måndag, oktober 24, 2011

Greklands skuld är 3,1 procent av EU:s

Genom svagt ledarskap har Europas politiker låtit en kris i ett struntland utveckla sig till ett hot mot den europeiska ekonomin och europasamarbetet.

Hur kan det lilla landet Grekland vars BNP är 1,8 procent av EU:s på 12,7 biljoner euro ställa till med en så allvarlig kris för hela Europa eller rentav för en stor del av världen? Någon kanske menar att det är för att grekerna tagit så stora lån. Men den grekiska statsskulden är 352 mdr euro, vilket kan jämföras med drygt 11,1 biljoner euro för hela EU. Det är 3,1 procent.

EU:s statsskuld är i genomsnitt 87,7 procent av BNP (kommissionens beräkning i maj för 2011, pdf). Greklands är 158 procent (blir nog mer). Det blir alltså 352 mdr €. Den ska åtminstone till sin utländska del skrivas ner med 50-60 procent (Ekot). Om 55 procent av skulden är inhemsk blir det en förlust (om 50 %) för de utländska innehavarna på 158 mdr €. Säg att EU:s tidigare räddningsåtgärder har innefattat 50 mdr € i obligationsköp i statlig regi. Då blir förlusterna för banker utanför Grekland 108 mdr €. Den siffran nämndes i Ekot igår.

Det är dessa ca 108 mdr € som reducerar bankernas primärkapital. Något sådant kan inte accepteras av EU:s politiker eftersom relationen mellan det egna kapitalet och det utlånade inte får gå under ca 7 procent. Alla banker ligger inte på gränsen men om de ursprungliga relationerna ska återställas måste bankerna få in 108 mdr € i aktiekapital. Det var en av punkterna i söndagskvällens EU-toppmöte (Ekot). Men det har inte kommit fram något beslut om hur det ska gå till (Ekot 21:25).

Skulle det gå att förmå bankernas ägare att skrapa ihop detta ansenliga riskkapital? Det är svårt att bedöma. Men psykologiskt måste ägarna vara förbannade på politikerna eftersom det i somras sades att de bara skulle drabbas av en nedskrivning med 21 procent. Nu ska nedskrivningen bli 50 procent eller mer. Det måste bankerna gå med på under grova hot från politikerna. Dessa hot fortsätter nu när det gäller att få in mer ägarkapital. Om det inte lyckas försätter myndigheterna bankerna i likvidation och då kan ägarnas förluster bli ännu större. Detta kan dock leda till en systemkris och därför måste politikerna skjuta till ägarkapital om ägarna inte förmår.

Är tanken att staten ska skänka pengar till bankerna? Man får onekligen det intrycket när statsminister Fredrik Reinfeldt uttalar sin besvikelse (Ekot 13:06) om att idén om en europeisk bankakut inte fått gehör: "Det hade förmodligen behövts en mer tydlig idé om en europeisk bankakut, efter den svenska lösningen av våra erfarenheter på 90-talet," säger han. Om man inte kan förse bankerna med riskkapital genom att staten övertar aktier blir det oklart hur en sådan "bail-out" i så fall ska gå till. De amerikanska erfarenheterna av invecklade konstruktioner är inte så upplyftande. Bankerna där försöker istället bromsa kreditgivningen för att öka soliditeten. Det har bidragit till att återhämtningen blivit så knackig.

Samtidigt som diskussionen om rekapitalisering pågår finns också en reformering av riskkapitalrelationerna på gång. Det verkar som att primärkapitalrelationen ska höjas till 9 procent. Det kräver att det egna kapitalet ökar med 21 procent i alla Europas banker vilket betyder att ägarna måste skrapa fram 80 miljarder euro (bart 21/10-11). Vet inte den ena handen vad den andra gör?

Genom ett antal felaktiga beslut, brist på beslut och ett allmänt svagt ledarskap, där resoluta åtgärder på ett tidigt stadium hade behövts, har nu Europas politiker skapat en situation där ett ekonomiskt struntland som Grekland får topprida hela EU-garnityret. Det grövsta misstaget var att ta med Grekland i eurozonen. Hur tänkte man då?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , intressant.se

Etiketter:

14 Comments:

At 24 oktober, 2011 18:55, Blogger Danne Nordling said...

Jag noterar att siffror från Papandreou själv inte alls är konsistenta med att Greklands 50%-konkurs skulle kosta så mycket som 108 mdr €.

I Ekot 13:14 rapporterade Staffan Sonning att Papandreou i helgen förklarat att 50 procents nedskrivning bara betyder att 57 mdr € av skuldbördan lättas. "Med andra ord mindre än 20 procent." Jag får det till 16 procent av 352 mdr.

Två tredjedelar av skulderna ligger antingen hos utköparna eller hos de grekiska bankerna. Sonning nämner först att det är en tredjedel på vardera. Det betyder att 115 mdr € redan köpts ut. Min gissning i morse var 50 mdr.

Ännu värre blir det om man försöker få någon rätsida på Sonnings påstående därefter att nästan hälften av Greklands statsskuld redan köpts ut. Med 45 procent blir det 158 mdr €. Då skulle 80 mdr finnas hos grekiska banker eller 23 procent. Det är långt ifrån "en tredjedel".

Slarvig rapportering, Sonning! Dessutom borde Sonning ha frågat någon hur Papandreous siffra på 57 mdr relaterar till de 108 mdr som nämnts tidigare som bankernas förluster vid 50 procents nedskrivning.

