söndag, november 14, 2010

Mona Sahlin var oskicklig

Inte var Mona Sahlin någon bra partiledare. Hon var omdömeslös, opportunistisk, osäker och ingen ledartyp. Hon går till historien som kvinnan som förmåddes samarbeta med Vänsterpartiet med brakförlust som följd.

Nu när Mona Sahlin idag vid 17-tiden deklarerade sin avgång (DN, SvD, Exp, AB) är det många som menar att hon varit en skicklig partiledare som drivit en bra politik. Det låter mera som lovorden i en nekrolog över den döda partiledaren än en kommentar om hennes förmåga i verkligheten. Alla borde kunna se att Mona Sahlin inte varit en partiledare i samma klass som sina föregångare. Hon har varit oskicklig redan från början.

När hon var partisekreterare var hon ansvarig för den nya utformningen av Socialdemokraternas röda ros. Den blev en stiliserad form av en utplattad tomat eller något ännu värre. Det var en opportunistisk eftergift till en modernistisk formgivning som knappast kan ha testats mot vad bredare grupper tyckte. Detta indikerade en tidig svaghet hos Sahlin.

Toblerone-affären visade ånyo att hennes personliga egenskaper besatt stora brister. Hon tog konsekvenserna av detta och avgick från alla poster utom det verkställande utskottet. Men redan detta visade att hon dolde egenskaper som var klart olämpliga men samtidigt hade förmågan att dupera sin omgivning - t ex Ingvar Carlsson som ville ha henne som efterträdare - utan att alla förstod hur tvivelaktig hon var som person.

Även en så kritisk person som Göran Persson måste ha blivit duperad. Det var ju enbart hans förtjänst att hon fick en fortsatt partipolitisk karriär inom Socialdemokraterna. Han tog efter några år in henne i sin regering. Men trots att Sahlin innehade tre olika ministerposter är det ingen som direkt kommer ihåg något väsentligt som hon uträttade under denna tid.

Som nyvorden partiledarkandidat i januari 2007 gjorde Sahlin ett tvivelaktigt men kanske populistiskt uttalande: "Varför ska apskötare ha mer betalt än barnskötare?" Om inte annat så visar detta på vilken nivå hon ville föra fram sin syn på rättvisa och utjämning. Hon var ingen tänkare, som Persson uttryckte det.

I mars 2007 höll hon sitt installationstal som nybliven partiledare. Det var förvånansvärt bleksiktigt och jag menade att Sahlin riskerade att bli en ny Karin Söder. Socialdemokraterna skulle bli en frihetsrörelse i meningen att alla skulle kunna bo i radhus och åka på semester till Thailand. Det var "positiv frihet" som ideologiskt var hennes vision. Men Sahlin var ingen ideolog och tämligen omgående släppte hon det något svårhanterade frihetsargumentet.

Istället blev Mona Sahlin en byråkratisk partichef som sysslade med arbetsgrupper, rådslag och allmänt "lyssnande". Detta framgick tydligt efter hennes första tal i Almedalen 2007 där huvudbudskapet var satsningar på ungdomsgårdar. Men redan tidigare under våren i partiledardebatten kom hon med förvånansvärt plottrigt gnäll om arbetsmarknadspolitiken istället för att dra upp oppositionens riktlinjer. Redan då spekulerade man om att orsaken till att hon höll sig borta från politikens centrum var att det med automatik gav höga opinionssiffror.

Redan sommaren 2007 kunde man spåra osäkerhet och beslutsångest i partiledarens handlande. Men hennes medarbetare hjälpte inte heller till. En socialdemokratisk skattegrupp lade fram en mycket famlande rapport under sommaren som varken Sahlin eller Pär Nuder förmådde göra någonting av.

Den centrala frågan under hela förra mandatperioden var naturligtvis jobbfrågan. Sent på våren 2008 lade en socialdemokratisk arbetsgrupp fram ett program som jag då karaktäriserade som en kopia av regeringens politik. Detta gick spårlöst förbi i debatten. Hur kunde Sahlin låta detta ske? Nästa gång laddade socialdemokratin hela det tunga artilleriet i jobbfrågan genom en extra partikongress hösten 2009. Den kallades "jobbkongressen" men utmynnade bara i formuleringen att man kunde skapa 100 000 nya jobb och utbildningsplatser. Det var föga trovärdigt och hur många kom ihåg jobbkongressen under valrörelsen knappt ett år senare? Var den en bluff?

