lördag, oktober 22, 2011

Annie Lööf borde ta strid med Reinfeldt om marginalskatterna

Moderaterna vill inte avskaffa värnskatten. De kan varken förklara att den försämrar landets ekonomi, att den strider mot allmänintresset eller att den enbart är till för de avundsjuka. Men det kanske Annie Lööf kan om hon står upp för sina värderingar.

På lördagen 21/10-11 höll moderaterna stämma i Örebro. Moderatledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt höll ett anförande där han framhöll att partiet företrädde allmänintresset och att Svenskt näringsliv var ett särintresse (SvD). Finansminister Anders Borg och gruppledaren Anna Kinberg Batra argumenterade för att värnskatten inte skulle avskaffas.

Argumentationen från Borgs sida var att Moderaterna var ett intresseparti för de breda grupperna av kåg- och medelinkomsttagre och därför inte kunde förorda att värnskatten skulle avskaffas. De människor vars intresse Moderaterna företräder skulle nämligen inte tjäna på att marginalskatten sänks med 5 procent:
"Av Sveriges sjuksköterskor är det en procent som betalar värnskatt, av Sveriges kvinnliga poliser är det en procent som betalar värnskatt, av Sveriges kvinnliga lärare är det 0,3 procent som betalar värnskatt, sa Anders Borg i sitt tal." (Ekot)
Har han inte tänkt på att detta betonande av egenintresset rimmar illa med partichefens deklaration om allmänintresset? Eller anser han att sjuksköterskor, kvinnliga poliser och kvinnliga lärare är så korkade att de inte begriper vad allmänintresset innebär? De måste lockas med omedelbara pengar i plånboken - allt annat är tydligen för komplicerat för speciellt kvinnliga löntagare.

Att avskaffa värnskatten och sänka Sveriges marginalskatter, som är högst i världen, är ju inte intressepolitik - även om kommunisterna försöker göra detta gällande. Det är till dels en fråga om pragmatisk skattepolitik för att befrämja allas intresse. Sänkta marginalskatter har nämligen en välgörande långsiktig inverkan på den ekonomiska utvecklingen som kommer alla till del (bart mars-11). Om vi vill värna om Sverige som avancerat industriland borde värnskatten avskaffas.

Detta borde inte vara för svårt att förklara för de stora medborgargrupperna. Men det är vad Anna Kinberg Batra förde fram som argument mot ett avskaffande av värnskatten. Hon "påpekade att det skulle bli så stora skillnader i skattesänkningar mellan hög- och låginkomsttagare om värnskatten togs bort, att hon inte kunde försvara det." (Ekot) Är det inte att nedvärdera den egna förmågan att förklara allmänintresset litet väl mycket? Kanske moderata kvinnor har svårt att kommunicera med kvinnorna i valmanskåren?

Vi som företräder ett frihetligt allmänintresse får istället sätta vårt hopp till Centerns nyvalda ordförande Annie Lööf, som tidigt deklarerat att hon är för sänkta marginalskatter och en allmänt mindre progressiv - "plattare" - skatt. Hon kanske kan förklara de nationalekonomiska sambanden om varför alla tjänar på att marginalskatterna sänks.

Jag tycker dock mig märka att Lööf också har en ideologisk motvilja mot skatter som inte har till uppgift att befordra det allmänna intresset utan istället är till för att skada vissa grupper ekonomiskt. Det kan tyckas absurt att vi har sådana skatter men värnskatten tar inte in några pengar netto till medborgarnas välgång. Värnskattens uppgift är att tillfredsställa alla som är missnöjda med att andra tjänar mer än dem och därför gillar en skatt som försämrar dessa "rikas" ekonomi. Om man kan förklara detta borde ingen kunna försvara värnskatten (bart juni-11).

Vill Annie Lööf leda eller ledas? Om hon är trogen sin ideologi måste hon stå upp för sina liberala värderingar både mot bakåtsträvare inom den egna rörelsen, inom socialdemokratin och inom Moderaterna. Men hon kanske vill satsa på ett lyssnande ledarskap där det gäller att fånga upp vad som rör sig i partidjupet. Där vill man nog samma sak som Moderaternas ledargarnityr. I så fall blir kanske Annie Lööf en ny Mona Sahlin eller Lennart Daléus.

Annie Lööf borde därför ta strid med Moderaternas ledning om sänkta marginalskatter. Hon har faktiskt den moderata partistämman med sig som beslutade att värnskatten är skadlig och ska avskaffas, men inte nu (DN).

Bloggat om särintressen DHE. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , intressant.se

Etiketter:

6 Comments:

At 22 oktober, 2011 07:49, Anonymous Anonym said...

Vem kan överhuvudtaget räkna med floskler-sprutan Annie Lööf, tusen ljusår från verkligheten i sin ungdomliga "fräschör"? Allt är möjligt,inga gränser ska finnas, varken konkret eller ideologiskt...
Det nya lycko-Sverige med 40 milj! Vaddå,skatter? Ngt så trivialt och trist står vi över..Och alla nya miljöproblem som skulle bli följden..
/google-inlogg funkar ej!/

 
At 22 oktober, 2011 17:19, Anonymous Anonym said...

Statsskatten och värnskatten, eller avundsjuke, flit och förkovranskatterna som de rätteligen borde kallas, är helt förödande för Sverige. De skickar ut mycket tydliga negativa incitament till människor att utbildning och hårt arbete inte är något som staten prioriterar högt.

 
At 22 oktober, 2011 19:03, Blogger Nils Lindholm said...

Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

 
At 22 oktober, 2011 19:03, Blogger Nils Lindholm said...

Nej men Danne där har vi ju lösningen, lägre skatter.
vi ser ju att USA inte har nån arbetslöshet o kris.
Ja men guud där har vi ju lösningen . . . enl. Danne.
Vi kör ett varv USA.
Ällär?

 
At 22 oktober, 2011 19:41, Anonymous Lars said...

Vad Sverige skulle behöva vore en skatt på avund. Den som kan komma på hur en sådan skatt tekniskt skall utformas borde vara garanterad "nobelpriset" i ekonomi!

 
At 22 oktober, 2011 23:39, Blogger Danne Nordling said...

Anonym 07:49, det är kanske naturligt att man som ung nytillträdd partiledare gör en massa allmänna och välvilliga uttalanden med föga substans. Det gäller ju att stärka sin position i alla grupper innan man (ev) börjar med en politik som utmanar vissa grupper. Så gjorde Reinfeldt innan han radikalt lade om moderaternas politik.

Anonym 17:19, moderaterna tycks tro att man kan överse med marginalskatternas negativa verkningar om man inte pratar om dem. Istället gör man på socialdemokratiskt klassiskt manér saken till en fördelningspolitisk fråga. De som verkligen företräder allmänintresset borde protestera.

Nils Lindholm, att sänka världens högsta marginalskatt är en av flera åtgärder för att värna om Sveriges fortsatta framtida utveckling som avancerat industriland. Det är inte till för att minska dagens arbetslöshet.

Det är f ö fel att antyda att USA:s arbetslöshet och kris orsakats av sänkta marginalskatter.

Lars, avund är tyvärr en egenskap som ingen vill erkänna. Men att den finns och är ett incitament för skattepolitiken borde man inte kunna förneka även om många försöker. Det kanske finns forskning om avund att börja med?
/DNg

 

Skicka en kommentar

<< Home