tisdag, januari 24, 2012

Nordeas avkastning sjönk 8 % till 10,6 %

Banken Nordea fick känna på en minskning av lönsamheten 2011. Räntabiliteten på eget kapital efter skatt sjönk från 11,5 procent till 10,6 procent. Det är långt kvar till de 15 procent som diskuterats i den politiska debatten.

Det har hetsats mot bankernas ohemula vinster det senaste året. Både socialdemokrater och regeringsföreträdare har varit kritiska mot bankernas vinstkrav. Det brukar anges som ett avkastningskrav på 15 procent efter skatt. Men det är inte ofta som detta har uppnåtts (bloggartikel 14/11-11).

Idag presenterade Nordea sitt bokslut (pdf) som sägs visa en "rekordvinst" - dock något skakig enligt SvD. När politiker och opinionsbildare läser näringslivsnyheternas glättiga artiklar förstår man att de som är okunniga och för inkompetenta för att tränga bakom rubrikerna lätt kan få för sig att det går bra för Nordea och då naturligtvis på bolåntagarnas bekostnad. Vissa ekonomijournalister försöker visa att skillnaden mellan boräntorna och den s k interbankräntan Stibor har ökat. Men det går aldrig för bankerna att finansiera inlåning till till denna ränta. Kostnaderna kan mycket väl öka även om denna skillnad ökar. Detta är teknikaliteter.

Det gick inte så bra för Nordea 2011. Riktigt dåligt gick det för aktieägarna som förlorade 24 procent av sitt kapital. Bankens inkomster ökade bara med 2 procent (mindre än inflationen) trots att ränteinkomsterna ökade med 6 procent. Rörelsekostnaderna ökade däremot med 8 procent. Utlåningen ökade med 7 procent. Förra årets vinst mm räckte för att öka det egna kapitalet med 6 procent - från 24,5 mdr € till 26,1 mdr €.

Vinsten före skatt minskade med 92 miljoner € (ca 810 miljoner kronor) till 3 547 milj € eller med 3 procent. Efter skatt blev vinsten drygt 2,6 mdr € mot nästan 2,7 mdr € år 2010.

Detta betyder att Nordeas avkastning på eget kapital sjönk från 11,5 procent 2010 till 10,6 procent 2011. Procentsatsen för avkastningen sjönk sålunda med 8 procent. Det var 8 procent åt fel håll om målet är 15 procents räntabilitet. Det hade krävt 30 procents förbättring av lönsamheten.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , intressant.se

Etiketter: