer att vara bortglömda inom 2-3 månader. Det var man överens om i "Debatt" tidigare i kväll. Den viktigaste frågan i valrörelsen kommer att bli utanförskapet menade K.G. Bergström.

 
At 27 januari, 2010 18:03, Blogger Danne Nordling said...

Det ligger något i detta, i synnerhet efter partiledarduellen i radion idag. Stupstocken togs nästan inte alls upp. Men jag är inte säker på att Socialdemokraterna kommer att avstå från denna fråga om den inte avgörs. Det kan dock visa sig att dess verkningar inte blir så katastrofala som det har beskrivits. Men om det uppträder fler missförhållanden kommer frågan att förfölja regeringen.

Utanförskapet försökte Sahlin ta upp idag men det lyckades inte. Finanskrisen är inte regeringens fel.
/DNg

 
At 28 januari, 2010 01:00, Blogger Bengterikj said...

Lägg ner Försäkringskassan! Då skulle det bli en instans mindre i rehabsvängen och många miljarder över. Flytta hela ansvaret för sjukförsäkringen till arbetsmarknadens parter. Man har ju redan en stor del av sjukförsäkringen, pensionerna och a-kassan. Sänk tjänstepensionsåldern! Det skulle vara en lisa för många tröttkörda kvinnor i fysiskt eller psykiskt tunga arbeten. Pensionsåldern är idag 61 år för den allmänna pensionen, vilket inte är så känt eller accepterat. Inför medborgarlön! Då skulle de som vill kunna ägna sig åt sin sjukdom eller sina intressen ifred utan att bli trakasserade avbyråkrater på FK och AF, och så småningom kanske till och med börja vända blickarna mot arbetsmarknaden.

 
At 30 januari, 2010 14:16, Blogger Bengterikj said...

Hej Danne

Googlade på medborgarlön och såg att du skrev om detta redan 2005 och fick många kommentarer.

Fallet Alexandra Johansson, som valsat runt i media ett tag, skulle nog må bra av medborgarlön. Hon har säkert 10 000 kr netto per månad i barnbidrag, underhållsstöd och bostadsbidrag. Hon skulle kunna leva (gott?) på en skattefri medborgarlön på 6-8000 kr. Kvinnofälla som ett brev på posten.

Kommande års BNP-tillväxt borde kunna ge utrymme för både skattesänkningar och medborgarlön.

Men det folkliga motståndet är nog starkt. Det verkar ju vara starkt mot långtidssjukskrivningar, förtidspensioner och arbetslöshet (bidragslinjen).

MVH
B-E

 

Skicka en kommentar

<< Home