Sahlin började använda marxistiska slagord mot slutet av mandatperioden och satsade även på mer vänstervriden retorik. Var det verkligen genomtänkt? Eller var det en eftergift mot Vänsterpartiet som man skulle bilda koalition med om man vann valet 2010?

Mona Sahlin kommer rimligtvis att bli ihågkommen för en enda politisk insats: det rödgröna samarbetet som deklarerades hösten 2008. Men även här visade hon svaghet. Det skulle vara ett samarbete mellan S och Miljöpartiet. Men efter två dagar fick hon smäll på fingrarna från vänsterfalangen och fackföreningsrörelsen för att inte Vänsterpartiet togs med. Och då tog hon med V utan närmare förklaringar. Varför?

Nu efteråt pekar valanalyserna på att det rödgröna samarbetet med V var ett rejält misstag. Sahlin är naturligtvis ansvarig som lät det ske. Men hon var också svag och oskicklig som accepterade en politisk strategi som hon var skeptisk till. Detta gäller också ny förmögenhetsskatt, progressiv fastighetsskatt, höjd bensinskatt och avskaffat Rut-avdrag, som hon rimligtvis som icke-vänsterfalangföreträdare borde varit skeptisk till. Sammantaget lät hon presentera en politik som var som gjord för en valförlust.

Socialdemokraterna har nu verkat under en tid då socialismen slutligen formellt borde dödförklaras. Det betyder att "socialism-light" - dvs socialdemokratin - utsätts för extra svårigheter. Att då hålla sig med en partiledare som man redan från början kunde ana inte skulle hålla måttet kan inte leda till annat än valförlust (om inte regeringen gör bort sig). Att välja en sådan partiledare säger något om socialdemokratins medlemmar.

Forts: Vad ska sossarna göra med sin valanalys? dec-10

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , intressant.se

Etiketter:

12 Comments:

At 14 november, 2010 23:34, Anonymous Anonym said...

Socialdemokraterna saknar media. Vad är de för demokrati när det största partiet saknar media?
De har dock lite media kvar:
Greider: Varning för palatsrevolution!
Publicerad: 2010-11-12 05:50


Det socialdemokratiska partiet måste ta ett litet steg till vänster och göra det med sådant självförtroende att den faktiskt väcker liv i både de delar av den medelklass som så länge uppfostrats till att bara tänka på skattesänkningar - och de LO-medlemmar som i partiet inte längre ser sina företrädare.
Är det möjligt? Det vet jag inte.
-
Vilken grund står socialdemokraterna på?
Från den 28 augusti till den 1 september 1911 höll världsfrimureriet en socialistkongress på orden Odd Fellows palats på Bredgade i Köpenhamn.
Huvudorganisatörerna var frimuraren Walther Rathenau och den judiska frimurarlogen B'nai B'rith (som Rathenau tillhörde). Bland deltagarna fanns de kända frimurarna Karl Liebknecht, Rosa Luxemburg, Lenin, Trotskij, Hjalmar Branting, Georges Clemenceau och andra ledande representanter för de destruktiva krafterna.

 
At 15 november, 2010 00:13, Anonymous Anonym said...

Just så, Danne. Men det förhållandet att hon blev vald visar att soscialdemokraternaskris har pyrt länge.I självav erket har Mona Sahlins kött sig betydligt bättre än jag själv hade väntat. Men det räckte ju inte långt.

Hon har haft EN stark egenskap, en enda: en stryktålighet som imponerar.På så sätt avgår hon i åtminstone någon mån med den äran.

 
At 15 november, 2010 18:25, Anonymous Tanja Bergkvist said...

Vad sysslar Alliansen med?
http://tanjabergkvist.wordpress.com/2010/11/14/iiiinte-80-miljoner-till/

 
At 15 november, 2010 19:23, Anonymous Anonym said...

Motvallsbloggen funderar:
“Huk’ er göbber och kärringer för nu laddar hu’ öm”. Ännu ett huvudlöst utspel av Mona Sahlin
-
Mer om S och dess misslyckanden, sett ur min synpunkt
Och fler funderare:
Israeli central bank chief defends QE2
-
Följ med på QE2
-
Eustace Mullins - Secrets of the Federal Reserve

Eustace Mullins "The Secrets of the Federal Reserve" Recorded during a visit to Hawaii around the year 1989, this lecture presents a unique opportunity for you to see and hear this remarkable man lay out the shocking truth about the privately-owned corporation known as the Federal Reserve System.

 
At 15 november, 2010 19:58, Anonymous Anonym said...

