måndag, november 29, 2010

Klimathotet - helig sanning eller bluff?

Klimathotet kan inte tas för givet som skett i debatten, menar två kommunikationsexperter. De underkänner klimathotarnas uppläggning av kommunikationen med allmänheten.

Idag inleds klimatavtalsförhandlingarna i Cancún i Mexiko. Mötet som kallas COP 16 ska pågå till den 10 december. 15 000 delegater från 200 länder ska diskutera en rad frågor såsom utsläppsbegränsningar (ingen tror på avtal), finansieringen av åtgärder för fattiga länder, anpassningsåtgärder där effekterna av förändringarna i klimatet märks, minskad avskogning som motsvarar nästan 20 procent av utsläppen samt hur u-länderna ska få tillgång till ny teknik.

Eftersom USA nu fått republikansk majoritet i representanthuset finns inga möjligheter att det skulle bli ett bindande avtal efter Kyoto-protokollet (som USA inte heller skrev under). Detta förutsätter att Kina tar på sig bindande åtgärder vilket är uteslutet. Istället ska USA minska sina utsläpp med 4 procent jämfört med 1990 och Kina med 20 procent i förhållande till BNP-ökningen (DN 24 o 29/11).

På ledarplats uttrycker DN idag en inte helt kategorisk ståndpunkt när man skriver:
"Att temperaturen har stigit under de senaste hundra åren vet vi också. Om hela denna ökning beror på mänsklig aktivitet är däremot osäkert. Inte heller går det att med säkerhet säga hur mycket temperaturen kommer att höjas om vi inte gör något för att försöka minska koldioxidutsläppen."
Detta måste ses som en klar motgång för klimathotarna i Sverige. Den största dagstidningen antyder att en avsevärd del av uppvärmningen kan bero på andra orsaker än mänsklig påverkan och att det inte är säkert att förutsägelserna om temperaturhöjningarna är tillförlitliga.

På debattplats i DN finns en annan artikel idag som verkligen utgör ett bakslag för klimatalarmisterna. Där skriver två experter på medie- och kommunikationsvetenskap om risken för att FN:s klimatpanels resultat successivt kommer att likna en politisk eller religiös övertygelse i stället för något vetenskapligt. Det är fil dr Peter Berglez och docent Ulrika Olausson, båda vid Örebro universitet, som är författare.

De hänvisar till en intervjuundersökning som gjordes 2009. Där framkom som ett framträdande resultat "förgivettagandet om klimatförändringens mänskliga orsaker". Det är alltså det karaktäristiska kännetecknet för klimatdebatten, som jag under många år framhållit, att klimatfundamentalisterna inte är villiga att diskutera orsakerna till uppvärmningen till skillnad mot alla andra vetenskapliga debatter. Frågan blir beroende av auktoritetstro när man påstår att det är överflödigt att gå in på något som klarlagts redan för länge sedan.

Berglez och Olausson underkänner att man kan ta klimathotet för givet. "[D]et är riskabelt om den vetenskapliga diskussionen betraktas som passé eller som den hållbara utvecklingens irriterande bromskloss." De fortsätter:
"På kort sikt kan intresset för klimatfrågan hållas uppe genom socialt tryck: man ställer upp på klimathotet för att andra verkar göra detsamma. Men i takt med att världens viktigaste vetenskapliga slutsats får karaktären av politisk korrekthet, kommer allt fler att vända klimatfrågan ryggen till förmån för andra projekt."
Författarna menar att journalister och redaktörer samt andra kommunikatörer måste ge utrymme för annat än det svart-vita tänkandet till förmån för mognare förklaringar. Den vetenskapliga osäkerheten måste integreras i diskussionen och lämna bilden av "FN:s klimatpanel som antingen helig sanning eller potentiell bluff".

De som menar att den globala uppvärmningen till avgörande del har skapats av mänskliga aktiviteter har alltså misslyckats att kommunicera detta budskap på ett övertygande sätt till experterna på kommunikation. Det utgör ett misslyckande som kan innebära inledningen till att hela det stort upplagda klimathotsprojektet kommer att haverera.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , intressant.se

Etiketter:

7 Comments:

At 30 november, 2010 01:17, Anonymous Johnny said...

