måndag, november 12, 2007

Reinfeldt ljög - 40 procent av värnskatteläkarna jobbar deltid

Inför moderaternas partistämma uttalade sig statsminister Fredrik Reinfeldt om behovet av att sänka värnskatten. Det är den extra marginalskatt som man betalar på inkomster över 40 700 kronor i månaden. Han sade då att värnskatten
" betalas av människor som arbetar heltid och om den slopas skulle de snarast välja att minska sin arbetstid." (Reinfeldt 11/10)
I dagens SvD (12/11) refereras en enkätundersökning som Distriktläkarföreningen gjort. Där framkommer att:

- Andelen deltidsarbetande distriktsläkare över 55 år är 40 procent 2007

- Andelen har fördubblats från 1998 (80 procent heltid sjönk till 60 procent på de nio år som socialdemokraternas värnskattesvek har pågått)

- Av de deltidsarbetande vill 31 procent gå ner ytterligare i arbetstid

- I genomsnitt arbetar alla läkare 55+ bara 75 procent

Med tanke på det tunga arbete som läkarna utför är det svårt att förstå att just dessa äldre belastas med värnskatt. Dessutom visar detta sannolikt att den offentliga sektorns lönepolitik är alldeles felaktig. Läkarna har för låga löner och för hög skatt vilket kommer att leda till läkarbrist när 40-talskullarna går i pension.

De som får lida svårt av sjukdomar och kanske dö i förtid får trösta sig med att de offrar sig på jämlikhetspolitikens altare. Men det är litet allvarligt att statsministern for med osanning om att de som betalar värnskatt arbetar heltid.

Andra bloggar om: , , , , , , , , intressant.se

Etiketter: ,

7 Comments:

At 12 november, 2007 18:21, Anonymous Anonym said...

Intressant, men inte helt oväntat. Det är dock överraskande att se att en extra skatt på 5% kan ha så stora effekter, om än från en redan hög bas. Var detta granbarret som knäckte arbetsmyrans rygg?

Kan det ha att göra med bisysslor t.ex.?

Fast den högavlönade i Sverige jobbar ju, tack vare alla gränser i de s.k. socialförsäkringarna, för en "trygghet" i form av synnerligen dyra och dåliga försäkringar. Så det kanske inte krävs mycket för att avskräcka.

Ett annat problem med den höga lönebeskattningen är att den cementerar social orörlighet. Den som inte har något kapital att investera (30% kapitalskatt) får sakta jobba ihop till det (57% inkomstskatt). Att bli varaktigt rik genom lönearbete är svårt och ovanligt. Här i Sverige krävs kapital.

 
At 13 november, 2007 00:54, Anonymous Anonym said...

Dessutom är det så att läkare inte längre får jobba som de vill. Nu har statsmakten makten över arbetstiden. Ingen läkare får jobba mer än 48 timmar i veckan och inte mer än 200 timmar utöver 40-timmarsvecka per år.

De som inte vill jobba fullt eller vill vara deltidsarbetande tvingas ut på tunga jourpass. De som har försörjningsbörda och behov av inkomsten förbjuds jobba jour.

Läkare tvingas bort från det dagliga arbetet på mottagning och avdelning för att vara tvångslediga efter jour medan yngre ambitiösa läkare nekas ta de tunga jourpassen.

Den enda vinsten är att alla läkare jobbar ungefär lika många timmar.

I rättvisan och jämlikhetens namn?

 
At 13 november, 2007 17:38, Anonymous Anonym said...

Du borde börja med att sätta rubriker på Aftonbladet. Ta fram statistik för alla som betalar värnskatt och hur mycket de jobbar innan du börjar anklaga folk för att ljuga.

 
At 13 november, 2007 23:01, Blogger Danne Nordling said...

Aftonbladet,huh? Det är ett relativt väl känt faktum att det finns massor av folk som jobbar deltid och både betalar värnskatt och skulle ha betalat värnskatt om de jobbat heltid. Statsministern har rimligtvis experter i finansdepartementet som har briefat honom.

Läkare anställda av landstingen tjänar i genomsnitt ca 55 000 kronor. Så även om distriktsläkare 55+ inte har mer än genomsnittslön kommer alla som jobbar 75 procent (medeltalet) att kvala in för värnskatt med råge. De som jobbar mindre har lagt sig säkert under värnskattegränsen genom sin deltid.

Har Reinfeldt ingen kontakt med läkarkåren? Det kanske är en ointressant grupp för moderaterna numera?
/DNg

 
At 30 september, 2008 16:58, Anonymous Anonym said...

"Med tanke på det tunga arbete som läkarna utför är det svårt att förstå att just dessa äldre belastas med värnskatt. Dessutom visar detta sannolikt att den offentliga sektorns lönepolitik är alldeles felaktig. Läkarna har för låga löner och för hög skatt vilket kommer att leda till läkarbrist när 40-talskullarna går i pension."

Vilken tur då att undersköterskor och sjuksköterskor får så dåligt betalt att de för det mesta *inte har råd* att jobba deltid, annars hade vi ju fått brist även där...

"De som får lida svårt av sjukdomar och kanske dö i förtid får trösta sig med att de offrar sig på jämlikhetspolitikens altare."

Då Sverige internationellt sett inte direkt har en låg medellivslängd antar jag att det du tänker på är att överklassen kanske skulle kunna leva något år till om man offrade ett par års levnadslängd för de stora massorna.

För om du hade tänkt att den allmänna vården som är lika för alla ska behållas så får jag inte ihop hur du i sådana fall tänker finansiera högre löner för läkarna (men självklart inte undersköterskorna, eh?) samtidigt som du planer att sänka skatten...

 
At 02 oktober, 2008 18:41, Blogger Danne Nordling said...

Fredrik, om lönerna höjs för sjuksköterskorna skulle fler kunna rekryteras i sådan omfattning att det kompenserade för den något högre frekvensen deltidsarbetande.

Vad jag kommenterade när det gäller läkarbristen var vad som skulle hända när 40-talisterna gått i pension. Det har ingen bäring på dagens medellivslängd. Framgick det inte tydligt?

Lönerna inom sjukvården bör vara så höga att man generellt kan rekrytera kompetent personal. Skattesänkningar kan genomföras genom effektiviseringar. Eller varför inte genom att privatisera hela sjukvården och finansiera den med försäkringar av olika slag (t ex HMO).
/DNg

 
At 22 december, 2016 10:53, Blogger chenmeinv0 said...

pandora charms
canada goose outlet
prada outlet
oakley sunglasses
canada goose online
coach outlet
kate spade outlet
uggs outlet
cheap pandora jewelry
cheap ugg boots
2016.12.22xukaimin

 

Skicka en kommentar

<< Home