lördag, mars 07, 2009

Åtstramningen i Kina bidrog till krisen

Det finns siffror som tyder på att Kina på två år stramade åt sin ekonomi med 11 procent av BNP just före krisutbrottet. Samtidigt var stabiliseringspolitiken i USA också feltajmad. Inte konstigt att det blev en världskris.

Uppmärksamheten kring Kinas stimulanspolitik ökade under fredagen 6/3 när premiärminister Wen Jiabao höll tal på den nationella folkkongressen. Men tidningarna ger endast rapsodiska kommentarer utan översikt. Vi får veta att budgetunderskottet 2009 blir mindre än 3 procent av BNP enligt Wen Jiabao (DI). Eftersom det underskottet uppges vara 950 mdr yuan så är Kinas BNP ca 32 bnr yuan.

Det jättelika stimulanspaketet, som presenterades i höstas, uppges samstämmigt vara på 4 bnr yuan, vilket blir 12,5 procent av BNP. Det har redan börjat verka men frågan är hur mycket som påverkar budgetunderskottet i år. Johan Myrsten skriver i SvD att det motsvarar ca 7 procent av BNP både i år och nästa år. Det tyder i så fall på att paketet är större än 4 bnr yuan.

Om vi utgår från siffran 7 procent för 2009 och att underskottet blir knappt 3 procent måste utgångsläget vara ett budgetöverskott på drygt 4 procent av BNP 2008. Enligt Wikipedia visade budgetsaldot 2006 ett underskott på 7 procent av BNP. Det tyder alltså på en kraftig åtstramning 2006-08 på 11 procent av BNP om man får tro dessa siffror.

Med en stark åtstramning för att dämpa överhettningen alltför sent i konjunkturcykeln är det inte konstigt att världskonjunkturen kollapsade. Det var inte bara i USA som regeringen ägnade sig åt feltajmad stabiliseringspolitik. Samma sak hände i världens tredje största ekonomi Kina.

Vi kanske inte behöver söka efter nya och unika förklaringsfaktorer till världskrisen. Både USA och Kina drev sin stabiliseringspolitik i otakt med konjunkturen så att obalans uppstod. Följden blev att båda ekonomierna dök ner nästan samtidigt och förstärkte varandras nedgång. Stabiliseringspolitik är en farlig verksamhet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , intressant.se

Etiketter:

2 Comments:

At 07 mars, 2009 11:30, Blogger Elling said...

46 av 50 satter stpår på randen til konkurs. North Dakota er ikke blant dem. http://webofdebt.wordpress.com/2009/03/07/cash-starved-states-need-to-play-the-banking-game-north-dakota-shows-how/

Det er forsåvidt kineserners feil og ikke bare Wall Streets : Eksportland kan ikke forvente seg at importland kan betale for seg i lengden. Og leksa for Sverige del ?

 
At 07 januari, 2010 22:08, Anonymous Malte said...

Om Kina brukar man ju säga att det är det enda land som vet vilken tillväxt, inflation och budgetunderskott de kommer ha 5 år i förväg.

Då tom USA:s officiella statistik är ifrågasatt (se tex shadowstats.com) så ska man inte ens bry sig om det som kommer från Kina.

 

Skicka en kommentar

<< Home