Svenska politiker - Mona Sahlin en av dem - verkar inte fatta. Svenska media tiger. Svenska folket är gjort okunniga = "dumme Schweden". USA:s ekonomi är en krigsekonomi:
ROTHSCHILD, THE FED, WINOKUR

Vilka står bakom de tre världskrigen?
Anthony.C.Sutton - the real history of the last century is not what you have been fed! read his books! "wall street and the bolchevik revolution" "wall street and the rise of hitler" to begin with
-
Solving 9-11: The Deception that Changed the World

 
At 15 november, 2010 21:07, Blogger sven said...

Man brukar säga attdet stora misstaget Mona gjorde var sammarbetet med vänsterpartiet men att sammarbetet med miljöpartiet var bra.
Ja ja miljöpartiet är populära hos många i storstädernas medelklass men hos arbetare finns det en stor skepsis för miljöpartiet.
Kanske särskilt hos manliga arbetare på landsorten finns det en stor motvilja för miljömuppar.
Därför röstade många manliga arbetare hellre på moderaterna än på sossarna.

 
At 15 november, 2010 21:46, Anonymous Anonym said...

Vad är på G? Glöm Sahlin!
Cameraman who filmed “mystery missile” describes spectacular sight
-
Friday, November 12, 2010missile story continue
Wayne Madsen says it was probably a Chinese missile.

-
The Collapse of Europe — Webster Tarpley_on Guns & Butter
-

 
At 15 november, 2010 22:28, Anonymous Johnny said...

Det var ju en riktigt bra genomgång av Mona Sahlins (o)gärning fritt från fjäskande floskler.

Hade S inte gått till val med MP och V och format en gemensam politik före valet, utan kampanjat var för sig, så hade de blivit ett lätt byte för Alliansen som hade kunnat peka på att ingen vet vad det skulle bli för politik efter valet om man röstade på någon av vänsterpartiet. Precis som S brukade sänka den splittrade borgerligheten tidigare. S satt i en en rävsax.

Skall S kunna vinna nästa val måste man erbjuda lägre skatter än Alliansen, men för att vara ett trovärdigt regeringsalternativ måste man ändå samarbeta med andra partier och presentera en gemensam politik före valet, är min tanke.

Inte nog med S måste gå åt höger, man måste få med sig MP+V på samma högerpolitik och det framstår som omöjligt. Enda chansen är att man får egen majoritet och det ser omöjligt ut idag. Fan vet vad de skall göra för att vinna nästa val?

När man sedan kollar på deras bloggar så finns det vänstersossar och högersossar, två krafter som pekar åt olika håll. Hur S skall lyckas skapa de Nya Socialdemokraterna som kan konkurrera ut Alliansen med lägre skatter ser omöjligt ut idag.

Därför tror jag att det blir ungefär samma politik som idag med en centersosse som ordförande som håller ihop partiet, men det vinner man inga val på om inte Alliansen drabbas av en katastrof.

Min slutsats är att S är slut som parti för all framtid och det är det bästa som kan hända Sverige. Glöm inte att detta är ett vedervärdigt högskatteparti som tillämpade vansinnigt höga marginalskatter på 70-80-90-100%.

Kommer aldrig att glömma när jag var grabb och farsan svor över deklarationen för han skulle betala 89% i skatt, vi levde under en förtryckarregim. S förtjänar att dö en plågsam död, ett vidrigt parti.

 
At 15 november, 2010 23:04, Anonymous Anonym said...

Glöm Sahlin! Vad är på G?
De är ett politiskt - ekonomiskt "spel" som khazarerna - berberna - palestinierna drivit sen hundratals år tillbaka - härska genom att splittra:
Shlomo Sand: Challenging notions of a Jewish People
-
De flesta tror på det goda - sen finns det de som tror på det onda. Ont gör gott inbillar de sig och andra.
The Synagogue Of Satan

Och så få förstår! Vi vill ju tro på det goda.

Låt oss förstå grunderna till Judendom, kristendom och Islam - Zurvan som skiljde gott från ont - skapade ett mellanting:
http://en.wikipedia.org/wiki/Zurvan

Zurvan är bara ett skoj några tusen år gammalt - vi är inte tusen år - vi är miljoner år gamla!!!
"Toumaï", Sahelanthropus tchadensis
Discovered by Ahounta Djimdoumalbaye in 2001 in Chad, in the southern Sahara desert (Brunet et al. 2002, Wood 2002). Based on faunal studies, it is estimated to be between 6 and 7 million years old, and more likely in the older part of that range. This is a mostly complete cranium with a small brain (between 320 and 380 cc) comparable in size to that of chimpanzees.

 
At 16 november, 2010 15:50, Anonymous Anonym said...

