onsdag, oktober 14, 2009

Klasskampen triggas av TV

Har TV-programmakarna blivit mer desperata eller varför tog man in en av den autonoma vänsterns täckorganisationer för att debattera klasshat? Den förvirrade debatten gav enbart reklam åt en organisation som har kopplingar till gatans våldsverkare.

TV-programmet Debatt handlade under tisdagskvällen 13/6 om klasskampen (titta). Man kunde tro att den gamla vänstern från 1968 hade börjat gå igen som osaliga andar. En "arbetare" fick redogöra för sitt klasshat. Han hette Christoffer Malm och representerade det revolutionära "Förbundet allt åt alla" som arrangerar bussresor till välsituerade områden för att verkligen visa hur de stora kapitalägarna bor.


Allt skulle vara så mycket bättre om inte de rika ägde så mycket, påstods det. Det låg i luften att politikerna borde dela ut deras kapital till folket. Då skulle de arbetslösa kunna leva på bidrag eller få chansen att studera. Nu ökar klyftorna genom att regeringen stänger den sociala välfärden. Det går inte att "göra klassresor" längre eftersom de flesta måste ha rika föräldrar för att kunna komma upp sig.

Debatten rörde ett ämne som inte var definierat och blev från början ganska förvirrad. Borde inte seriösa personer som Fredrick Federley och Marie Söderqvist Tralau ställa som villkor att inte debatten får spåra ur för att ställa upp? Debattledaren Belinda Olsson kunde stundtals inte göra sig hörd och än mindre styra debatten på ett meningsfullt sätt. De aggressiva vänsteraktivisterna fick dominera scenen. Programmet borde inte hetta Debatt utan Munhuggning istället.

Det blev en utmärkt reklam för "Allt åt alla" i TV. Man visade ett reportage från en av bussresorna (den enda i själv verket). Därefter fick ett antal ganska okunniga deltagare lufta sina känslor av ovilja mot nedmonteringar, nedskärningar, privatiseringar, klyftor och ärvda pengar. Luciano Astudillo (S) vände sig också (liksom Malm) mot skillnaderna i medellivslängd som om detta skulle kunna rättas till med någon form av klassrelaterad bidragspolitik.

På TV:s debattforum på nätet har "Allt åt alla" fått skriva ett anonymt inlägg om en "mer radikal omfördelningspolitik" där man betonar "konfliktperspektivet". Slutklämmen är:
"Vi vill bidra till arbetarklassens självständiga organisering gentemot det fåtal som lever på vårat arbete. På sikt önskar vi en annan ekonomisk ordning där det inte längre är möjligt för ett fåtal att leva på flertalets arbete."
En utveckling av budskapet finns på "Allt åt allas" blogg. Där verkar det som om Sverige skulle närma sig Mexikos inkomstskillnader och våldsklimat:
"Ett samhälle som präglas av stor ekonomisk ojämlikhet, präglas också av större instabilitet och av våldsamheter än samhällen som är mer ekonomisk jämlika. De länder som har den största Ginikoefficienten dvs. den största skillnaden mellan rika och fattiga, är också de länder som präglas av det mest våldsamma samhällsklimatet."
Organisationen eller nätverket verkar helt ovetande om att Sverige har de minsta inkomstskillnaderna av nästan alla länder i världen (bloggartikel 22/9). Men egentligen verkar "Allt åt alla" inte intresserat av teoretisk debatt. Nätverket hette tidigare "Ett annat krig är möjligt" tills det bytte namn i våras. Det består av den vanliga autonoma vänstern som vill arrangera våldsamma demonstrationer där man får slåss med polisen, vilket framgår av en lång intervju i Sydsvenskan den 4/10. Ett exempel är våldsamheterna i samband med att man försökte stoppa tennismatchen mot Israel tidigare i år.

Med tanke på att den autonoma vänstern tidigare inte ansetts som "rumsren" i seriösa TV-program är det förvånande att TV nu inte bara tog med representanter utan också gjorde reklam för en av vänsterextremisternas täckorganisationer. Betyder det att debattklimatet gått in i ett nytt skede eller avspeglar det någon form av desperation hos programledningen?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , intressant.se

Etiketter: ,

7 Comments:

At 14 oktober, 2009 11:42, Anonymous Alex said...

Den här debatten gjorde det tydligt att vänstern återigen bör börja prata klass, för då har varken liberalerna eller sverigedemokraterna någonting att komma med.

