söndag, juni 19, 2011

Ägandet sitter i hjärnan

Hjärnforskningen har påvisat att man vill behålla det man har och är beredd att tona ner sitt vinstbegär enligt DN. Människans natur är tydligen anpassad för privat äganderätt och emot socialistisk moral.

Lena Andersson har i DN 18/6 skrivit en kolumn om förlustaversion. Experiment har visat att det man har slår man mera vakt om än möjligheterna att vinna någonting extra. Det framgår av en nyutkommen bok Moralens landskap av Sam Harris (Fri tanke). Jag skrev om sådana experiment i en bloggartikel 4/1-08.

Beteendet har påvisats sitta i hjärnstrukturen med hjälp av mätningar med magnetkamera. Detta stämmer med det gamla ordspråket "man vet vad man har men inte vad man får" menar Lena Andersson. Hon drar följande slutsats:
"De flesta fördrar, och tycks föredra, ett ojämlikt samhälle så länge de har något litet själva. Få önskar på riktigt att de vore väldigt rika, men alla fruktar att förlora de extra slantar de har."
Skulle man inte kunna fullfölja detta resonemang med att detta visar varför människan kunnat bygga upp stora samhällen? Genom att den som är bra på att arbeta ihop olika typer av egendom också är villig att hårt slå vakt om detta ägande kommer egenskapen att gå i arv och sprida sig. Samtidigt är viljan att lägga beslag på det, som någon annan har, svagare än viljan att behålla det man ändå har. Människan är i allmänhet beredd att respektera andras ägande.

Det tråkiga är att inte alla har denna för fredligt samarbete så väl anpassade natur. Några är beredda att ta till våld för att röva egendom från andra om vinsten är tillräckligt stor. Det är därför människan inte klarar sig enbart med sin natur. Det behövs också moraliska föreställningar som stärker äganderätten. Dessa har så småningom omvandlats till juridiska principer stöttade med sannolika repressalier från en någorlunda effektiv polismakt.

Denna hjärnforskning om grunden för moraliska principer är samhällsfilosofiskt intressant. Kommunism med kollektivt ägande strider tydligen mot människans natur. Men det naturliga är aldrig med nödvändighet det moraliskt riktiga. Avskaffandet av den privata äganderätten till förmån för kollektivt ägande skulle kanske kunna motiveras moralfilosofiskt. Men den socialistiska ideologin har så vitt jag sett aldrig försökt sig på någon moralfilosofisk motivering för sina principer. Det enda försöket är utilitarismen. Eller finns det en socialistisk moral?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , intressant.se

Etiketter:

5 Comments:

At 19 juni, 2011 19:25, Blogger Oscar Peterson said...

Tänk vad fint det vore om alla människor kunde vara nöjda med vad De har och har kapacitet att skaffa sig utan sidoblickar på vad andra har och lyckats tillägna sig. I grunden är det ju lusten att tilltvinga sig andras egendom och inkomst som ligger till grund för flertalet krig liksom för totalitära och kommunistiska regimer. Även i demokratiskt sinnade länder är ju det påfallande hur lätt det är att sälja in ett budskap om mer och fler förmåner betalade av staten till människor som har vetskap eller tro på att det alltid är någon annan som betalar. Det är ju demokratins dilemma detta att politiker så gärna tar till löftespolitik för att värva röster som sedan skall genomföras om än bara till viss del. Om alla människor hade förmågan att i större omfattning kunna känna förnöjsamhet hade de flesta konflikter ej behövt uppstå.

 
At 19 juni, 2011 23:12, Anonymous Tobbe said...

Vi skulle troligen kommit avsevärt längre i utvecklingen om inte habegär och girighet vore så starkt hos människan. Se bara på alla dessa direktörer som gör kortsiktiga affärer som på sikt skadar företagen men som gynnar dom eftersom dom får bonusar. Eller alla som röstat på alliansen bara för att dom får några kronor extra istället för att tänka på dom som inget har.

När vi får hoppas att människan utvecklas snabbare mot mer empatisk varelse så vi verkligen gör framsteg. Det är iofs pågång i internet världen tex så finns det väldigt mycket som görs gratis utan en tanke på enorma vinster.

 
At 20 juni, 2011 10:03, Anonymous Anonym said...

Tobbe
Alliansen har insett det viktiga med ägandet-avskaffat skatten på förmögenheter och fastigheter och med den egna försörjningen framför bidragsförsörjningen och gjort eget arbete till norm genom att belöna de som arbetar med lägre skatt.
Detta utan att ta från dem som inget har!

 
At 20 juni, 2011 14:28, Blogger Danne Nordling said...

Oscar Peterson, problemet med människans allmänna natur är att den till betydande grad är självisk. För de flesta är den dock inte så egoistisk att man är beredd att utöva våld mot andra för att uppfylla någons egoistiska begär. Men samtidigt finns det en nedärvd vilja att sätta åt svikare och bedragare som i kombination med en medfödd vilja att vara till lags och underkasta sig öppnar för möjligheten att cyniska ledare tar makten över stora kollektiv som då kan förmås att bli aggressiva.

Problemet med cyniska ledare, som kanske är psykopater, borde belysas mera. Vad driver dem? Hur kan vi känna igen dem? De visar utåt att de drivs av ädla motiv men i själva verket är de helt avvikande från den allmänna mänskliga naturen som sannolikt är, som du skriver, ganska förnöjsam.

Tobbe, girighet och själviskhet är en del i den mänskliga naturen. Men så länge den inte drivs med hjälp av våld är det möjligt att hantera den. Att direktörerna får bonusar är ett begränsat problem. Många företagsledare som äger sina företag får ännu större "bonusar" vilket vi inte ser som något upprörande.

Lasse Berg menar att människan "egentligen" är mera empatisk än det ser ut. Tyvärr tror jag att han har fel och det därför inte är möjligt att lösgöra denna gömda altruism med hjälp av politiska reformer. Vi måste lära oss att hantera den inte så ädla mänskliga natur som vi ärvt med hjälp av goda samhällsinstitutioner.
/DNg

 
At 27 juni, 2011 23:22, Anonymous Anonym said...

de som äger ska därmed krossas anser jag likt hitler gjorde med judarna och tog deras levebröd.
Är det så du menar Danne du har inget annat än ekonomiskt tänkande i din hjärna och du är helt sjuk.
Ta allt från alla moderater, från de som betalar dyra medlemsavgifter för att vara med i skattebetalarnas förening.

De är superegoister och tänker bara på sig själva de vill utnyttja det offentliga som vägar järnvägar, asfalterade gator, men de vill inte betala skatt.

sätt på dem fotbojor så det inte utnyttjar våra gator vägar när de inte vill betala skatt utan enbart roffa å¨t sig i höga löner, avkastningar, och övriga värden.

 

Skicka en kommentar

<< Home