Teorin är inte bevisad.

Det var därför forskarna tvingades manipulera fram diagrammet "hockey klubban" för att övertyga beslutsfattare och folk.

Varför skulle någon tro på detta nu?

 
At 30 november, 2010 10:12, Anonymous Anonym said...

Det tycks [mkt tacksamt!] som om den härliga verkligheten börjar få den respekt den förtjänar.

Nyligen publicerad sammanfattning -egentligen ett måste-läsa för, i första hand politiker & journaliset, samtliga verklighets-respekterande personer, här:
http://jonova.s3.amazonaws.com/corruption/climate-corruption.pdf

Mvh/TJ

 
At 30 november, 2010 14:51, Anonymous Anonym said...

Spelar det någon roll om vetenskapsmännen har rätt? Det kommer ändå inte gå att komma överens om utsläppsminskningar. Inte förrän vi verkligen är inne i en rejäl uppvärmning kanske det går komma överens. Lika bra att lägga ner klimatforskningen.

Ante

 
At 30 november, 2010 19:31, Anonymous Klasse said...

Berglez/Olaussons artikel är förstås vettig i det stora hela men...

"Journalister och redaktörer, men även andra kommunikatörer måste leverera klimatkommunikation..."

"Det handlar om att finna metoder för att gnugga vidare budskapet..."

Sedan när är det journalisternas uppdrag att leverera kommunikation och gnugga in budskap? Vems budskap?

 
At 30 november, 2010 19:37, Blogger Bengterikj said...

Hos Cornucopia? hittar jag följande, tjusiga diagram

http://1.bp.blogspot.com/_-CXk2-VWGgQ/TO9uOq7RQXI/AAAAAAAAEZs/uQpHcvppNSc/s1600/hockeyklubbor1.png

Ref: http://www1.ncdc.noaa.gov/pub/data/paleo/icecore/greenland/summit/gisp2/isotopes/gisp2_temp_accum_alley2000.txt

 
At 30 november, 2010 23:56, Anonymous Anonym said...

Roligt att se att många reagerar!
Hur styr man sju miljarder?
kan man också fråga sig.

Dagens politik - hur ska vi förstå den? Vilka står för klimathotet? Vems myt är det?
EXPLAINING MODERN POLITICS
-
Synagogue.of.Satan
-
CFR Media Control - Councile on Foreign Relations

An introduction to Iron Mountain http://www.youtube.com/watch?v=zgErlOIJuEo
The Kennedy administration order this top secret study to determine the problems facing the U.S. if the world moved from an era of war to a golden age of peace.Various experts chosen and held meeting at an underground nuclear survival retreat called Iron Mountain.The study was finished in 1966 and was withheld from the public due to the nature of the conclusions.One member of the study decided to release it.It was published by Dial Press and promptly labeled a hoax.It was no hoax!
-
Google - "Bank for International Settlements" "climate change"

 
At 01 december, 2010 00:31, Anonymous Johnny said...

Snyggt 5000 års diagram ovan. Själv har jag ofta refererat till ett 500.000 års diagram se länk nedan.

Eftersom jag ägnat mycket tid att studera finansiella diagram, dvs aktier, obligationer, råvaror, etc över olika tidsperioder som 100 år, 10 år, 1 år, månader, veckor, dagar, timmar och minuter.

Så har jag slagits över hur lika dessa finansiella diagram är med olika temperatur diagram. Förklaringen är att båda är ett uttryck för naturen och kryllar av Finabonacci relationer vad gäller periodicitet och amplitud.

5000 års diagrammet ovan trendar som vilken aktie som helst ner från sin topp, lägre toppar och lägre bottnar, en enkel trendlinje ner från topp 1 och 2 prickar elegant topp 3.

500.000 års diagrammet är som en perfekt trading range, med toppar och bottnar (extremer) på nästan samma nivå och likartad periodicitet.

Naturen är fantastisk.

http://2.bp.blogspot.com/_lD5nplPLYn4/S0h4ssflQUI/AAAAAAAAAWk/ls0u7_goT5U/s1600-h/global_temp.jpg

 

Skicka en kommentar

<< Home