När klass kom på tapeten så började Marie Söderqvist Tralala prata om att medelklassen ser upp till människor som arbetat sig upp, vad nu det har med saken att göra. Någon annan överklasskvinna började snacka om självbild och en tredje om invandringspolitik. Andra försökte få debatten att handla om individuella möjligheter till klassresor, social rörlighet o.s.v. INGEN hade någon som helst aning om hur de skulle bemöta klassperspektivet.

Att du själv tycks upprörd och svarslös är ytterligare ett tecken på att vi är jävligt rätt ute när vi pratar klass. Det är någonting som nästan alla människor kan relatera till och som liberalerna är lika oförmögna att bemöta som ex. rasismen. Inte heller rasisterna har någonting att komma med när klass hamnar på agendan.

 
At 14 oktober, 2009 17:42, Blogger Danne Nordling said...

Alex, vänstern har bara ett försteg i en emotionell och förenklad debatt om "klassamhället" av den typ som förekom igår. Men det är allvarligt nog. Debattklimatet verkar ha förflyttat sig till ett nytt och lägre stadium. Med SVT:s benägna hjälp.

En nyanserad debatt skulle ha tagit upp studiemedelssystemet, möjligheter eller skydigheter att delta i statligt driven läxläsning på fritiden, mer statlig coachning av ungdomar i sociala problemområden samt sociala och polisiära insatser mot missbruk och brottslighet.

En mindre nyanserad debatt skulle ta fasta på de revolutionära kraven på ett annat samhälle. Hur skulle det se ut? Kan Blancs princip om behov/förmåga tillämpas ens i ett socialistiskt plansamhälle? "Allt åt alla" har knappast någon bättre samhällsteori än tidigare generationers socialister. Men detta borde TV avslöja istället för att låta vänstern kverulera och lufta bitterhet, harm, grämelse och hätskhet.
/DNg

 
At 15 oktober, 2009 00:30, Blogger Tino said...

Klass har ingenting med invandring att göra?

Underklassen i Sverige växer endast på grund av invandring. Fattigdomen har i övrigt sjunkit, tack vare den tillväxt
marknadsekonomin genererat.

Om vänstern på allvar tycker att det viktigaste i ett samhälle är små inkomstskillnader borde det första ordningen på agendan vara stop för massinvandring.

Sverige har idag mer brottslighet och andra sociala problem än 1950, innan välfärdsstaten expanderade. Har vänstern frågat sig varför deras projekt har misslyckats?

 
At 15 oktober, 2009 09:38, Anonymous Anonym said...

När det gäller att påvisa vilka dagens klasskampsdebattörer är. men även vilket fotfäste de har inom den röd-gröna "alliansen" så gör nog Göran Skytte det allra bäst.

Annars är Debatt ett fruktansvärt dåligt program där i sig viktiga ämnen tas upp, men där proglamledaren tolererar att de som lyckas göra sig hörda ständigt blir avbrutna utan att få tillfälle lägga fram sina åsikter.

Dessutom hörs som regel bara några få gaphalsar.

TV4:s motsvarande program är klart överlägset.
/Per Fredö

 
At 15 oktober, 2009 09:55, Anonymous Anonym said...

Är det nån som är förvånad? Har du nånsin en debatt på SVT där vänstersidan INTE fått komma till tals. Nä trodde inte det...

 
At 15 oktober, 2009 12:24, Anonymous Anonym said...

Förstår ni inte att den ideologiska vänstern får komma till tals för att den ses som intressant? Högern är svag och ointressant. Dess motsvarande idéer backas inte upp av någon viktig organisation eller parti utan har i praktiken avvisats av "högerblocket".

Varför ska TV diskutera minskning av staten när det är klassamhället som väcker känslor?
2

 
At 03 februari, 2012 12:57, Blogger Tobias said...

Fredrik Segerfeldt m.fl. tycker uppenbart att det är oanständigt att uppmana till klasshat. Han gillar inte begreppet och vägrar lyssna till det. Han tycker synd om individerna på Solsidan. Istället skulle han vilja åka ut till Fisksätra, Rosengård och kanske några random ensamstående mammor som jobbar som usk:or och föreslå att de ska få det rejält mycket sämre i 20 år, för klyftorna måste öka, för Sveriges skull. Det tycker han inte är oanständigt att uppmana till.

 

Skicka en kommentar

<< Home