Tydligen anser Papandreou att 57 mdr är för litet för att rädda Grekland från en mera fullständig konkurs. Det kan bero på att de utköpta obligationerna fortsätter att löpa med full ränta, som visserligen inte är så hög som på marknaden men som ändå kan bli tung om den räknas på ett belopp över 150 mdr €. Sonning nämner att Europas skattebetalare "ska sannolikt hållas skadelösa".

Här har vi i så fall förklaringen till att EU snart ska betala ut 8 miljarder av räddningspaketet till Grekland. Dessa pengar är inte tänkta att omfattas av en skuldnedskrivning i ordnade former. Det är bara om det blir en dunderkonkurs som räddningsinsatsernas obligationer blir i det närmaste värdelösa.

EU-politikerna och deras rådgivare tycks inte ha tänkt särskilt långt när det gäller hur räddningsinsatserna ska fungera för Grekland. Ändå har de haft lång tid på sig...
/DNg

 
At 25 oktober, 2011 14:51, Blogger Nils Lindholm said...

Enl. Severinka i SvD så är bankernas årsvinst 134 så 26 miljarder finns kvar i vinst.

 
At 25 oktober, 2011 22:41, Blogger Danne Nordling said...

Nils Lindholm, Cervenka verkar inte vara seriös. Han öser personlig ilska över bankerna med irrelevanta jämförelser.

Se närmare min kommentar till nästa bloggpost.
/DNg

 
At 26 oktober, 2011 10:42, Anonymous Anonym said...

Anledningen till att Grekland utgör ett problem stavas SKULDSÄTTNING eller kanske mer korrekt HÄVSTÅNG.

Hade inte banker och stater varit så skuldsatta som de är idag så hade inte en grekisk skuldnedskrivning utgjort något problem.

I det sammanhanget kan det vara på sin plats att påpeka att en viss Lars EO Svensson inte tycker att skuldsättning är något problem, så länge det inte leder till KPI-inflation.

 
At 14 februari, 2013 22:05, Anonymous Anonym said...

With havin so much written content do you ever run
into any problems of plagorism or copyright infringement? My site has a lot of exclusive content I've either authored myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the web without my authorization. Do you know any ways to help protect against content from being ripped off? I'd genuinely appreciate it.


Here is my blog - paläo ernährung
Also see my page - speisen ohne kohlenhydrate liste

 
At 22 februari, 2013 05:19, Anonymous Anonym said...

First of all I want to say wonderful blog! I had a quick question
in which I'd like to ask if you do not mind. I was curious to find out how you center yourself and clear your head before writing. I've
had a hard time clearing my mind in getting my ideas out
there. I do take pleasure in writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes are
lost just trying to figure out how to begin.
Any ideas or hints? Appreciate it!

Visit my site ... drupal kurs

 
At 22 februari, 2013 08:35, Anonymous Anonym said...

Hi there, just became alert to your blog through Google, and
found that it's truly informative. I'm gonna watch out for
brussels. I'll appreciate if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

Stop by my blog :: ernährung

 
At 26 februari, 2013 14:25, Anonymous Anonym said...

Hi! I've been following your web site for some time now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Dallas Texas! Just wanted to say keep up the excellent job!

Here is my blog ... steuerberater wiesbaden

 
At 05 mars, 2013 00:47, Anonymous Anonym said...

It's going to be ending of mine day, but before end I am reading this great article to improve my knowledge.

Feel free to surf to my webpage; website mit wordpress erstellen
My webpage > wordpress blog theme

 
At 06 mars, 2013 00:44, Anonymous Anonym said...

If you want to get much from this post then you have to apply such techniques to your won webpage.



Visit my website: glutenfreie Lebensform
my site > japanische süßigkeiten kaufen

 
At 06 mars, 2013 01:14, Anonymous Anonym said...

I comment each time I appreciate a article on a site or I have something to add to the conversation.
Usually it's caused by the sincerness displayed in the article I looked at. And on this post "Greklands skuld �r 3,1 procent av EU:s". I was excited enough to drop a thought :-P I do have some questions for you if it's allright.

Is it only me or do some of these comments come across like coming
from brain dead folks? :-P And, if you are writing on other sites, I would like
to follow everything fresh you have to post. Would you list the complete
urls of your public sites like your twitter feed, Facebook page or linkedin profile?



Here is my page; arbeitgeberbescheinigung arbeitszimmer

 
At 08 mars, 2013 18:25, Anonymous Anonym said...

Fantastic beat ! I wish to apprentice while you amend your site,
how can i subscribe for a blog site? The account helped me a acceptable
deal. I had been tiny bit acquainted of
this your broadcast provided bright clear idea

my page: aktien solarenergie

 
At 10 mars, 2013 07:11, Anonymous Anonym said...

Hi there! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization?
I'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm not seeing very
good results. If you know of any please share.
Thanks!

my weblog :: glutenfreie rezepte
Also see my website > glutenfreie Essensweiße

 
At 11 mars, 2013 17:48, Anonymous Anonym said...

I think this is one of the most significant info for me.
And i am glad reading your article. But want to remark
on some general things, The website style is wonderful, the
articles is really excellent : D. Good job, cheers

Feel free to surf to my web blog :: lenkdrachen aldi 2012

 

Skicka en kommentar

<< Home