måndag, december 12, 2011

Globala temperaturen sjunker

Temperaturen i världen fortsätter att sjunka. Det magra resultatet från klimatmötet i Durban kanske ligger i linje med verkligheten.

Klimatmötet COP 17 i Durban antog en överenskommelse om att till 2020 komma fram till en överenskommelse om minskade koldioxidutsläpp. Några tydliga krav på minskade utsläpp innehåller inte uppgörelsen i Durban. Kyotoprotokollet förlängdes dock till 2017. Men det omfattar bara 30 procent av utsläppen globalt. Hur färdplanen till en ny global överenskommelse ska utformas ska utarbetas till 2015.

Durbanuppgörelsen är en framgång för det formella förhandlingsarbetet. Men något innehåll finns inte vilket kan innebära att det slutliga uppgörelsen kan bli ett fiasko. Naturskyddsföreningens generalsekreterare säger i DN att vi fått "en färdplan mot fyra grader" global uppvärmning istället för två grader. Enligt DN:s ledare är dock avtalet inte helt misslyckat. Kina, Indien och USA är ju med.

Sedan en tid har emellertid temperaturmätningar med satellit indikerat att den globala uppvärmningen stannat av (bart 10 nov-11). En mätning från RSS visar att nedgången i oktober har fortsatt i november, som ligger ytterligare något lägre. Se nedanstående diagram:


Naturligtvis är det för tidigt att dra slutsatser om temperaturutvecklingen till 2020. Men det är inte längre lika självklart att det är bråttom med utsläppsminskningar. Sålunda har EU inte gått med på att minska sina utsläpp med mer än 20 procent till 2020 istället för 30 procent.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , intressant.se

Etiketter:

2 Comments:

At 12 december, 2011 17:07, Anonymous Anonym said...

Måste vara svårt få en bra bild på temperaturen över hela jorden över ett år.
Jag brukar säga att havsytans höjning ger facit på hur väl alla förutsägelser slår in.
SMHI håller koll på den:
http://www.smhi.se/polopoly_fs/1.8629!Svenska_havsvattenstandsserier_-_En_klimatindikator.pdf

 
At 13 december, 2011 14:38, Blogger Errbe said...

Det är nog lika svårt att räkna fram en havsnivå som en temperatur att gälla för hela globen under ett helt år.

Med satelliter i matematiskt säkra banor har man bättre möjligheter än förr. Den nya satelliten Jason-2 har högre nogrannhet än de tidigare. Dess data indikerar att havsnivån MINSKAT under de senaste tre åren.

En svensk sammanfattning av "Den oförblommerade galenskapen i Durban" finns här:

http://everykindapeople.blogspot.com/2011/12/den-oforblommerade-galenskapen-i-durban.html

Under den dogmatiska kampen mot koldioxiden hittar man en totalitär livsåskådning, där eliterna skall rädda "folket" från sig självt.

 

Skicka en kommentar

<< Home