Jag vill för min del se Veronica Palm som efterträdare. Spomekonomiskt sakkunnigansluter jagmigtillen vänsterlinje,av följande exakta skäl: alliansen driver en kraftigt externt inflationsdrivande politik, som kan bli direkt ödesdiger, då den gör det rationellt att skuldsätta sig inför risken att bli arbetslös och förlora alltihop när man blir utförsäktad. Initialt får vi en kraftig konjunkturstimulans - och på sikt en bubbla kombinerad med rejäl kostnadsinflation. Det gör dubbeldipp, och min prognos pålåtr oss säga två tre och och framåt är mycket dyster.

- Peter Ingestad

 
At 16 november, 2010 17:11, Anonymous Anonym said...

"Inte var Mona Sahlin någon bra partiledare. Hon var omdömeslös, opportunistisk, osäker och ingen ledartyp. "

Håller inte med, Mona hade ingen karisma. Stockholmsslang , flinande, men retorisk var hon definitvt bättre än Reinfeldt.
Reinfeldt vill ju helst hålla tyst därav en propagandaminister.

Nä Mona var definitivt fel alternativ sedan finns misstag i hela partitoppen.
Som självklart bör bytas ut i stora delar.

Reinfeldt han ser jag som en nazist som slår mot svaga och fäller ner ögonbrynen enbaryt om dessa näms i politiken.
Däremoit då han får ge skattesänkningar till välbeställda då mår fanskapet

 
At 18 november, 2010 02:02, Blogger Danne Nordling said...

Om socialdemokratin saknar media, är det då bra att gå till vänster? Jag tvivlar på att det kan ge framgång. Men det som brister i media kompenseras av att existerande media har en överrepresentation av journalister till vänster och som sympatiserar med MP.

Kraxpelax, visst har S varit i kris länge, men det har dolts av de goda opinionssiffrorna under större delen av förra mandatperioden. En pyrande kris kan dessutom spåras tillbaka till ca 1990. Därför skulle de ha valt en kraftfull ledare som hade kunnat vända utvecklingen. Någon sådan finns knappast men det ironiska kan nu bli att den nye ledaren idag kunde ha valts redan 2007. Personligen tycker jag att Sahlin nästan redan från början borde ha setts som en besvikelse. Men alla höll god min till det bittra slutet.

Tanja Bergkvist, Sahlin var ju bl a jämställdhetsminister. Hon kanske beredde marken för Alliansens gender-frenesi?

Anonym 19:23, intressant att Israels centralbankschef anser att QE2 är bra trots att hans egen valuta drabbas. Tänk om andra cbchefer kunde vara så vidsynta. Men varken han eller Tim Bond som i en annan artikel i FT 10/11 också är positiv kan säga något om hur stora effekterna kan bli. SHB:s makroekonomer tror dock att effekterna blir små men samtidigt varnar de för kraftig inflation i framtiden. Det beror på att USA:s problem är "srukturella". Dessutom tror de att det blir överhettning i andra länder! Mats Nyman på SHB hänvisar till statistik som visar att bankerna inte vill låna ut pengar till hushåll som ev vill låna. Men han menar ändå att risken för dubbeldipp minskar.

sven, eftervalsanalysrna har främst pekat på att samarbetet me V var bidragande till valförlusten. Men det är inte osannolikt att även samarbetet med MP bidrog. Det visar i så fall att Sahlin var ännu mer omdömeslös än jag trott.

Johnny, är det inte så att de flesta bedömare överskattat risken med att inte kopiera Alliansen? Men för en osäker och opportunistisk partichef är det lätt att tro att man måste gå ut med koalitionsbudskap i förväg. - Det blir nog en ledare från mitten som kör med ett avslipat budskap i samma stil som förut och som förlitar sig på framtoning och inte på politiken.

Kraxpelax, jag kan inte se att regeringen driver en expansionistisk och inflatorisk politik. Det får du förklara närmare. Om vi får en dubbeldipp är väl det mest sannolika att störningen kommer utifrån i form av en mera global kris? - Veronica Palm som ledare vore att upprepa valet av Sahlin när det gäller ledaregenskaper. Palm saknar dem i ännu högre grad. Jämför med Wetterstrand.

Anonym 17:11, jag är inte säker på det där med karisman. Sahlin har nog en del karisma även om det är otillräckligt när hon har så många andra svagheter. Men hon har tydligen lyckats med budskapet att Reinfeldt skulle ge skattesänkningar till välbeställda av ren välvilja...
/DNg

 

Skicka en kommentar

<< Home