måndag, mars 18, 2013

Vart tar Cyperns stödpengar vägen?

Utlandets stöd till Cypern ger ingen höjd levnadsstandard för cyprioterna. De kan inte öka importen och utgör därför ingen belastning för skattebetalarna i eurozonen. Varför ska då stödpolitiken få leda till kaos och bristande tilltro till insättningsgarantin i bankerna?

0,9 milj inv
Nu pågår slutförhandlingarna om ett stödpaket till Cypern (DN, SR). Ett räddningspaket på 17 miljarder euro har diskuterats en tid, vilket motsvarar 95 procent av Cyperns BNP. Paketet har modifierats till ett lån från EU och IMF på 10 mdr euro och en "engångsskatt" på banksparande som ska ge 5,8 mdr euro - en linje som drivits av Finland (SvD). Först krävde IMF en skatt på 40 procent vilket därefter har reducerats till ca 10 procent för större innehav. Vreden mot den nye presidenten Nikos Anastasiades har blivit stor på Cypern och olika kompromissförslag diskuteras. Ett sådant tycks vara att skatten byts till statsobligationer med en löptid uppemot fem år. Bankerna kommer att vara stängda till på torsdag.

Den del av pengarna som kommer in från bankspararna (viss del [max 37 %] "ryska maffiapengar") ska gå till statsbudgeten för att täcka budgetunderskottet, som förutses bli 0,8 mdr € 2013 (4,5 %). Resten av bankpengarna kanske används för att minska statsskulden som förra året uppgick till 15,5 mdr €. Att förhindra statsbankrutt kräver inte särskilt mycket pengar.  De 10 miljarderna i stöd från utlandet ska gå till Cyperns banker som gjort enorma förluster på utlåning till Grekland.

Den intressanta frågan är vad som händer med bankstödet på 10 mdr € vilket motsvarar 56 procent av BNP. Det är ju inte så att Cypern kan använda pengarna till att öka sin levnadsstandard. Hela importen är ju bara ca 7 mdr €. Men om pengarna kommer in till Cypern och inte resulterar i ökad import måste samma pengar omedelbart lämna landet. De ska enbart registreras som primärkapital i Cyperns banker för att förhindra dem från att gå i konkurs. Därefter kan de föra ut pengarna genom att köpa euroländernas statsobligationer. Allt blir som förut realekonomiskt sett.

Frågan är varför man inte gör likadant med de sista 5,8 miljarderna euro. Varför ska man åsidosätta de bankgarantier för småsparare på 100 000 € som alla trodde var lagfästa? Det är tydligen inte bara Finlands fel (Hbl) utan också ett utflöde från den tyska valrörelsen och ett krav från socialdemokraternas Peer Steinbrück (SR). Förbundskanslern Angela Merkel är som vanligt för svag för att få rätsida på kravställandet. Först när det blev kravaller på Cypern började alla tyska politiker skylla ifrån sig. Men skadan är redan skedd. Bankgarantier som ska förhindra panikartade bankrusningar kan inte längre ses som garantier. Instabiliteten i hela Europa ökar.

Europas svaga politiker demonstrerar ännu en gång sin eminenta inkompetens på euro- och ekonomiområdet.

Forts: Cyperns plan B 19/3-13

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , intressant.se

Etiketter:

5 Comments:

At 18 mars, 2013 18:27, Anonymous Attila said...

Jag bor sedan några år på Cypern, och måste säga att det här känns lite overkligt. Konfiskation av banktillgångar tillhör inte vanligheterna. Innan Cypern gick med i EU hade landet till skillnad mot andra Medelhavsländer låg arbetslöshet och god ekonomi. Låg bolagskatt och förmånliga bankvillkor var ett sätt att få fart på ekonomin, inte helt ovanligt för små länder utan naturtillgångar. Man undrar hur det nu ska gå utan de här ekonomiska konkurrensmedlen? Det cypriotiska bankväsendet kommer att förlora all sin kredibilitet, pengar och bolag kommer att flytta från landet. Man röstar pm konfiskeringen imorgon tisdag. Ska bli intressant att se hur det går. Känns som om EU-krisen har gått in i ett nytt skede.

 
At 18 mars, 2013 19:56, Anonymous Anonym said...

För den som kan läsa har skriften funnits på väggen en längre tid, det är bara löjligt att skylla på EU. Cypern var inte särskilt efterlängtat men de tiggde och bad om att bli insläppta. Undermåligt ledarskap förstod inte konsekvenserna, BAU var inte längre möjligt och nu flödar tårarna. Undermåligt och irriterande.

Fritz.

 
At 18 mars, 2013 20:38, Anonymous Attila said...

Intressant sammanslutning, där över hälften av medlemmarna lider av allvarliga olika problem.

Apropå att skylla på EU...

Krisen börjar att närma sig Finland, och snart sitter även Sverige i klistret. Och då kan man börja fundera på vad som egentligen hände, medan man skyllde allt på andra.

 
At 18 mars, 2013 22:06, Blogger Danne Nordling said...

Under perioden 2002-2006 hade Cypern en arbetslöshet på 4,4 procent medan Grekland och Spanien båda hade 10 procent arbetslösa.

Spaniens arbetslöshet exploderade 2009 och Greklands 2011. Cypern följde 2012. Det borde ha funnits tid att reda upp problemen i banksektorn där. Skulle man ha varit obekant med den nära kopplingen mellan Greklands och Cyperns banker? Tanken att Ryssland skulle rädda Cypern borde ha betraktats med skepsis av EU och IMF.

Vad de nu gör är att sakligt sett i onödan konfiskera pengar (även från småsparare) eftersom det finns upphetsade väljaropinioner i Tyskland och Finland mfl som ser det mesta av sparandet på Cypern som genererat från kriminell verksamhet.

Vad demonstrerar Merkel, Steinbrück och Urpilainen för inställning till lagar och rättssäkerhet med sådana villkor på så lösa grunder?
/DNg

 
At 18 mars, 2013 22:48, Anonymous Attila said...

Om stora delar av sparandet i Cypern kommer från kriminell verksamhet - bevisa det - och lagför de skyldiga. Det är inte bankernas jobb, utan polisens och domstolarnas.
Man är oskyldig så länge motsatsen bevisats. Tills dess är det bara snickesnack.
Och jag antar att ryska pengar finns på många bankkonton i Europa, i bl.a Schweiz, London och Frankfurt etc etc. Kanske även i fina och trevliga Stockholm?
Inte speciellt trevligt att utmåla just Cypern som något tjuvnäste. Det finns folk från hela världen här, och de flesta jobbar hårt i alla möjliga olika branscher.

 

Skicka en kommentar

<< Home