Personligt om böcker
Ett kedjebrevsliknande fenomen cirkulerar bland bloggare. Det går ut på att man skall svara på några frågor om ens böcker och vad man läser. Johnny Munkhammar har "utmanat" mig och här följer frågorna och mina svar:
Hur många böcker äger du?
Jag gjorde en överslagsbedömning genom att räkna hyllmeter med hjälp av stickprov. Grovt bedömt blir det 2 100 böcker som är tillgängliga. Därtill kommer ett okänt antal i ett magasin och dessutom en del på landet. Det är dock fullt överallt och jag har börjat kasta några.
Senast köpta bok?
Gerore Paloczi-Horvaths biografi över Mao Zedong
Senast lästa bok?
Simon Sebag Montefiori: Stalin. Den röde tsarens hov, Bo Lindensjö: Perspektiv på rättvisa, David Brown: Änglar och demoner.
Fem böcker som betytt mycket för mig:
Robinson Crusoe
Röda Nejlikan
En tillbakablick 2000-1887 av Edward Bellamy (författad 1887 av en utopisk socialist)
Framåtskridandet och fattigdomen av Henry George
De politiska idéernas historia av Henry J Schmandt
Robert Nozick: Anarki, stat och utopi
Därtill kommer en del med mera indirekt påverkan. Om friheten av JS Mill var en besvikelse liksom en del andra frihetsböcker. Rands Kapitalismen, det okända idealet var dock bättre. Dostojevskis Brott och straff satte utilitarismen i fokus. Schwartzschilds Marxbiografi var intressant på sin tid medan Solzjenitsyns Lenin i Zürich alltför detaljbehängd. G E Moores Etik ledde till min kritiska inställning till utilitarismen.
Skicka vidare
Meningen är att detta koncept skall spridas vidare som ett kedjebrev till andra bloggare. Jag är dock emot kedjebrev så vem som vill kan ta upp idén och känna sig utmanad. Det vore trevligt om jag fick ett tips om detta genom en kommentar här eller ett mail till: danne.nordling¤skattepolitik.info.
5 Comments:
Med all respekt : Det er inte speciellt imponerande att stoltsera med biografier om historiska dinosaurier. Det finns en uppsjö av välskreven tvärvetenskap som dokumenterar männskonaturen som en komplex varelse med individuella og altruistiska attribut avgörande för sociala och ekonomiska samanhang. Fex Steven Pinker, Richard A. Epstein och David Korten som omsorgsfullt sågar alla historiskt strikta filosofiska byggen deribland dom mest konsekvente former for liberalism.
Vaddå stoltsera? Jag gav ett korrekt svar på Munkhammars fråga. Det var en sinkadus att läget nu råkade innehålla ett par biografier över diktatorer.
/DNg
Beklagar ordvalet.
Men läslistor er ju ofta avslöjande. Har du grävt i professor Vogels hemläxor ?
En kan inte läsa alt. Derfor skal en läsa sånt som utmanar egna världsbilden.
Liberala opinionsbildare med egna bloggar borde läsa mer enn OECDstatiskik och sågningar av forna kommunister.
Er globaliseringen til fördel för världens folk i stort eller behövs nåt korrektiv till dom ansvarslösa megabolagen ? På BBC World(lite vänstervriden, men desto mer rik på information enn Fox) går det en reklamsnutt från www.ocra.com som lockar med "double tax avoidance".
Liberalismen handlar idag om dessa stratodwellers rätt att ekstrahera rikedomar från världens länder, folk och naturressurser och inte så mycket om individuella rättigheter. Les Kortens böcker som kritiserar denna coorperate libertarianism.
" ...medan Solzjenitsyns Lenin i Zürich alltför detaljbehängd"
Tack!
Jag gav slutligen upp.
/Anders
http://dibbuk.se
kevin durant
off white x jordan 1
yeezy boost 350 v2
moncler jacket
nike lebron 16
kobe
supreme hoodie
supreme new york
kawhi leonard shoes
kd shoes
Skicka en kommentar
<< Home